19 Mayıs 2024 Pazar

DİSK: İşçi sınıfının koşullarını geriye götürenlere TAMAM

DİSK, 24 Haziran seçimlerine dair tutumunu açıkladı ve işçilere, ?sermayenin çıkarları için işçi sınıfının çalışma ve yaşam koşullarını sürekli olarak geriye götürenlere TAMAM deme? çağrısı yaptı.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), 24 Haziran baskın seçimlerine dair tutumunu ve işçilerin seçim bildirgesini açıkladı. 
 
DİSK Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısına DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ve yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra bağlı sendikaların başkan ve yöneticileri katıldı. 
 
Açıklama yapan Çerkezoğlu, “16 yıldır ülkemizi yöneten ve bu süre boyunca sermayenin talepleri doğrultusunda emeğin en temel haklarını tırpanlayan iktidar, hedeflediği rejim değişikliğini bir an önce hayata geçirebilmek için baskın seçim kararı almıştır” dedi.
 
Kurulmak istenen yeni rejimin, Türkiye nüfusunun dörtte üçüne ulaşan ve ücretiyle yaşamaya çalışan büyük bir kesim için tehdit olduğunu ifade eden Çerkezoğlu, OHAL'den istifade grevlerin yasaklanması başta olmak üzere her türlü hak arama yönteminin engellenmesine değindi. Bu ortamda işçi sınıfının çalışma ve yaşam koşullarını korumak ve geliştirmenin oldukça zorlaştığı değerlendirmesinde bulunan Çerkezoğlu, öte yandan 16 yıldır sermaye yanlısı politikalara tanık olduklarını söyledi. 
 
16 YILDIR YAPTIKLARI YETMEZMİŞ GİBİ...
 
DİSK-AR'ın hazırladığı "AKP Döneminde Emek” başlıklı rapordan bazı veriler aktaran Çerkezoğlu, “16 yılda emeğin aleyhine yapılan icraatlar yetmezmiş gibi, iktidar partisi seçim programında esnekliği esas alan bir çalışma yaşamı vadetmekte ve yaptıklarını yapacaklarının teminatı olarak göstermektedir” dedi. 
 
İşçi sınıfının güvencesizleştirilmesine ve borçla yaşamaya mahkum edilmesine dayanan neoliberal politikaların ülkeyi tehlikeli bir krize sürüklediğinin altını çizen Çerkezoğlu, bugün kurlardaki hızlı artış ile ortaya çıkan ekonomik sorunların, enflasyon ve işsizlik gibi olası ağır sonuçlarının işçi sınıfını tehdit ettiğini kaydetti. 
 
İŞÇİ SINIFI BU FATURAYI ÖDEMEYECEK
 
Çerkezoğlu, “Ekonomiyi kırılganlaştıran neoliberal politikalarda ısrar edenler ve seçimlerden sonra krizin faturasını işçi sınıfına kesmeye hazırlananlar bilmelidir ki, işçi sınıfı bu faturayı ödemeyi reddedecektir” diye konuştu. 
 
İŞÇİ SINIFININ SEÇİM BİLDİRGESİ
 
Çerkezoğlu, değerlendirmelerinin ardından siyasi partilere ve adaylara da ileteceklerini söylediği "İşçi Sınıfının Seçim Bildirgesi”ni şöyle özetledi:
 
-Demokratik, çoğulcu parlamenter rejime geçilmeli ve hukuk devleti ve hukukun üstünlüğü ilkesi tesis edilmeli; OHAL uygulaması derhal sonlandırılmalı; ifade, toplanma ve örgütlenme özgürlüğü önündeki engeller kaldırılmalı; kamu hizmetinde liyakat ve şeffaflık sağlanmalıdır.
 
-Sosyal güvenlik bütün yurttaşları kapsamalı; çalışanların emeklilikte insanca yaşayacak düzeyde emekli aylığı alması sağlanmalı; emeklilikte yaşa takılanların sorunları çözülmeli; emeklilik yaşı düşürülmeli; özel sigorta şirketlerine kaynak aktarmaya yarayan zorunlu bireysel emeklilik uygulamasına son verilmelidir.
 
-Sendikal örgütlenmenin önündeki anayasal ve yasal engeller, sendikal barajlar kaldırılmalı; Türkiye'nin sendikal mevzuatı ILO sözleşmeleri, Avrupa Sosyal Şartı ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi normlarına uygun hale getirilmeli; grev hakkı önündeki sınırlamalar ve yasaklar kaldırılmalıdır. 
 
-Taşeron uygulaması tamamen kaldırılmalı; kıdem tazminatı fon tartışması gündemden çıkartılmalı; zorunlu arabuluculuk sisteminden vazgeçilmeli; iş mahkemelerine dava açan işçiler harç ve yargılama giderlerinden muaf tutulmalıdır.
 
-İşsizlik Sigortası Fonunun amaç dışı kullanımına son verilmeli; işsizlik sigortasından yararlanma koşulları kolaylaştırılmalı; işsizlik ödeneklerinin miktarı ve süresi artırılmalı; kamuda kadrolu ve güvenceli istihdam artışı sağlanmalı; çırak, stajyer, kursiyerlerin ve bursiyerlerin ucuz işgücü deposu olarak kullanılmasına son verilmeli; özelleştirmeler durdurulmalı ve geçmişte özelleştirilmiş kurumlar kamuya tekrar kazandırılmalıdır.
 
-ILO'nun "insana yaraşır iş” yaklaşımı temelinde herkese güvenceli ve nitelikli işler sağlanmalı; haftalık çalışma süresi gelir kaybı olmaksızın 37,5 saate düşürülmeli; herkese en az bir ay ücretli yıllık izin hakkı tanınmalı; tüm taşeron işçilere ayrımsız kadro verilmeli; kadroya alınan işçilere diğer kamu işçileri ile eşit haklar sağlanmalı; kiralık işçilik kaldırılmalıdır.
 
-Kamusal nitelikli bir işçi sağlığı ve iş güvenliği politikası izlenmeli, denetimler artırılmalı, yaptırımlar ve cezalar caydırıcı hale getirilmeli, yasalarda işverenlerin yükümlülüklerini ve sorumluluklarını azaltacak düzenlemelerden vazgeçilmelidir.
 
-Toplumsal yaşamın her alanında ve çalışma yaşamında toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanmalı; eşit ise eşit ücret uygulamasının önündeki fiili engeller kaldırılmalı; ev içi bakım hizmetleri devletin gereken nitelikli, yaygın ve ücretsiz bakım hizmetlerini sağlaması ile kadının üzerinden alınmalı; iş yerlerinde nitelikli bakım hizmetleri sunan kreşlerin açılması yaygınlaştırılmalıdır.
 
-Asgari ücret işçinin kendisinin ve ailesinin insanca yaşayacağı düzeye yükseltilmeli, vergiden muaf olmalı, sadece enflasyon değil milli gelir artışı da asgari ücrete yansıtılmalıdır.
 
-Dolaylı vergilerin vergi gelirleri içindeki payı düşürülmeli, temel tüketim mallarında KDV sıfırlanmalı, çalışanların gelir vergisi yükü düşürülmelidir.
 
İŞÇİLERE 'TAMAM DEME' ÇAĞRISI
 
Çerkezoğlu, 25 Mayıs'ta toplanan DİSK Başkanlar Kurulu'nda alınan kararları da aktardı. Buna göre; DİSK, tüm işçileri, “sermayenin çıkarları için işçi sınıfının çalışma ve yaşam koşullarını sürekli olarak geriye götürenlere TAMAM deme” çağrısı yapıyor.
 
Sonuç bildirgesinde, şöyle denildi: “24 Haziran 2018 Cumhuriyet tarihinin kader anıdır. DİSK, işçi sınıfını ve tüm halkı cumhuriyetin laiklik ve demokrasi gibi temel nitelikleriyle, 'yurtta barış dünyada barış' gibi temel kurucu ilkeleriyle, hukuk devletiyle ve temel yurttaşlık haklarıyla çatışan bir düzene TAMAM demeye çağırmaktadır. Geleceğimize umutla bakabilmek için, güzel günlere omuz omuza yürüyebilmek için, DİSK tüm işçileri seçim güvenliği için sorumluluk almaya, emeği, barışı, kardeşliği ve demokrasiyi savunan siyasi partilere ve adaylara oy vermeye çağırmaktadır.”