19 Mayıs 2024 Pazar

Ege'deki 1 Mayıs mitinglerinde KHK ihraçlarına tepki vardı

Manisa, Burdur, Denizli, Balıkesir, Aydın, Çanakkale'de 1 Mayıs dolayısıyla alanlara çıkan işçi ve emekçiler KHK ihraçlarına tepki göstererek "İşimi ekmeğimi geri istiyorum" dedi.
Ege Bölgesi'nde işçi ve emekçiler çok sayıda kentte alanlara çıkarak KHK ihraçlarına tepti vardı.
 
MANİSA
 
Manisa'da 1 Mayıs, birçok sendikanın, siyasi partinin ve demokratik kitle örgütünün katılımıyla kutlandı. Tarihi Sultan Camii'nin önünde toplanan yüzlerce kişi, pankartlar ve sloganlarla Cumhuriyet Meydanı'na yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca "Birleşe birleşe kazanacağız" ve "Yaşasın 1 Mayıs" sloganları atıldı. "İşimi ekmeğimi geri istiyorum", "Sendika haktır engellenemez", "Abdestli kapitalizme hayır" pankartları taşındı.
 
Şehzadeler ilçesindeki Cumhuriyet Meydanı'na gelen kitle, mitingin yapılacağı Milli Egemenlik Anıtı'nın önünde, alana tekrar aranarak alındı. Miting alanında konuşan DİSK'e bağlı Gıda İş İzmir Bölge Temsilcisi Gürsel Köse, emeklerine, işlerine ve özgürlüğe sahip çıkmak için alanlarda olduklarını söyledi.
 
BURDUR
 
Burdur'daki 1 Mayıs dolayısıyla Köprübaşı'ndan Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşe Belediye Başkanı CHP'li Ali Orkun Ercengiz, Baro Başkanı Ramazan Gedik, siyasi partilerin il başkanları ile işçiler ve sendika temsilcileri katıldı. Cumhuriyet Meydanı'nda saygı duruşunda bulunulması ve İstiklâl Marşı'nın okunmasının ardından Eğitim- İş Burdur Şube Başkanı Erkan Putgül bir konuşma yaptı. Etkinlik Burdur Belediyesi Halk Oyunları ekibi gösterisinin ardından katılımcıların halay çekmesiyle sona erdi.
 
DENİZLİ
 
Denizli'de de 1 Mayıs kutlamalarının merkezi Tarım İl Müdürlüğü önü oldu. DİSK ve KESK'in yanı sıra CHP ve HDP'nin de yer aldığı kutlamalarda kitle ilk olarak Valilik ve Emniyetin yasak olduğunu duyurduğu Delikliçınar Şehitlik Meydanı'nda toplanmaya başladı. Oradan Ulus-Tokat kavşağına yürüyüşe başlayan kitle her geçen saniye daha da kalabalıklaştı. Yapılan yürüyüşün ardından kitle polis bariyerleri ile çevrilen alana yapılan üst aramasının ardından geçmeye başladı. Kitle Tarım İl Müdürlüğü önündeki boş alanda miting için bir araya gelirken, sık sık "Yaşasın 1 Mayıs", "İş ekmek özgürlük" ve "KHK'ler gidecek biz kalacağız" sloganları atıldı. Mitingin başlamasının ardından İstiklal Marşı okunmadığı gerekçesi ile CHP'liler tertip komitesine tepki gösterdi. Ancak tertip komitesi programda olmadığı gerekçesi ile İstiklal Marşı okunmazken, 1978 1 Mayıs'ın da yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunuldu. 
 
Eğitim İş Denizli Şube Başkanı Namık Kemal Aydoğan ve Eğitim Sen Denizli Şube Başkanı Mehmet Dede, yaptıkları açıklamada OHAL ve KHK'lere son verilmesi çağrısı yaparken, toplumun tüm kesimlerinin birlikte mücadelesi ile baskı rejimine son verileceği vurgulandı. Yapılan konuşmaların ardından şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla kutlamalar devam etti. Kitle halayların ardından sloganlar eşliğinde dağıldı.
 
BALIKESİR
 
Balıkesir'deki 1 Mayıs kutlamaları Edremit, Burhaniye, Ayvalık ve Bandırma ilçelerinde gerçekleştirildi. Edremit'te yapılan kutlamalarda işçi ve emekçilerle birlikte siyasi parti kortejleri Baraj Caddesi üzerinde toplanarak, Şehit Hamdi Bey Meydanı'na yürüyüş gerçekleştirdi. Yapılan yürüyüşün ardından konuşmalarla devam eden miting halaylarla son buldu.
 
Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde de Türk-İş, KESK, DİSK, Bağımsız Kadın İnisiyatifi, CHP, EMEP ve HDP 1 Mayıs kutlamalarını ortak gerçekleştirdi. Ayvalık Öğretmenevi önünde sabah saatlerinden itibaren toplanan kitleler, "Söz yetki, karar çalışanlarda", "Faşizme karşı omuz omuza" ve "Halkız, haklıyız, kazanacağız" sloganlar ve dövizler eşliğinde yürüyüşe geçti. Cumhuriyet Meydanına yapılan yürüyüşün ardından mitinge geçildi. Mitingde Ayvalık 1 Mayıs Tertip Komitesi adına Belediye-İş Ayvalık Şubesi Başkanı İsmail Yeniköylü açıklama yaptı.
 
1 Mayıs çalışmaları sırasında afişlerinin nerelere asılıp asılmayacağı konusunda engellemelerle karşılaştıklarını dile getiren Yeniköylü, tüm engellemelere karşı OHAL'e, sömürüye, savaşa karşı alanda olduklarını vurguladı. İşçi ve emekçilerin çalışma koşullarının gün gün ağırlaştığına dikkat çeken Yeniköylü, işçilerin 100 yıl önce kazandıkları 8 saatlik çalışma hakkına rağmen Türkiye'de halen 10-12 saat hatta daha uzun sürelerde zorla çalıştırmanın olduğuna dikkat çekti. 24 Haziran seçimlerine de dikkat çeken Yeniköylü, demokrasi ve özgürlük için 24 Haziran'a kadar 1 Mayıs kararlılığı ile çalışacaklarını söyledi. 
 
AYDIN
 
Aydın'daki kutlamalarda ise kitleler Egemenlik Bulvarı üzerinde kortejler halinde toplanarak, Atatürk Meydanı'na doğru yürüyüş gerçekleştirdi. KESK, DİSK, TMMOB, Türk-İş, Aydın Çevre Platformu ile çok sayıda sivil toplum örgütünün yanı sıra siyasi partilerin katılımı ile gerçekleştirilen 1 Mayıs kutlamalarına CHP Aydın milletvekillerinin yanı sıra HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya da katıldı. Kutlamalarda kitleler "Yaşasın 1 Mayıs", "KHK'ler gidecek biz kalacağız", "Biz Gezi'ciyiz onlar gidici" ve "Savaşa, işgale, sömürüye emperyalist ve faşist saldırganlığa dur demek için 1 Mayıs'ta Newroz ruhu ile alanlardayız" pankartları açarak sloganlar attı.
 
Aydın'da 1 Mayıs Tertip Komitesi adına açıklamayı Belediye-İş Aydın Şube Başkanı Hidayet Yaman yaptı. Açıklamada ortak mücadele vurgusu yapıldı.
 
Aydın'ın Söke ilçesinde de 1 Mayıs, Hükümet Meydanı'nda kutlandı. Söke Emek Kültür ve Sanat Platformu tarafından yapılan kutlamaya sendikalaşma mücadelelerini sürdüren SİBAŞ işçileri de katıldı. "Yaşasın sınıf dayanışması", "SİBAŞ işçisi direnişin simgesi" sloganlarıyla coşkuyla karşılandı.
 
ÇANAKKALE
 
Çanakkale'de 1 Mayıs Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan mitingde kutlandı. Eski Salı Pazarı alanında toplanan kitle ellerinde pankartlar ve dövizlerle İnönü Caddesi'ni takip ederek, Cumhuriyet Meydanı'na ulaştı. DİSK Genel-İş Sendikası Şube Başkanı Metin Acar yaptığı konuşmada, "Çanakkale'nin işçileri ve emekçileri bizler el ele kardeşçe, şehrimize, toprağımıza, suyumuza, doğamıza, emeğimize sahip çıkacağız. Demokrasi, özgürlük, adalet ve laiklik için omuz omuza barış kenti Çanakkale'de birlikte barış türkülerini söylediğimiz bu 1 Mayıs'ta, bu kenti yağmalatmayacağımızı dosta düşmana da gösteriyoruz, göstereceğiz" dedi.
 
Davul zurna eşliğinde halayların çekildiği 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları, İlkay Akkaya konseriyle sona erdi.