25 Nisan 2024 Perşembe

Ekolojistlerden '2030'da kömürsüz Türkiye' kampanyası

"2030'da kömürsüz Türkiye" kapsamında İzmir'in Aliağa ilçesinde yapılan açıklamada, kömürlü termik santrallerin 2030'a kadar kademeli kapatılması çağrısı yapıldı, talepler sıralandı,

Fosil Yakıt Karşıtı Platformunun başlattığı, "2030'da kömürsüz Türkiye" kampanyası sürüyor. Kampanya kapsamında Aliağa Çevre Platformu ile Aliağa Emek ve Demokrasi Güçleri Demokrasi Meydanında yaptıkları açıklama ile fosil yakıt tüketiminin ekosisteme verdiği zararlara dikkat çekti.

"Havana, suyuna, toprağıma dokunma", "Doğa varsa biz varız" ve "2030'da kömürsüz Türkiye istiyoruz" pankartlarının açıldığı eylemde, kömürlü termik santraller nedeniyle her gün hava kirliliğinin büyüdüğüne işaret edildi. Köylülerin kömür madenciliği bölgelerinde her gün zeytinini, evini, geçim kaynağını kaybetme tedirginliğiyle yaşadığı söylendi.

Kömürlü termik santrallerin 2030 yılına kadar kademeli olarak kapatılması çağrısında bulunulan açıklamada talepler şöyle sıralandı:
🔹"Yeni kömür santralleri ve kömür madenleri için verilmiş izinler istisnasız iptal edilsin.
🔹Kömür madeni genişletmeleri durdurulsun.
🔹Kömür arama çalışmaları durdurulsun.
🔹Kömür madenlerinde ve termik santrallerde çalışan tüm emekçiler özlük haklarını ve geleceklerini güvence altına alacak programlarla desteklensin.
🔹Kömür bölgelerinde yaşanan ağır ekolojik yıkım ve buna bağlı insan sağlığındaki ve yerel ekonomideki çöküşün onarılması için etkilenen tüm ekosistemleri ve halkı kapsayan iyileştirme programları hayata geçirilsin.
🔹Krizlere karşı dirençli bir toplumu inşa etmek için şirketlerin çıkarlarını değil, kamu yararını, bilimi önceleyen politikalar geliştirilsin."

Öte yandan aynı kampanya kapsamında Denizli, Muğla, Adana, Eskişehir ve Hatay illerinde de ortak açıklama yapıldı.