27 Nisan 2024 Cumartesi

Emek ve sendika düşmanı Özak patronundan devir hilesi!

Emek ve sendika düşmanı Özak patronu adı kirlenince markaları kandırmak için Özak Tekstil'i Kübrateks Tekstil'e devretme hamlesine başvurdu. Ancak Kübrateks'in Özak Holding'e ait olduğunu kaydeden BİRTEK-SEN, patronun adını temizlemesinin tek yolunun direnen işçilerin talebini kabul etmesi oduğunu kaydetti. Sendika, Özak'ın ve ismini devredeceği tekstil sipariş verdiği ve vermeyi düşündüğü tüm markalara sorun çözümü için çağrı yaptı.

Mobbing, baskı, zorla fazla çalıştırma,  sendika seçme hakkının gasbı ve işten atmalara karşı eyleme geçen BİRTEK-SEN üyesi Özak Tekstil işçilerinin mücadelesi 86. gününü tamamladı.

Antep Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Özak Tekstil patronunun baskı, aşağılama ve tehditleri karşısında sarı sendikadan istifa eden BİRTEK-SEN üyesi işçiler, bir işçinin işten atılmasının ardından üretimden gelen güçlerini kullanarak iş durdurmuş; sarı sendika Öz İplik-İş ve Özak patronunun bölme parçalarına rağmen birlik ve bütünlüğünü koruyarak direnişi sürdürmüştü. Patronun özel talimatıyla valilik tarafından alınan yasaklar, jandarma saldırısı, gözaltıya rağmen işçiler direnişten vazgeçmemişti. Eylemlerini İstanbul'a taşıyan Özak işçileri 13 Şubat'ta çadır direnişini sonlandırmış ancak mücadeleyi sürdüreceklerini duyurmuştu.

ÖZAK PATRONUNDAN MARKALARI KANDIRMA HAMLESİ
İşçilerin mücadelesi sürerken, Özak Tekstil patronu her türlü hileye de başvuruyor. Adı hak ihlalleri ve işçi düşmanlığıyla lekelenen Özak patronu, markaları kandırmak ve yeniden sipariş alabilmek için yeni bir hileye başvurarak Kübrateks Tekstil'e Özak'ı devredeceğini duyurdu.

'ÖZAK TEKSTİL ADINI TEMİZLEMEK İSTİYOR'
Kübrateks'in zaten Özak Holding'e ait olduğunun altını çizen BİRTEK-SEN, yazılı açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “400 işçi kara liste uygulamasıyla işsizliğe mahkum edilmişken, işyerine yeni işçi alımı yapılıyor. O ekmeğin bir sahibi var! Özak Tekstil yönetimi, hak ihlallerinin, işçiler sendika semçe hakkını kullandıkları için yaşanan işçi kıyımının ve sendika düşmanlığının üstünü bu yolla kapatmak istiyor. Eğer Özak Tekstil imajını düzeltmek ve söz konusu markalardan sipariş alarak üretime devam etmek istiyorsa, bunun tek doğru yolu, taleplerimizin kabul edilmesi, atılan işçilerin derhal işe geri alınması ve sendika seçme hakkının tanınmasıdır.

'MARKALAR SİPARİŞ VERMESİN'
"Özak Tekstil, Kübra Tekstil ve Kübrateks'e sipariş veren ve vermeyi düşünen bütün markaların nüfuzlarını kullanarak bu sorunu çözüme kavuşturmaları gerekir. Markalar, üretilen üründen en fazla kar elde eden taraf olduğu için ana işverendir. O yüzden bu sorunun çözümünün de ana aktörüdür. Aksi halde en temel insan hakları kuralını çiğnemiş olduklarını bilmeliler."