13 Mayıs 2024 Pazartesi

Epstein dosyalarında son bölüm açıklandı

ABD'de çocukları seks kölesi olarak kullanıp cinsel istismar ağı kuran sermayedar Jeffrey Epstein ve iş ortağı Ghislaine Maxwell'e ilişkin dava dosyalarında son bölüm açıklandı.

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) çocukları seks kölesi olarak kullanan milyarder Jeffrey Epstein davasına ilişkin dosyaların son kısmı da kamuoyuna açıklandı.

Onlarca kız çocuğuna dönük cinsel istismar ve seks köleliği ağı oluşturmakla suçlanan Epstein, tutuklu bulunduğu New York Manhattan Metropolitan Merkez Hapishanesi'ndeki hücresinde 10 Ağustos 2019'da ölü bulunmuştu.

Epstein'ın ortağı Ghislaine Maxwell, bazı sermayedarlar ve devlet görevlileri için çocukların seks köleliğine zorlanması organizasyonunda Epstein'a yardımcı olduğu için yargılandığı davada suçlu bulunmuş ve 2021 yılında 20 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Öte yandan, Epstein'ın cinsel istismara maruz bıraktığı Virginia Giuffre, Prens Andrew'un New York ve Londra'da kendisini 17 yaşındayken taciz ettiğini belirterek 2021'de New York'ta dava açmıştı. Giuffre, Prens'in, reşit olmadığını bildiği halde kendisine cinsel tacizde bulunduğunu kaydetmişti.

Virginia Giuffre'nin Epstein'in iş ortağı Ghislaine Maxwell'e karşı açtığı davada yer alan belgelerin üzerindeki gizlilik kararının kaldırılmasıyla dava dosyasıyla ilgili çok sayıda belge açıklanmaya başlandı. Dava dosyaları 4 bin 500'ü aşkın belgeden oluşuyor.

PRENS ANDREW, CLINTON, TRUMP VE EHUD BARAK'IN ADI GEÇİYOR
Şu ana kadar açıklanan dava dosyalarında Prens Andrew, eski ABD başkanları Bill Clinton ve Donald Trump, eski İsrail Başbakanı Ehud Barak, eski ABD Başkan Yardımcısı Al Gore, aktör Kevin Spacey, şarkıcı Michael Jackson, illüzyonist David Copperfield, avukat Alan Dershowitz ve eski New Mexico Valisi Bill Richardson gibi isimler yer almıştı. ABD basınına göre mahkeme tutanaklarında Clinton'ın ismi "Doe 36" olarak geçiyor.

Mahkeme kayıtlarına göre Epstein tarafından cinsel istismara uğrayan Johanna Sjoberg, bir ifadesinde şarkıcı Michael Jackson'ı Epstein'ın Palm Beach'teki malikanesinde gördüğünü ve aynı ortamda ünlü sihirbaz David Copperfield ile de tanıştığını söyledi.

Mahkeme belgelerinde ismi geçenler arasında ABD eski Başkanı Donald Trump da var. Ancak dosyalarda, Clinton ve Trump'a yönelik herhangi bir suçlama yöneltilmiyor.

Bill Clinton'ın genç kadınlardan hoşlandığı gündeme getirilen dosyalarda, Epstein'ın New Jersey'deki mekanlarına gitmeden önce Trump'la iletişime geçtiği de ifade edilmişti.

'CLINTON EPSTEIN'IN İSTİSMAR AĞINDAN HABERDARDI'
Dosyalardaki ifadelerde, Epstein'e karşı ana davacı olan Virginia Giuffre'ye atıfla, Bill Clinton'ın Vanity Fair dergisini "Epstein'ın cinsel istismar ağı oluşturduğuna yönelik bir yazının yayımlanmaması konusunda tehdit ettiği" beyanı da yer almıştı. Aynı dosyada davacı Giuffre, Clinton'ın Epstein'ın yürüttüğü ağdan detaylı olarak haberdar olduğunu ve bu isimle birçok kez seyahat ettiğini de kaydetti.

Davanın yayımlanan üçüncü kısmında, Epstein'ın mesaj defterinden yaklaşık 50 sayfalık el yazısıyla yazılmış telefon mesajları ve davayla ilgili keşif ve diğer süreç aşamaları hakkında mahkeme kayıtları yer almıştı.

ÇOK SAYIDA FOTOĞRAF ORTAYA ÇIKTI
Kamuoyuna açıklanan dördüncü dosyalarda, Epstein'a ait adada genç kadınların yanı sıra o dönemde adada olduğunu reddeden Epstein'ın iş ortağı Ghislaine Maxwell'in de aralarında bulunduğu 2006'da çekilmiş birçok fotoğraf ortaya çıkmıştı. Fotoğraflar, cinsel istismar ağının iç işleyişini ortaya koyan istismara uğrayanlardan Sarah Ransome hakkındaki dosya aracılığıyla açıklanmıştı.

Yüzlerce sayfalık belgelere göre Sarah Ransome, Epstein'ın elinde Bill Clinton, Prens Andrew ve Sir Richard Branson gibi isimlerin yer aldığı istismar görüntülerinin yer aldığı kasetleri gördüğünü söyledi. Ancak Ransome daha sonra bu beyanı geri çekmek istediğini kaydetti.

Epstein'ın kendisini taciz ettiğini söyleyen Ransome, bir mesajında Donald Trump'ın Epstein'ın New York'taki evinde bir arkadaşıyla cinsel birliktelik yaşadığını da belirtiyor. Belgelere göre Ransome, bu bilgileri paylaştığı New York Post köşe yazarına gönderdiği bir e-postada kasetlerle ilgili iddiasını geri çekerek bunun "ailesi için acı yaratacağından" endişe duyduğunu belirtti. Ransome, 23 Ekim 2016 tarihli bir e-postada "Size söylediğim her şeyi geri çekmek ve bu işten uzaklaşmak istiyorum" dedi.

SUÇLAMALARI YANITLAMAMIŞ
Son yayınlanan belgelerde, Epstein'ın, ünlü kişilere şantaj yaptığı da dahil, avukatların sorularını yanıtlamayı yüzlerce kez reddettiği ve kendine yöneltilen sorulara karşı Anayasanın "beşinci maddesi"ni öne sürdüğü görüldü. "Avukatım tarafından, Anayasal ayrıcalıklarımdan feragat etmeme neden olabilecek her türlü soruya ilişkin ABD Anayasası'nın beşinci maddesinin bana verdiği haklarımı kullanmam tavsiye edildi" ifadesini kullanan Epstein, kendisine yöneltilen çocuklara yönelik cinsel istismar ve cinsel istismar ağı oluşturmak suçlamalarına karşı 500'den fazla kez "beşinci maddeyi" ileri sürdü.

TÜRKİYE'DEN ÇOCUKLAR KAÇIRILDI MI SORUSUNU YANITLAMADI
Belgelerden birinde davacıların avukatının Epstein'in özel pilotu Nadya Marçinko'ya yönelttiği sorular yer alıyor. Epstein'ın istismar faaliyetlerini bilip bilmediği, Bill Clinton'ı tanıyıp tanımadığı ve kız çocukların seks köleliğine zorlandığını görüp görmediği sorulan Marçinko, bu soruların tamamında beşinci maddeyi öne sürerek susma hakkını kullandı.

Marçinko, avukatların "15 yaşındaki Jane Doe #102 kod adlı mağdur için Jeffrey Epstein ve/veya Ghislaine Maxwell tarafından çeşitli pasaportlar alındığını ve daha sonra Palm Beach, New York, Santa Fe, Los Angeles, San Francisco, St. Louis, Avrupa, Karayipler ve Afrika'ya götürüldüğünü biliyor muydunuz? Bu aynı zamanda Jeffrey Epstein'ın Türkiye'den, Çek Cumhuriyeti'nden (Çekya) ve Asya ülkelerinden çocuk kaçırdığı ve getirdiği anlamına geliyor. Bunun farkında mıydınız? Jean Luc Brunel, uluslararası çocuk ticaretinde Epstein'ın ortağı mı? Jeffrey Epstein'ın, Jane Doe #102 kod adlı mağduru istismar ettikten sonra, soylulara, siyasetçilere, akademisyenlere, iş insanlarına da pazarladığını biliyor muydunuz?" sorularına da yanıt vermeyi reddetti.