23 Nisan 2024 Salı

Ekvador Başkanı Lasso parlamentoyu feshetti

Yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle görevden alma süreci başlatılan Ekvador Devlet Başkanı Lasso, suçlamalarla yüzleşmek yerine parlamentoyu feshetti. Açıklama yapan Ekvadar MLKP, Lasso'nun diktatörce tutumuna karşı mücadele çağrısı yaptı ve şöyle devam etti: "Sokağı bu mücadelenin sahnesi haline getirmek için bu kesimlerin toplumsal ve siyasi birliği esastır" dedi.

Ekvador Devlet Başkanı Guillermo Lasso çarşamba günü parlamentoyu feshetti. Geçtiğimiz hafta yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle hakkında görevden alma süreci başlatılan Lasso, suçlamalarla yüzleşmek yerine parlamentoyu feshederek yanıt verdi. Parlamentonun feshi altı ay içinde yeni seçimlerin düzenlenmesi gerektiği ve Lasso'nun o zamana kadar ülkeyi kararnameyle yönetebileceği anlamına geliyor.

Parlamentonun görevden alınması Ekvador'daki genel sosyal krizin yeniden şiddetlenmesi anlamına geliyor. Haziran 2022'de, başta yerli hareketi olmak üzere halkın geniş kesimlerinin desteklediği 18 günlük bir genel grev  yaşanmıştı. O tarihten bu yana hükümete ve devlet başkanına karşı protestolar devam ediyor. Ülke giderek artan ekonomik sorunlarla karşı karşıya ve uyuşturucu çetelerinin şiddeti artıyor.

EKVADOR MLKP'NİN AÇIKLAMASI
PCMLE (Ekvador Marksist-Leninist Komünist Partisi) Merkez Komitesi'nin 17 Mayıs'ta parlamentonun feshedilmesi üzerine yaptığı "Lasso defol! Hemen şimdi!" başlıklı açıklaması şu şekilde: "Guillermo Lasso, antidemokratik ve diktatörce tutumunun açık bir göstergesi olarak, büyük işletmelerin, bankerlerin ve uluslararası sermayenin hizmetindeki ekonomi-politik programını kanun hükmünde kararnameler yoluyla dayatmak üzere kişisel yetkiler almasına olanak tanıyan sözde ‘çapraz ölüm' kararını aldı. Yönetiminin kalan altı ayında, devlet işletmelerinin, IESS'in1, ormanların ve suyun özelleştirilmesini tamamlayacak; çalışma koşullarını güvencesiz hale getiren ve kapitalist sömürü düzeylerini arttıran iş reformlarını dayatacak; doğal kaynakları yabancı şirketlere devredecek ve bu iki yıl boyunca yönetimini karakterize eden halk düşmanı politikayı derinleştirecektir.

"Ulusal Meclis'i feshetmek için öne sürülen argümanlar, Anayasanın böyle bir önlem almak için belirlediği gerekçelere uymamaktadır. Ülkede bir iç karışıklık yoktur; bu hükümetin ve Parlamentoyu kontrol eden siyasi güçlerin doğrudan sorumlu olduğu ekonomik ve siyasi bir kriz vardır.

"Ulusal Meclisin feshedilmesi ülkenin içinden geçmekte olduğu ciddi krizi çözmez. Yozlaşmış, oportünist ve beceriksiz yasa koyucuların hakim olduğu bu Meclisin ülkenin içinde bulunduğu durumdan eşit derecede sorumlu olduğu ve bu nedenle yürütme erki gibi halk tarafından büyük ölçüde reddedildiği doğrudur. Anayasal bir hak olan siyasi denetim ve kovuşturma hakkının kullanılmasını engellemek için Meclisi feshetmiştir; yolsuzluk yaptığı, beceriksiz olduğu ve halk düşmanı olduğu için halkın kendisinin görevden alınması yönündeki haykırışlarının gerçekleşmesini engellemek için Meclisi feshetmiştir: Lassodefol, hemen şimdi! Yürütme ve yasama organlarında yer alan krizin sorumluları görevlerine geri dönmemelidir.

"Örgütlü halk hareketi (işçiler, köylüler, yerli halk, öğrenciler, öğretmenler, küçük tüccarlar ve diğerleri) diktatör hükümete karşı koymak, direniş hakkını kullanmak, neoliberal saldırıyı durdurmak, yaşam ve protesto hakkı da dahil olmak üzere işçilerin ve halkın haklarına korumak için güçlerini birleştirmelidir. Sokağı bu mücadelenin sahnesi haline getirmek için bu kesimlerin toplumsal ve siyasi birliği esastır."