1 Mayıs 2024 Çarşamba

Diyarbakır'da binler seçim zaferini ve 4 Nisan'ı kutladı

Diyarbakır'da binlerce kişi 31 Mart yerel seçimler zaferini ve PKK lideri Abdullah Öcalan'ın doğum gününü kutladı. DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, "Bize demokrasi dersi vermek isteyenler Van'da dersini aldı. Van halkı devletin bütün mekanizmalarıyla gasp edilen haklarını iradesiyle aldı. Demokrasi budur. Demokrasi sokakta kazanılır" ifadelerini kullandı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Diyarbakır İl Örgütü, 31 Mart yerel seçimler zaferini ve PKK lideri Abdullah Öcalan'ın doğum gününü il binası önünde düzenlenen halk buluşmasıyla kutladı.

Şölene, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun'un yanı sıra binlerce kişi katıldı.

Havai fişeklerle Abdullah Öcalan'ın doğum gününün kutlandığı etkinlikte, "Rojbuna te pîroz be Serok Apo" dövizi taşındı.

Demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşuyla başlayan programda "Şehid namirin" sloganları atıldı.

BUCAK: KENTİ HEP BİRLİKTE YÖNETECEĞİZ
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Serra Bucak, 31 Mart yerel seçimlerinde Diyarbakır'dan Batman'a, Hakkari'ye, Van'a iktidara gereken cevabın halk tarafından verildiğini söyledi. "Bu onurlu halkın karşısında, iradesi karşısında ne yapacağını bilmeyen iktidar, Van'da, Şırnak'ta oyunlara başladı ama bu onurlu halkın iradesi onlara geçit vermedi. Halk, Van'da 'darbeye hayır' dedi" ifadelerini kullanan Bucak, kenti hep birlikte yöneteceklerini söyledi.

HATUN: BU BAŞARI HALKA AİT
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Doğan Hatun, kayyumlara karşı direnen tüm kentleri selamladı. 8 yıl sonra Kürt halkının belediyelerini yeniden aldığını ancak AKP'nin yerinde durmadığını belirten Hatun, Van halkının irade gasbına karşı büyük bir direniş gösterdiğini vurguladı.

"Biz söz verdik şehirlerimizi yeniden inşa edeceğiz diye. Şimdi şehirlerimiz yeşermeye başladı" diyen Hatun, hizmet yapılmayan kentlerden çalışmalara başlayacaklarını söyledi. Topraklarına ve kültürlerine sahip çıkacaklarını ifade eden Hatun, bu başarının halka ait olduğunu söyledi.

UÇAR: DEMOKRASİ SOKAKTA KAZANILIR
DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, seçim başarısının herkesin emeğiyle hayat bulduğunu ve 31 Mart'ta bütün Kürdistan'ın İmralı tecridine en büyük cevabı verdiğini söyledi. Halkın kirli ittifaka geçit vermediğini belirten Uçar, seçim sonuçlarının Kürdistan'da olduğu kadar Türkiye'de de değişimin işareti olduğunu ifade etti.

31 Mart seçimlerinde Türkiye'nin "demokrasi gördüğüne" ilişkin söylemlere yanıt veren Uçar, "Van'da DEM Parti bayrağı taşıdı diye genç arkadaşımız tokatlandı, demokrasiniz bu. Şırnak'ta 8 bin askerle sahte bir seçim yaptınız, biz de adliyeye itiraz etmek için gitmek istedik, il eşbaşkanlarımızı, resmi olan başkanımızı yerlerde sürüklediniz. Bize demokrasi dersi vermek isteyenler Van'da dersini aldı. Van halkı devletin bütün mekanizmalarıyla gasp edilen haklarını iradesiyle aldı. Demokrasi budur. Demokrasi sokakta kazanılır" dedi.

'ÖCALAN'IN PARADİGMASI BÜYÜK ŞANSTIR'
Bu seçimlerde Kürtlerin adına dahi tahammül edemeyen iktidara değişmesi gerektiği mesajını verdiklerini söyleyen Uçar, "Bugün aynı zamanda bütün dünya coğrafyasında Kürtlere karşı dayatılan köleliğe özgürlük pusulasını gösteren Sayın Abdullah Öcalan'ın doğum günü. Kürt halkının değerlerini, kimliğini, varlığını inkar edenlere karşı en güçlü mücadeleyi veren, tecride karşı direnen Sayın Abdullah Öcalan'ın doğum günü kutlu olsun, kutlu olsun" dedi.

Öcalan'ın demokratik Türkiye için verdiği mücadeleyi kimsenin inkar edemeyeceğini ifade eden Uçar, Kürt sorunu demokratik yollarla çözülmeden kimsenin mücadeleden geri adım atmayacağını vurguladı. "Demokratik bir ülke için, kan ve gözyaşının olmadığı bir ülke, Ortadoğu'da demokratik bir yaşam için Sayın Öcalan'ın paradigması büyük şanstır, bunu görmek zorundasınız" diyen Uçar, Öcalan'ın fiziki özgürlüğüne kavuşturulması çağrısı yaptı.
Şölen, müzik dinletisiyle son buldu.

9 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Şölenin ardından kitlenin alandan çıkmasını engelleyen polis, birçok kişiyi de gözaltına aldı. Aralarında DBP Parti Meclisi (PM) üyeleri Elif Turan, Barış Ekinci ve sanatçı Adıl Arslan'ın da olduğu 9 kişi gözaltına alındı. 

Etkinlik boyunca sık sık "Jin, jîyan, azadÎ", "Bijî Serok Apo", "Bijî berxwedana zindanan" sloganları atıldı.