3 Mayıs 2024 Cuma

Doku ailesinden Abarakov'un tutuklanması talebi

Gülistan Doku'nun ailesi, Zaynal Abarakov'un tutuklanması ve babası Engin Yücel'nin şüpheli sıfatıyla dosyaya girmesi talebinde bulundu. Ayrıca dönemin valisi hakkında suç duyurusunda bulundu.

Dersim'de 5 Ocak 2020'den beri kendisinden haber alınamayan Gülistan Doku'nun ailesi, avukatları aracılığıyla dosyanın baş şüphelisi ve adli kontrolle serbest bırakılan Zaynal Abarakov'un tutuklanması ve o dönem dosyayı yürüten asayiş biriminde görevli olan, ardından görevden ihraç edilen polis, Abarakov'un babası Engin Yücel'in şüpheli sıfatıyla dosyaya girmesi için Cumhuriyet Başsavcılığı'na dilekçe verdi. Dilekçede ayrıca, dönemin valisi Tuncay Sonel hakkında da Abarakov'un yurt dışına kaçırılmasının bilgisi dahilinde olduğu vurgulanarak görevi kötüye kullanmaktan suç duyurusunda bulunuldu.

ÇİMEN: FAİLLERİN KORUNDUĞUNA DAİR BİRÇOK DELİL VAR
Doku ailesinin Avukatı Ali Çimen, baş şüpheli Zaynal Abarakov hakkında verilen adli kontrol şartının yetersiz olduğunu, Abarakov'un tutuklanması için savcılığa dilekçe verdiklerini belirtti. 2020 yılında başlatılan soruşturma sürecinde yaşananların toplumun adalet duygusunu incittiğini belirten Çimen, faillerin korunduğuna dair dosyada birçok delil olduğunu vurguladı.

"Dosyamızın mağduru yaklaşık 4 yıldır kendisine ulaşılamayan Gülistan Doku'dur ve bu aşamaya kadar akıbeti bilinmiyor. Gelinen bu aşamada artık biz dosyada bulunan delillerin tekrardan değerlendirilerek şüpheli hakkında devam eden adli kontrolün yetersiz olması gerekçesiyle tutuklama talebimiz söz konusu oldu" diyen Çimen, beklentilerinin başsavcılığın dosyadaki delilleri değerlendirip Abarakov hakkında tutuklama kararı vermesi olduğunun altını çizdi.

'DOSYAYI YÖNETEN POLİS BAŞ ŞÜPHELİNİN BABASI'
Çimen ayrıca Abarakov'un babası Engin Yücel'in dosyaya şüpheli sıfatıyla girmesini istediklerini ve dönemin valisi Tuncay Sonel hakkında görevi kötüye kullanmaktan suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı. 

"Dosyayı Tunceli Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube yönetmektedir. Asayiş şubede bir polis memuru vardı o da baş şüphelinin babasıydı. Dosyaya şüpheli olarak girmesi hakkında da bir talebimiz oldu. Onun gerekçesi de şuydu; Gülistan'ın 04.01.2020 günü gittiği son bir ev var ve bu da şüphelinin babasının evidir. Yine Gülistan 04.01.2020 gecesi evden çıktıktan sonra savcılık tutanaklarına yansıyan, bir vatandaşın Gülistan'ın bir araca zorla bindirilme ihbarı olmuştu. O zorla bindirilmeye çalışılan araç da yine bu baş şüphelinin babasına aitti" diyen Çimen, dosyada Engin Yücel'in odak haline geldiğini vurguladı.

'DÖNEMİN VALİSİ GÖREVİ KÖTÜYE KULLANDI'
Avukat Çimen, "Bir dosyada bulunan şüpheliyle ilgili onun yurt dışına çıkartılmasıyla ilgili dönemin valisinin bu işe girmesi görevi kötüye kullanmadır. Bu bizim beyanımız da değildir baş şüphelinin annesinin CİMER'e yazdığı dilekçede mevcuttur. Bu nedenle biz bunları geçen kişinin de görevi kötüye kullanma suçundan yargılanması istiyoruz. Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı'na sunduk, delilleri toplamasını istiyoruz" dedi.