24 Nisan 2024 Çarşamba

Dünyanın birçok ülkesinde 8 Mart

Dünyanın birçok ülkesinde kadınları hakları için sokağa çıktı. "Kadın yaşam özgürlük" şiarını yükselten kadınlar 8 Mart eylemlerinde polis  barikatlarını aşarak taleplerini dile getirdi.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde dünyanın birçok ülkesinde kadınlar sokağa çıktı.

İRAN
İran'da rejime karşı protestolar 173 gündür sürerken kadınlar bugün 8 Mart için sokağa çıktı. Kadınlar "Kadın, yaşam, özgürlük", "Kadın düşmanlığına karşı isyandayız", "İdamlar hemen durdurulsun" sloganları ve dövizleriyle eylem yaptı. Kız çocuklarının okullarına yönelik kimyasal silah saldırıları protesto edildi.

ALMANYA
Almanya'da başkent Berlin ve Münih, Stuttgart, Frankfurt, Köln, Hamburg başta olmak üzere pek çok kentte eylemler yapıldı.

Almanta'da kamu iş kolunda süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden sonuç alamayan Birleşik Hizmet Sendikasının (Ver.di) iş bırakma çağrısı kadınların yoğunluklu olduğu eğitim, sağlık ve diğer pek çok alanda etkili oldu. İşçi ve emekçi kadınlar, eşit işe eşit ücret ve daha iyi çalışma koşulları talepleriyle sokaklardaydı.

Berlin'de Sosyalist Kadın Birliği (SKB), YS, Zora, Women Space, Kürt kadın hareketi ve birçok kadın örgütünün yer aldığı Enternasyonal Kadın Birliği'nin ortak çağrısıyla "Kadın Devrimine Yürüyüş" düzenlendi. Frankfurter Tor toplanma alanında farklı ülkelerden binlerce kadın bir araya geldi. YS ve Zora öncülüğünde oluşturulan kortej alana "Class struggle is feminist struggle, alliance international feminist" imzalı pankartla girerken, yoğun kar yağışı ve soğuğa rağmen kadınlar miting ve yürüyüş boyu coşkulu ve hareketliydi. Miting ve yürüyüş, "Jin, jiyan, azadi", "Yaşasın kadın dayanışması" sloganlarıyla sona erdi.

Ulm'da SKB'nin 8 Mart Kadın Grevi çağrısıyla Münsterplatz'da miting düzenlendi. "Kadın grevi ile kadın özgürlük mücadelemizi büyütüyoruz" diyen sosyalist kadınlar, yerli ve göçmen kadınlar tarafından desteklendi. "Jin, Jiyan, Azadi" sloganı geniş yankı buldu.

Duisburg şehrinde Duisburg Kadın İttifakı'nın ortak çağrısı ile onlarca kadın Duisburg Forum önünde bir araya geldi. Siyasi soykırım saldırılarına, kadın kırım politikalarına ve ücret eşitsizliğine karşı yürüyüşe geçti. Asya Yüksel Kadın Meclisi, Zora, Verdi, Young Strugle, SKB, Yeni Kadın, Courage, Students for Future ve MLPD adına konuşmaların yapıldığı eylemde Avrupa Kürt Kadın Hareketi TJK-E'nin de mesajı okundu.

Sık sık "Jin Jiyan Azadî", "Bijî berxwedana YPJ" sloganlarının atıldığı eylemde 23 Aralık 2022 tarihinde Paris'te katledilen Kürt kadın hareketinin öncülerinden Evîn Goyî'nin fotoğrafının olduğu pankart taşındı.

Köln Wienerplatz'da toplanan SKB, Zora, Frauen Kollektiv, MLPD, Courage Omas Gegen Recht, Kadın Gözüyle, Yeni Kadın'dan kadınlar 8 Mart'ta krize, savaşa, erkek egemen sisteme, sokakta, evde baskı ve sömürüye karşı ortak sloganlarını haykırdı. Konuşmaların ardından kitle yürüyüşe geçti. Yaklaşık bir saat süren yürüyüş tekrar başladığı yerde son buldu ve halaylar eşliğinde miting sonlandı.

Kiel kentinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü yapılan yürüyüşle kutlandı. Eylemde yapılan konuşmalarda, "Erkek egemen emperyalist devletin savaş kışkırtıcılığı ve desteklerinin ardından artan hayat pahalılığına, zamlara, kriz ve ırkçılığa, kadına yönelik artan şiddet ve kadın cinayetlerine karşı grevdeyiz" denildi. Okunan bildirilerde Kürdistan'ın dört bir yanında kadınların çektiği zorluklar, tacizler, tecavüzler ve mücadeleleri ön planda tutuldu. Binin üstünde katılımın olduğu eylem, sloganlar ve müzik eşliğinde son buldu.

Mannheim'da kadın örgütleri kitlesel bir yürüyüş ve miting düzenledi. Yürüyüşte Alman Sendikalar Birliğine bağlı kadın örgütleri, antifaşist, antikapitaist kadın örgütleri, siyasi parti ve göçmen kadın örgütleri yer aldı. Yoğun yağmura rağmen kitlesel olarak toplanan kadınlar yürüyüş boyu coşkulu ve kararlıydı. Yürüyüş boyunca "Jin, jiyan, azadi" başta olmak üzere pek çok slogan atıldı.

İTALYA
İtalya'nın Milano kentinde çok sayıda kadına kadına ve çocuğa yönelik her türlü şiddete karşı sokağa çıktı.

BİRLEŞİK KRALLIK
Başkent Londra'da Oxford Caddesi'nden Trafalgar Meydanı'na yürüyen binlerce kadın, kadına yönelik şiddete, erkek devlet şiddetine ve ayrımcılığa karşı ses yükseltti.

Londra Kadın Dayanışması'nın çağrısıyla Türkiye ve Kürdistan'lı kadın örgütleri Wood Green Kütüphanesi önünde bir araya geldi. "Eril şiddete karşı kadınlar birleşiyor" pankartı açan kadınlar, sık sık "Jin, jiyan, azadi" sloganları attı.

Yapılan konuşmada, "Filistin'de, Afganistan'da, Irak, Suriye ve Kürdistan'da savaşta talan ve katliamlar sürerken, savaşla birlikte göç eden insanlar ırkçı-faşist politikalarla karşı karşıya kalmaktadır. Bu 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününde de tüm emperyalist saldırılara karşı haklarımız,hayatlarımız ve geleceğimiz için kendi renklerimiz ve taleplerimizle sokaklarda,iş yerlerinde kısaca yaşamın her alanında mücadelemizi ve kazanımlarımızı büyüteceğiz" dendi.

İskoçya'nın Başkenti Edinburgh'da da İskoçya, İran, Suriye, İspanya ve Türkiye/Kürdistan'dan kadınlar yanı sıra LGBTİ+'liler 8 Mart'ta sokaklara çıktılar. Sosyalist Kadınlar Birliği'nin "Yaşasın 8 Mart" pankartı ile katıldığı eylemde sık sık "jin jiyan azadi" sloganları atıldı.

FİLİPİNLER
Filipinler'lerde birçok kentte düzenlenen yürüyüşlere çok sayıda kadın katıldı. Manila kentinde düzenlenen yürüyüşe polis saldırdı. Kadınlar polis ablukasını aşarak eylemlerini sürdürdü.

AVUSTRALYA
Avustralya'nın Melbourne kentinde kadınlar için eşit ücret ve daha iyi güvenlik talep edildi.

FRANSA
Başkent Paris'te bir araya gelen on binlerce kadın, emeklilik düzenlemesine ve kadına yönelik şiddete karşı yürüdü. Eyleme grevdeki işçiler ve öğrenciler de destek verdi.

FSU, CGT ve Solidaires sendikaları, 45 feminist örgüt, ZORA, SKB, TJK-F, Afganlı, İranlı, Ukraynalı kadın örgütleri başta olmak üzere göçmen kadın örgütlerinin "işte ve yaşamda eşitlik" talebiyle eyleme katıldı.

Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelen on binlerce kadın "Feminist grev, her şeyi durduruyoruz" pankartıyla yürüyüşe geçti. Zora genç kadın örgütü, "Biz istersek dünya durur", SKB ise "8 Mart'ta grevdeyiz" pankartıyla yürüdü. Sık sık "Jin, jiyan, azadi", "La femme, le vie, la liberté" sloganları atıldı.

Macron hükümeti tarafından planlanan emeklilik yasasının derhal geri çekilmesini isteyen kadınlar Nation Meydanı'na kadar yürüdü. Kadınlar, "Bugün Fransa'da kadınlar erkeklerden ortalama yüzde 28 daha az emekli maaşı almaktadır. Bu eşitsizlik, kariyer kırılmalarının, ücret farklılıklarının, genç kadın öğrencilerin daha düşük ücretli işlere yönelmesine neden olmaktadır" diyerek tepkilerini dile getirdi.

Kadın örgütleri, kadınları hedef alan şiddet ve cinsiyetçi saldırıların her yıl arttığını, kadınların hâlâ aynı işi yapan erkeklerden daha az maaş aldığını, yapılan tüm eylemlere rağmen bu konularda devletin yetkili kurumlarının halen adım atmadığını belirterek somut adım atılmasını istedi.

Bordeaux, Lyon, Nancy, Nantes, Strasbourg, Arras, Blois ve Carcassonne dahil olmak üzere 150 kentte gösteriler yapıldı.

Paris'te 8 Mart etkinlikleri kapsamında Femmes Solidaires'in La Courneuve'de düzenlediği 8 Mart Kadın Grevi ve Ortadoğulu kadınların mücadelelerinin tartışıldığı konferansta Afganistanlı, Türkiye ve Kürdistanlı, Cezayirli kadınlar katılım gösterdi. Yoğun tartışmaların ve konuşmaların olduğu konferansa SKB'li kadınlar da katılım gösterdi.

Konferansta ilk konuşmayı AVEG-KON Eş Başkanı Esra Asiye Güden gerçekleştirdi. Türkiye ve Kürdistan'da kadınların faşist şeflik rejimine karşı büyük ve tarihsel bir mücadele gerçekleştirdiklerini belirten Güden "Tek adam şefliği her günkü uygulamaları ve saldırılarıyla kadınların uzun mücadeleler sonucu kazandıkları hakları gasp ediyor. HDP eski Eş Genel başkanı Figen Yüksekdağ başta olmak üzere direnen öncü kadınları tutsak ederek kadınların sesini kısmak istiyor. Paris katliamları ile politik öncü kadınlar hedef alınıyor. Biz sosyalist kadınlar İran'da Jina Mahsa'nın ateşleyici cüretinin kadın isyanından halk ayaklanmasına ulaşan ve aylardır tüm saldırılara rağmen dindirilemeyen direnişçi mücadelesinden, Şili'de, Polonya'da, Meksika'da, Tunus ve Rojava'da cisimleşen özgürlük isteğinden öğreniyoruz. Şimdi ‘Jin, jiyan, azadi' şiarını daha güçlü haykırmalıyız." dedi.

Paris'te gerçekleşen ve SKB'nin de katıldığı kadın forumunda ise başta emeklilik yasası olmak üzere Fransa'da kadınlara karşı geliştirilen hak gaspları, enternasyonal kadın dayanışması, kürtaj hakkı, mülteci kadınlar, evsizlik, yoksulluk, genç kadın öğrencilerin sorunları ve kadına karşı şiddet ile ilgili sunumlar yapıldı. Sunumlarda  kadın örgütlerinin mücadele perspektifleri aktarıldı.

YUNANİSTAN
Yunanistan'ın Larisa kentine bağlı Tembi bölgesinde meydana gelen ve 57 kişinin ölümüne neden olan tren kazasına karşı 24 saatlik genel grev kararı ile8 Mart için planlanan etkinlikler birleştirildi. 8 Mart'a üniversite ve orta dereceli okul öğrencileri, sanatçılar da katıldı. Grev alanlarında yapılan konuşmalarda 8 Mart'a atıfta bulunuldu ve dünya kadınlarının eşitlik mücadelesinin devam ettiği söylendi.

MALTA
Valletta'da "Adaletsizliğe karşı birleşen kadınlar" temalı 8 Mart protestosu düzenlendi.

BELÇİKA
Brüksel kentindeki bir araya gelen kadınlar, İran büyükelçiliği önünde eylem yaptı.

HİNDİSTAN
Kadınlar, Mumbai kentinde yerel bir trende yoga yaptı. Ülkenin farklı noktalarında 8 Mart nedeniyle çeşitli etkinlikler düzenlendi.

SRİ LANKA
Kolombo'da yüzlerce kadın, "Hakları İçin Kadınlar" grubu öncülüğünde bir araya geldi. Kadınlar, haklarının korunması isterken, ülkenin bağımsızlıktan bu yana yaşadığı en kötü ekonomik kriz nedeniyle yüksek yaşam maliyetlerini protesto etti. Yaşana krize karşı "Kadın emeğinin sömürülmesine son" yazılı pankartlar taşıyan kadınlara polis saldırdı, kadınlar direnerek yanıt verdi.

KIRGIZİSTAN
Kırgızistan'ın Bişkek kentinde 8 Mart mitingine çok sayıda kadın katıldı.

KAZAKİSTAN
Kazakistan'ın Almatı kentinde miting düzenlendi.

ERMENİSTAN
Ermenistan'ın başkenti Erivan'da Özgür Kadınlar Birliği (Yekîtiya Jinên Azad-YJA), açıklama yaptı. Kürt kadınların mücadelesinin dünyada ilham kaynağı haline gelmesinde PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın yaşam felsefesi ve emeği ile mümkün olduğu kaydedilen açıklamada, sık sık "Jin jiyan azadî" ve "Bijî Serok Apo" sloganlarını atıldı.

FİNLANDİYA
Helsinki'de ortak bir yürüyüş düzenledi. Kent merkezindeki Stockman önünde bir araya gelen kitle, Narinkkatorî meydanına doğru yürüdü. Yürüyüşte farklı örgütlerin sembol ve bayraklarının yanı sıra kadın mücadelesi ile ilgili pankartlar taşındı.

İSVİÇRE
İsviçre'nin Basel, Bern, Delemont, Fribourg, Cenevre, Lozan ve Zürih kentlerinde kadınlar sokaklara çıkarak 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutladı. Birçok iş kolundan kadınlar grev çağrısına uydu ve kadın grevine katıldı.

Basel'de Theatreplatz'ta gerçekleşen program sonrası akşam saatlerinde aralarında SKB ve Kürt kadın hareketinin de bulunduğu bir grup kadın yürüyüş düzenledi. Polis kadınları ablukaya alarak eylemi engellemeye çalışırken, kadınların kararlı direnişi sonucu eylem devam etti. Polisler kadınlara biber gazıyla saldırarak dağıtmaya çalıştı.