20 Nisan 2024 Cumartesi

Diyarbakır'da 8 Mart eylemi

Diyarbakır'da 8 Mart dolayısıyla yürümek isteyen kadınlar polis tarafından engellendi. Ablukada açıklama yapmayı reddeden kadınlar oturma eylemine geçti.

Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) öncülüğünde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında Amed'in Kayapınar ilçesinde bulunan Parkorman'da yüzlerce kadın bir araya geldi.

Polis ablukasına rağmen kadınlar parkı doldururken, eylemde "Dem dema Jin jiyan azadî ye/Kadın dayanışması yaşatır" pankartı ile Jîna Emînî, Nagihan Akarsel'in fotoğrafı, "Kadın dayanışma yaşatır", "Jin jiyan azadî", "Yaşamı yeniden kuracağız", "Birlikte güçlüyüz" ve "Öfkeliyiz, isyandayız" yazılı lolipop ve dövizler taşındı.

Kadınlar sloganlarla yürüyüşe geçmek istedi, ancak polis kadınları ablukaya alarak parkın dışına çıkmalarını engelledi. Bunun üzerine kadınlar "Kadınlara değil, katillere barikat", "Em jin natirsin, em ê hesab bipirsin", "Jin jiyan azadî", "Baskılar bizi yıldıramaz", "Direne direne kazanacağız", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Hükümet istifa", Deprem değil, rantçı düzen öldürür" sloganlarıyla engellemeyi ve ablukayı protesto etti.

Ablukada açıklama yapmayı reddeden kadınlar oturma eylemine geçti.

Saatler süren bekleyişin ardından Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed İl Eşbaşkanı Gülistan Atasoy, "Biz ablukada bekletilen tüm arkadaşlarımızla beraber buradan yürümek ve açıklamamızı yapmak istiyoruz, ancak yüzyıllık erkek-devlet aklı burada da kadınların önüne engel çıkarıyor. Önümüze koydukları barikatlarla bizi durdurmak istiyorlar. Bizden açıklama yapıp dağılmamızı istiyorlar. Madem yürüyemiyoruz, barikatlar açılmıyor o zaman biz de açıklamamızı okumadan buradan sloganlarımızla çıkacağız. Bu sisteme karşı susmayacağız. Kadınların direnişi her alanda devam edecek" dedi.

Kadınlar telefonlarının flaşlarını açarak, sloganlarla bir süre oturma eylemine devam etti. Ayrı ablukalarda bekletilen yüzlerce kadın, sloganlarıyla depreme, Amedspor'a yönelik ırkçı saldırılara, kadın katliamlarına, hükümetin kadın düşmanı politikalarına ve İran'da Jîna Emînî'nin katledilmesi sonrası başlayan direnişe dikkat çekti.

Eylemi sonlandıran kadınlar sloganlarla alandan ayrıldı.