29 Mart 2024 Cuma

Ege illerinde 1 Mayıs: İnsanca bir yaşam istiyoruz

Ege Bölgesi'nin birçok kentinde alanlara çıkan işçi ve emekçiler, ekonomik krize, işsizliğe ve faşist saldırılara karşı taleplerini haykırdı, "insanca bir yaşam istiyoruz" dedi.

1 Mayıs dolayısıyla Ege Bölgesi'nin birçok kentinde işçi ve emekçileri alanlara çıktı.

DİRENİŞÇİLERDEN CHP'Lİ BELEDİYEYE ÇAĞRI: RUHSATI İPTAL ET
Muğla'da 1 Mayıs mitingi, Menteşe Sosyo Kültürel Alanda gerçekleştirildi.

Doğanın talanına karşı Deştin ve Akbelen'de direnen çevreci ve ekolojistlerde, 1 Mayıs'ta yerini aldı.

Deştin direnişçileri, miting alanından CHP'li Muğla Beledeyesi'ne yapımı süren çimento fabrikasının ruhsatının iptali için çağrı yaptı. Direnişçiler, "Ruhsatı iptal et" sloganını attı.

Tertip komitesi adına DİSK Genel-İş Muğla 2 No’lu Şube Başkanı Yücel Avcı ve 2 No’lu Şube Yöneticisi Yeliz Karadağ konuşma yaptı.

Kapitalizmin yaşamın her alanını yok ettiğine dikkat çekilen açıklamada şunlar belirtildi: "Halk işe, ekmeğe insanca yaşama olduğu kadar demokrasiye adalete de aç. Hakkını arayan herkes bu düzenin hukuk dışı zorbalıklarıyla karşı karşıya kalıyor. Bu düzenin mağdur ettiği cinsiyetçilik, mezhepçilik ve halk düşmanı tutumlarla ülkemizi geri dönüşü olmayan bir yere götürdüler. Artık her evde bir işsiz var. Artık emeğimizin hakkını alacağımız günleri göreceğimizin zamanı. Tarihi bir zamandan geçiyoruz. Artık bizim zamanımız olacak." 

'1 MAYIS İRADESİ BİZİ KARANLIKTAN ÇIKARACAK'
Manisa'da ise Emek ve Demokrasi Platformu'nun çağrısı ile Şelale Plaza önünde toplandı. İşçi ve emekçiler, sloganlarla Lale Meydanı'na yürüdü.

Emek ve Demokrasi Platformu adına Eğitim Sen Şube Başkanı İsmail Şenol açıklama yaptı.

Şenol, işçi ve emekçilerin "artık yeter" dediğini belirtti ve ekledi; "Bu karanlığı işçi sınıfı, emekçiler, emekliler, kadınlar, gençler, Aleviler, farklılıkları, kimlikleri yok sayılanlar değiştirecek. Bizleri karanlıktan çıkaracak olan işte bu 1 Mayıs meydanlarında açığa çıkan iradedir" dedi.
 
"YÜZÜMÜZÜ BİRBİRİMİZE VE DÜNYA İŞÇİ SINIFINA DÖNÜYORUZ"
Aydın Emek ve Demokrasi Platformu, 1 Mayıs mitingini Kent Meydanı'nda gerçekleştirdi.

Taş Köprüde toplanan kitle, sloganlarla taleplerini haykırdı. Miting, devrim ve sosyalizm şehitlerinin anısına yapılan saygı duruşu ile başladı.

Aydın Emek ve Demokrasi Platformu adına DİSK Genel-İş Aydın Şube Başkanı Sibel Özhan açıklama yaptı. Dünyanın dört bir yanında işçilerin alanlara çıktığını kaydeden Özhan, "Yılın 365 günü ezilen, sömürülen, horlanan, yok sayılan milyonlar 1 Mayıs alanlarında dünyanın dört bir yanında taleplerimiz ve umutlarımız için omuz omuzayız. 1 Mayıs alanlarında yüzümüzü birbirimize ve dünya işçi sınıfına dönüyoruz" dedi. 
 

Balıkesir'de işçi ve emekçiler, Bahçelievler Mahallesi'nde toplanarak, Kuvayi Milliye Meydanı'na yürüdü.

TÜRK-İŞ, KESK, EĞİTİM-İŞ, Balıkesir Barosu ve Akademik Odalar Birliği temsilcilerinin konuşmaların ardından türküler eşliğinde halaylar çekildi.

Bandırma'da ise İstanbul Deniz Otobüsü (İDO) iskelesi önünde toplanan işçi ve emekçiler, Cumhuriyet Caddesi boyunca yürüyüş yaptı.

Yürüyüşün ardından Bandırma Emek Platformu Dönem Sözcüsü ve Petrol İş Sendikası Bandırma Şube Başkanı Tuncay Topuz yaptı. 1 Mayıs mitingi halaylarla sona erdi.

Uşak'ta eski belediye binası önünde toplanan işçi ve emekçiler, 15 Temmuz Şehitleri Meydanı'na yürüdü. Afyon'da ise Zafer Meydanında bir araya gelen sendika ve siyasi partiler, sloganlarla 1 Mayıs'ı kutladı.