19 Mayıs 2024 Pazar

EMEP'in YSK kararına yaptığı itiraz reddedildi

Seçimlere girmesi engellenen EMEP'in YSK kararına yaptığı itiraz reddedildi. Açıklama yapan EMEP Genel Merkezi, kararın antidemokratik ve yasaya aykırı olduğunu belirtti.
Yüksek Seçim Kurulu'nun, EMEP'in seçime katılma yeterliliğine sahip olmadığı yönündeki karara yapılan itiraz reddedildi.
 
Konuya ilişkin yazıyı bir açıklama yapan EMEP Genel Merkezi, "Partimizin hukuki durumunu incelemeye gerek bile duymayan YSK, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yasaya aykırı yorumlayarak tuttuğu kayıtlarını esas almıştır" dedi.
 
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı mevcut yasayı keyfi biçimde yorumladığına dikkat çeken EMEP, açıklamasında şunları kaydetti: "'Bir ilçe veya ile yönetim kurulu atandığında orada 45 gün içinde kongre yapılmazsa örgüt kurulmuş olmaz' kararı vermiştir. Oysa yasa hükmüne göre bir ilçe veya ile yönetim kurulu atandığında orada bir örgüt kurulmuş olacağı yönündedir. Eğer il ya da ilçe örgütü örgüt 45 gün içinde kongresini yapmamışsa münfesih olur. Bu durumda ya üst yönetim yeni yönetim atar ve örgüt yeniden kurulmuş olur ya da yeni yönetim atanmaz ve o il veya ilçede örgüt olmaz. Son 3-4 yıla kadar sistem buna göre işletilirken, son yıllarda kurulmuş il ve ilçe kuruluşlarımız yasaya aykırı bir uygulama ile örgütlenmiş kabul edilmemektedir."
 
Yargıtay Başsavcılığı'nın kararının antidemokratik ve yasaya aykırı olduğunun altını çizen EMEP, "Siyasi Partiler Yasası'yla seçim yasaları zaten antidemokratikleşmiştir. Yargı bürokrasisinin keyfi yorumları sayesinde de içlerinde partimizin de dahil olduğu bazı siyasi partiler seçim dışı bırakılmış, siyaset yapma hakkına engel konulmuştur" dedi.
 
Partilerine oy verecek seçmenlerin de haklarının ihlal edildiğine dikkat çeken EMEP, Partimizi ve seçmenlerini cezalandıran bu Anayasaya ve yasaya aykırı, antidemokratik tutumla mücadele etmeye devam edeceğiz. Yasal itiraz ve başvurularımız da devam edecek ve er geç demokrasi kazanacaktır" diye belirtti.