28 Nisan 2024 Pazar

Erciyas'ın Düzce ve Mersin fabrikalarında grev başladı

Erciyas Çelki Boru Sanayi AŞ işletmesinde örgütlü olan Birleşik Metal-İş, Düzce ve Mersin'deki fabrikalarda greve başladı. Dayatılan sefalet ücretini kabul etmeyeceklerinin altını çizen  sendika, dayanışma çağrısı yaptı.

Birleşik Metal-İş Sendikası, örgütlü oldukları Erciyas Çelik Boru Sanayi AŞ işletmesinin Düzce ve Mersin'deki fabrikalarda greve başladıklarını duyurdu.

Düzce'deki fabrikada Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Özkan Atar, Genel Örgütlenme Sekreteri Fehmi Elmacı ve Kocaeli Şube yöneticiyle birlikte grev pankartını asan Erciyas işçileri, "Açlıktan ölmeyiz, biz bu yoldan dönmeyiz", "Yaşasın onurlu mücadelemiz", "Şalter inecek bu iş bitecek" sloganları attı.

'ERCİYAS'IN KAVGA DAVETİ KABULÜMÜZDÜR'
Söz alan Atar, "Grev, işçilerin hak ve özgürlüklerini geliştirmek için en önemli mücadele aracıdır, biz bu aracı kullanmaktan asla geri durmayız. Bu pankart buraya asılıyorsa, şalterler iniyorsa Erciyas işvereni bizi kavgaya davet ettiği içindir. Davetleri kabulümüzdür! Bu holding, işçi sınıfının alın teriyle büyüdü. Sizin servetinizin mayası işçilerin alın teridir! Biz bu alın terinin karşılığını istiyoruz, almasını biliriz. Talebimiz adil, herkesin kabul edebileceği bir anlaşma yapılması, çalışma barışının bir an önce tesis edilmesidir. Böyle olmadığı takdirde grev bizim düğünümüz, bayramımız olur. Grevimiz hepimize hayırlı olsun, yolumuz açık olsun" dedi.

17 Ekim 2023 tarihinde başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, 14 Ocak 2024 tarihinde uyuşmazlıkla neticelenmiş, arabulucu raporunun tebliğinin ardından sendika, 31 Ocak 2024 tarihinde uygulanmak üzere grev kararı almıştı.

Sendikanın toplu sözleşme teklifi şu şekilde:
🔹"1 Ocak 2024 tarihinden itibaren; saat ücretleri 65 TL'nin altında olan üyelerimizin saatlik ücretleri 65 TL'ye çıkarılacak, üzerine seyyanen 77 TL zam yapılacak. Her kıdem yılı için saatlik ücretlere 2,5 TL (37,5 TL/saat'i geçmemek üzere) eklenecek.
🔹Buna göre, ilk 6 aylık dönem için talebimiz, yüzde 121 artıştır. Bu işyerinde ortalama net ikramiyeli ücret 17 bin 595 TL'dir. Talebimiz, ortalama net ikramiyeli ücretin 36 bin 590 TL'ye çıkarılmasıdır.
🔹Ayrıca asgari ücret koruması, geçen dönem kayıpların telafi edilebilmesi için 1 maaş zamlı ücretin prim olarak işçilere verilmesi, fazla çalışma ücretlerinin artırılması, gelir vergisi kesintisinin telafisi için temmuz ayından itibaren erzak fişinin kıdeme göre sözleşmede yer alması taleplerinde bulunduk.
🔹Diğer 6'şar aylık dönemler için ise talebimiz 6'şar aylık enflasyonun üzerine 4 puan refah payı konulmasıdır.
🔹Bu teklifimize karşılık işverenin son ücret zammı teklifi ise yüzde 85 oranındadır."

Birleşik Metal-İş, işçiler için sefalet anlamına gelen bu oranları reddettiklerinin alıtın çizdi, "Hakkımız olanı istiyoruz, alacağız! Tüm emek dostlarını Erciyas Çelik Boru işçileriyle dayanışmaya davet ediyoruz" dedi.