2 Mayıs 2024 Perşembe

DİSK: 1 Mayıs'ta Taksim'deyiz

2024 1 Mayıs'ında kitlesel olarak Taksim'de olacaklarını duyuran DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Kararımız kesindir: Bizler İstanbul'da 1 Mayıs sabahı bir elimizde karanfil, bir elimizde çocuklarımızla yüzümüzü Taksim'e dönecek ve yürüyeceğiz" dedi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), 2024 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü'nde kitlesel bir biçimde Taksim'de olacaklarını duyurdu.

Beşiktaş'ta bulunan DİSK Genel Merkezi önünde yapılan açıklamaya DİSK'e bağlı çok sayıda sendikanın genel başkanları ve yöneticileri katıldı.

'YENİ BİR DÖNEMİ 1 MAYIS MEYDANLARINDAN BAŞLATACAĞIZ'
Basın açıklamasını okuyan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, 1 Mayıs'ta işçilerin hakları, adalet, demokrasi ve barış için dünyanın dört bir yanında meydanlarda buluşacaklarını söyledi. Emek ve demokrasi mücadelesinin yeni bir dönemini 1 Mayıs meydanlarından başlatacaklarını ifade eden Çerkezoğlu, "Ekmeğimizin her gün ama her gün küçüldüğü; gelirde, vergide ve ülkede adaletsizliklerin arttığı; hak ve özgürlüklerimizin alabildiğine kısıtlandığı bu süreçte, hükümetin yoksullaştırıcı ekonomik programına, seçimden sonra uygulayacağını ilan ettiği acımasız kemer sıkma politikalarına, tüm haksızlıklara, hukuksuzluklara, adaletsizliklere karşı itirazlarımızı şimdi de 1 Mayıs meydanlarına taşıyacağız" dedi.

'TÜRKİYE İŞÇİ HAKLARININ EN KÖTÜ OLDUĞU 10 ÜLKE ARASINDA'
1 Mayıs'ı işyeri işyeri, sokak sokak, meydan meydan örgütleyeceklerini ifade eden Çerkezoğlu, her gün yoksullaştıklarına işaret etti. "Çalışanlar açlık sınırının bile altındaki asgari ücrete mahkûm ediliyor. Emeklilere bir asgari ücret bile çok görülüyor" diyen Çerkezoğlu, Türkiye'nin dünyada işçi haklarının en kötü olduğu 10 ülke arasında yer aldığını vurguladı.

Mücadelelerinin sadece ekmek mücadelesi olmadığını kaydeden Çerkezoğlu, "Demokrasi işçinin ekmeğidir, hukuk ve adalet işçinin güvencesidir. O yüzden 1 Mayıs'ta hukuk ve adalet için mücadele ediyoruz. Adaletin ve hukukun olmadığı yerde haklarımızı demokratik yollarla savunmamız engellenir" dedi.

'1 MAYIS ALANLARINDA BİRLEŞME ZAMANI'
Ülkede tüm hak ve özgürlükler gibi örgütlenme, ifade, hak arama özgürlüğünün de büyük bir baskı altında olduğunu belirten Çerkezoğlu, "Sendikalaşma, ifade, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakları başta olmak üzere temel hak ve hürriyetler baskıcı otoriter rejim altında kullanılmaz hele getirildi. Bizler, işçiler, emekçiler, emekliler bu ülkenin büyük çoğunluğuyuz. Bizler üretiyoruz, bizler çalışıyoruz, insanca yaşamak istiyoruz! Ve ülkemizin dört bir yanındaki 1 Mayıs alanlarında birleşme zamanıdır diyoruz" ifadelerini kullandı.

'BU YIL YÜZÜMÜZÜ TAKSİM'E DÖNÜYORUZ'
Türkiye'de 1 Mayıs'ların Taksim Meydanı'nda simgeleştiğini vurgulayan Çerkezoğlu, "Taksim Meydanı 1977'den beri yüreğimizdeki yaradır; yeniden yasaklandığı 2013'ten beri en büyük hasretimizdir. Bu yıl, 2024 1 Mayıs'ında yüzümüzü Taksim'e dönüyoruz" dedi. İşçi ve emekçilerin 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlama hakkı olduğunu söyleyen Çerkezoğlu, bu hakkın 2013'ten beri keyfi bir biçimde engellendiğini kaydetti.

Taksim Meydanı yasağına ilişkin 2023'te verilen AYM kararına işaret eden Çerkezoğlu, "Kararları herkes için bağlayıcı olan Anayasa Mahkemesi kararını verdi ve bu karar kesin: 1 Mayıs'ta Taksim'de olmak her işçinin, emekçinin hakkıdır. Bu hakkı engellemek hukuk dışıdır. Bizlerin 1 Mayıs'ta Taksim'de olmasını engellemek hukuk tanımazlık olur, Anayasal düzene karşı bir suç olur" ifadelerini kullandı.

'ULUSLARARASI TEMSİLCİLER DE 1 MAYIS'TA BİZİMLE OLACAK'
Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu ITUC'un demokrasi kampanyasına da dikkat çeken Çerkezoğlu, şöyle devam etti: "Taksim'in 1 Mayıs'ta işçilere kapatılması, tüm antidemokratik uygulamaların ve hukuksuzlukların simgesi haline gelmiştir. Taksim'in özgürleştirilmesi ülkemizde bir demokrasi meselesidir. Bu nedenle işçi sınıfının dünya çapında yürüttüğü 'Demokrasi' kampanyasına bizler 1 Mayıs'ta Taksim'de olma irademizi büyüterek güç vereceğiz. Dünyanın dört bir yanında hakları için ve demokrasi için mücadele eden işçilerin, emekçilerin, gençlerin, kadınların sesleri ve temsilcileri 1 Mayıs'ta bizimle olacak."

Çerkezoğlu, son olarak, "Kararımız kesindir: Bizler İstanbul'da 1 Mayıs sabahı bir elimizde karanfil, bir elimizde çocuklarımızla yüzümüzü Taksim'e dönecek ve yürüyeceğiz. Türkiye işçi sınıfı işine, aşına, ekmeğine, hakkına, hukukuna sahip çıkma iradesini 1 Mayıs'ta Taksim'e yürüyerek gösterecek" ifadelerini kullandı.

Açıklama boyunca, "1 Mayıs'ta 1 Mayıs alanındayız", "İnadına sendika, inadına DİSK", "Yaşasın 1 Mayıs", "Gün gelecek, devran dönecek, AKP işçiye hesap verecek" sloganları atıldı.