Eğitim Sen: ÖBA ile öğretmenler pasifleştiriliyor
Eğitim Sen İstanbul 3 No'lu Şube, ÖBA'da yaşanan erişim sorunları ve zorunlu seminer içeriklerine karşı basın açıklaması yaptı. Sendika, öğretmenlerin özerkliğini esas alan yeni bir hizmet içi eğitim modeli çağrısında bulundu.
Eğitim Sen İstanbul 3 No'lu Şubesi, hizmet içi eğitim seminerlerinde kullanılan Öğretmen Bilişim Ağı'nda (ÖBA) yaşanan erişim sorunları ve öğretmenlere dayatılan seminer içeriklerine ilişkin Şişli'deki şube binasında basın açıklaması yaptı. Basın metnini okuyan Selma Arslan okudu, 2025-2026 eğitim öğretim yılı birinci ara dönem hizmet içi seminerlerinin başlamasıyla birlikte, ülke genelinde çok sayıda öğretmenin ÖBA'ya erişimde ciddi sıkıntılar yaşadığı belirterek yoğunluk sunucu kapasitesinin yetersizliği ve sistemsel hatalar nedeniyle öğretmenlerin platforma giremediği, bu durumun ise seminerlere katılmamış sayılma ve ek ders kesintisi riski doğurduğunu ifade etti.
'ÖĞRETMENLER PASİFLEŞTİRİLİYOR'
Eğitim Sen üyelerinden gelen bildirimlere göre platformda sık sık giriş hataları, donmalar ve videoların aşırı parçalanması gibi sorunlar yaşandığını belirten Arslan, öğretmenlerin fiilen mesai dışı uzun saatler boyunca ekran başına mahkum edildiğini vurguladı. "15 saatlik ek ders karşılığında öğretmenlere belirlenen sürenin çok üzerinde zaman harcatan bu uygulamalar mesleki gelişim değil, angaryanın dijitalleştirilmiş biçimidir" diyen Arslan, ÖBA'daki içeriklerin yetişkin eğitimi ilkeleriyle çeliştiği ve öğretmenleri pasifleştiren bir yapıya dönüştüğü ifade etti.
'ÖĞRETMENLERİN MESLEKİ VE PEDAGOJİK ÖZERKLİĞİ ESAS ALINMALI'
Arslan, ara tatilde seminer ya da ÖBA eğitimi zorunluluğuna son verilmesi çağrısında bulunarak, ara tatillerin öğretmenlerin dinlenme ve planlama hakkı için olduğunu hatırlattı. Mesleki gelişim programlarının branşlara, uzmanlık alanlarına ve öğretmenlerin ilgi ve ihtiyaçlarına göre çeşitlendirilmiş, kısa ve gönüllü katılıma dayalı biçimde düzenlenmesi gerektiğini belirten Arslan, "Her öğretmeni aynı içeriklere zorlayan yaklaşım işlevsizdir. Öğretmenlerin mesleki ve pedagojik özerkliğini esas alan yeni bir model benimsenmelidir" ifadelerine yer verdi.
TALEPLER SIRALANDI
MEB'in teknik altyapı sorunlarını öğretmenlerin üzerine yıkması kabul edilemez olduğunu ifade eden Arslan, Milli Eğitim Bakanlığı'na şu çağrıda bulundu:
🔹"Merkezi ve zorunlu dijital içerikler yerine; okulun dinamiklerine göre şekillenen, öğretmenin deneyim ve ihtiyaçlarını dikkate alan, katılımı gönüllü ve işlevsel kılan esnek bir hizmet içi eğitim anlayışı oluşturulmalıdır.
🔹MEB derhal sisteme erişemeyen tüm öğretmenlerin katılımını resen tanımalı, video ve sınav sürelerini teknik aksaklıkları dikkate alarak yeniden düzenlemelidir.
🔹Oluşan tüm kayıt hataları düzeltilmeli, ek ders kesintisi ihtimali tamamen ortadan kaldırılmalıdır."