30 Nisan 2024 Salı

Diyarbakır Barosu'na 2018 Ludovic Trarieux Jüri Özel Ödülü

2018 Uluslararası Ludovic Trarieux İnsan Hakları Ödülleri'nde Jüri Özel Ödülü Diyarbakır Barosuna verildi.
Bordeaux, Paris, Brüksel, Roma, Lüksemburg ve Berlin Baroları İnsan Hakları Enstitüleri ile Uluslararası Avukatlar Birliği gibi kurumların ortak kararı ile 2018 Ludovic Trarieux Jüri Özel Ödülü'ne insan hakları savunuculuğu ve çalışmaları sebebiyle Diyarbakır Barosu'na verildi. 
 
Dreyfus Davası'nın avukatlarından Trarieux adına düzenlenen ve 1984'ten bu yana verilen bu ödül Nelson Mandela'ya Güney Afrika Devlet Başkanı olmadan önce 1985 yılında verilmişti. 2018 Uluslararası Ludovic Trarieux İnsan Hakları Ödülü bu yıl tutuklu olan İranlı Avukat Nasrin Sotoudeh'e Jüri Özel Ödülü ise 28 Kasım 2015'te Suriçi'nde Dört Ayaklı Minare önünde basın açıklaması yaptığı sırada öldürülen Tahir Elçi'nin başkanlığını yaptığı Diyarbakır Barosu'na verildi.
 
2012 yılında ise KCK Diyarbakır ana davasından tutuklu bulunan eski İnsan Hakları Derneği (İHD) yöneticisi avukat Muharrem Erbey'e Uluslararası Ludovic Trarieux İnsan Hakları Ödülü verilmişti. Erbey'in tutukluluğundan dolayı ödülü Tahir Elçi ve Erbey'in eşi almıştı.