14 Mayıs 2024 Salı

Ekvador'da OHAL ilan edildi

Ekvador'da çete liderinin hapisten kaçması üzerine ülkede OHAL ilan edildi. Çete üyeleri bir televizyon kanalını basarak yayıncıları esir aldı. Çetelerle polisler arasında çok sayıda çatışma gerçekleştiği, 8 sivilin çeteler tarafından öldürüldüğü kaydedildi.

Güney Amerika'da yer alan Ekvador'da bir çete elebaşının hapishaneden kaçmasının ardından Devlet Başkanı Daniel Noboa'nın imzaladığı kararnameyle olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi. Bir grup çete üyesi bir televizyon kanalını basarak yayıncıları rehin aldı.

Devlet Başkanlığı İletişim Genel Sekreteri Roberto Izuriete, yaptığı açıklamada, "Fito" kod adlı çete elebaşı Adolfo Macias Salazar ile birkaç mahkumun Guayas kentindeki hapishaneden kaçması üzerine 3 bin güvenlik gücüyle operasyon başlatıldığını, bu kişilerin son derece tehlikeli olduğunu söyledi. Izuriete, Devlet Başkanı Noboa'nın bu olay nedenle OHAL kararnamesini imzaladığını, bu süreçte gece 23.00 ile 05.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı uygulanacağını duyurdu.

TELEVİZYON KANALINI BASTILAR
Ayrıca bir grup suç örgütü üyesi, Ekvador'daki büyük bir televizyon kanalının stüdyosuna canlı yayın sırasında baskın düzenledi. Guayaquil kentindeki TC kanalının canlı yayınını basan silahlı yüzleri kapalı bir grup çete üyesi yayıncıları rehin aldı. Ülkenin ulusal polis gücü yaptığı açıklamada personelin stüdyodan tahliye edildiğini ve çetecilerin yakalandığını aktardı.

NOBOA: SİLAHLI KUVVETLERE TALİMAT VERDİM
TV kanalının basılmasının ardından Noboa başkanlığında güvenlik toplantısı düzenlendi. Ekvador Devlet Başkanı Daniel Noboa, "Silahlı İç Çatışma Hali" ilan ettiklerini belirterek, "Çetelerin etkisiz hale getirilmesi için silahlı kuvvetlere talimat verdim" ifadesini kullandı.

Toplantıdan sonra basın mensuplarına açıklamada bulunan Ekvador Silahlı Kuvvetler Ortak Komutanlığı Başkanı Jaime Vela, terör örgütlerinin artık "meşru hedefleri" olduğunu ve bu gruplarla "kesinlikle" pazarlık yapılmayacağını duyurdu. Devlet Başkanı Noboa'nın 111 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kendilerine "açık" bir misyon biçtiğini söyleyen Vela, "Bu andan itibaren her terörist askeri bir hedeftir. Geri adım atmayacağız ve müzakere etmeyeceğiz." diye konuştu.

ÇOK SAYIDA POLİS KAÇIRILDI
Yerel basına göre, 60 gün uygulanacak OHAL kararının ardından suç örgütleri çok sayıda polisi kaçırdı ve araçları ateşe verdi. Ekvador Emniyet Biriminin yaptığı açıklamada, 3 polisin kaçırıldığı doğrulanarak, "Kaçırılan meslektaşlarımızın yerlerinin tespit edilmesi ve faillerin yakalanması için özel birlikler görevlendirildi. Bu olayların hiçbiri cezasız kalmayacak" ifadesi kullanıldı.

Öte yandan, sosyal medyada paylaşılan videolarda, çete üyeleri tarafından kafalarına silah dayanan kaçırılan polisler, Devlet Başkanı Noboa'dan yardım isterken görüldü.

Ekvador polisinden yapılan açıklamada, çete üyelerince kaçırılan 3 polisin Machale kentinde düzenlenen operasyonla kurtarıldığı, diğer polisler ile gardiyanların da bırakılması için operasyonların sürdüğü bildirildi.

Ülke basınında yer alan haberlerde, hapishanelerdeki çete üyelerinin 130'u aşkın gardiyanı rehin tuttuğu ve bazılarını öldürdüğü kaydediliyor.

8 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Canlı yayın baskınından hemen sonra şehrin çeşitli noktalarında saldırılar düzenleyen silahlı gruplar, 8 sivili öldürdü, 2 kişiyi yaraladı.

Belediye Başkanı Aquiles Alvarez yaptığı açıklamada, silahlı saldırganların araçlara rastgele ateş ederek 5 kişiyi öldürdüğünü ve bir yedek parça deposuna da baskın düzenleyerek 3 kişiyi öldürdüğünü söyledi.