20 Nisan 2024 Cumartesi

DİSK'li kadınlardan Alsancak'ta 8 Mart yürüyüşü

Kıbrıs Şehitleri caddesinde yürüyen DİSK'li kadınlar, "kadın, yaşam, özgürlük" şiarını yükseltti ve taleplerini sıraladı. Kadınlar, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasanın etkin şekilde uygulanmasını ve İLO 190 sayılı sözleşmenin onaylanmasını istedi.

DİSK İzmir Şubesi Genel İş Kadın Komisyonu Kıbrıs Şehitleri Caddesi üzerinde bulunan ÖSYM'den, Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne yürüdü. Burada açıklama yapan kadınlar, "Hayatı yeniden mücadele ile kuracağız dayanışma yaşatır" yazılı pankartı taşıdı. Kadınlar sık sık "Kadın yaşam özgürlük", "Jin jiyan azadî", "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek", "Yaşasın kadın dayanışması" ve "Haklarımızı helal etmiyoruz" sloganları attı. Açıklama metnini, kadınlar adına Deniz Şahin Gümüştekin okudu.

Kadınların 8 Mart'ı büyük bir ekonomik, sosyal ve siyasal kriz ile birlikte deprem felaketiyle karşıladıklarını belirten Gümüştekin, iktidarın salgında olduğu gibi, depremde de toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik, kadınları koruma ve destekleme mekanizmalarını hayata geçirmediğini söyledi. Deniz "Kadınlar, geçmişten bugüne, her türlü eşitsizliğe ve ayrımcılığa karşı, eşdeğer işe eşit ücret diyerek, başta çalışma hayatında, işyerlerinde, sokakta ve yaşamın her alanında, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için mücadeleye devam ediyor. Bugün depremin açtığı yaraları sarmak için de ülkenin dört bir yanında kadınlar ekonomik kriz ve depremin getirmiş olduğu eşitsizlikleri, yoksunlukları, acıları gidermek için dayanışmayı ilmek ilmek örüyor" dedi.

İran ve Afganistan'da "Kadın Yaşam Özgürlük" şiarını yükselten kadınların mücadelesini selamlayan Gümüştekin, DİSK'li kadınların taleplerini belirtti. Taleplerde öne çıkan deprem bölgelerinde kadınların ihtiyaçlarının giderilmesinin yanı sıra İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasanın etkin şekilde uygulanması ve İLO 190 sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi'nin onaylanması oldu.