27 Nisan 2024 Cumartesi

Direnen Agrobay işçileri: Sözler tutulmazsa yine geleceğiz

Ankara'ya yürüyen Agrobay işçilerinin üye olduğu Tarım-Sen ve Agrobay'ın avukatı bir görüşme gerçekleştirdi. İşçilere bir takım sözler verildi. Sürece ilişkin yapılan açıklamada işçiler siyasilerin kendilerini aşağıladığını aktarırken, Tarım-Sen Genel Başkanı Kocagöz de verilen sözler tutulmadığı takdirde yine Ankara'da olacaklarını vurguladı. 

Tarım-Sen üyesi Agrobay işçileri Ankara'da yaptıkları görüşmelere ilişkin Madenci Anıtı önünde açıklama yaptı. Bergama'dan yola çıkan işçiler 8 gün sonra Ankara'ya ulaşmış, yol boyunca kendilerini oyalayan ve seçim malzemesi olarak gören siyasetçileri teşhir etmişti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile görüşen işçiler AKP ve İYİP tarafından yine oyalanmış, polis görüşmeyi engellemek için her türlü provokatif girişime başvurmuştu. İşçilerin görüştüğü CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Zeybek'in aracılığı ile Agrobay ve Tarım-Sen avukatları bir görüşme gerçekleşti. İşçilerin alacakları için yapılan hesap şirkete iletildi. 

'PATRONLAR ÇALIYOR DEVLET ONU KORUYOR'
Eylemde sık sık "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz", "İşçiyiz, güçlüyüz, kazanacağız", "Zafer direnen emekçinin olacak", "Arzu hakkımızı ver", "Patronlar çalıyor devlet onu koruyor", "Kadınlar yürüyor mücadele büyüyor", "Agrobay işçisi yalnız değildir", "Direne direne kazanacağız", "Sendika hakkımız engellenemez" sloganları atıldı.

'20 YILLIK EMEĞİMİZİ SAVUNAMAYACAK KADAR GÜÇSÜZ DEĞİLİZ'
Son sürece ilişkin açıklama yapan Agrobay işçileri, "Siyasi partileri geziyorlar diye karşılıklı kahhaka attılar. Beğenmediğiniz işçiler sayesinde siz milletvekli oluyorsunuz. 'Bunlar köylü, cahil; birileri dolduruyor' diyorlar. Kimse bizi doldurmuyor. Biz de salak değliz ki 20 yıllık emeğimizi savunmayacak kadar güçsüz değiliz. Sizlerle beraber güçlüyüz" dedi. 

İki gün boyunca Ankara'da yaptıkları görüşmelerde siyasilerin kendilerini aşağıladığını söyleyne işçiler, "Gözü kapalı oy kullandığımız bir parti, 'size şu yardımı yaptık' diyor. Biz sizin yardımınızı istemiyoruz. Biz maaşımızı, alın terimizi istiyoruz. Bir kere daha siyasi partilerin iç yüzünü gördük, biliyorduk. Bir kere daha gördük. Burada amacımızı siyaset yapmak, bir partiyi karalamak değil. Bütün siyasi partilerin kapısına gittik CHP, AKP, İYİP. Ayrım yapmadık. Ama maalesef ki bu ülkede işçiler 10-0 geride" diye aktardı. 

'SÖZLER TUTULMADIĞI TAKDİRDE YENİDEN ANKARA'YA GELECEĞİZ'
Tarım-Sen Genel Başkanı Umut Kocagöz, kölelik koşullarına karşı gelerek devletin merkezi Ankara'ya geldiklerinin altını çizdi. Görünmeyen, tanınmayan tarım işçilerinin hakkını aramak için yürüdükleri mücadelede işçilerin haysiyetini kazandıklarını vurguladı. Yeni kurulan Tarım-Sen'in Bakanlık'tan muhataplık almasının önemli bir adım olduğunu söyleyen Kocagöz, aldıkları tüm sözlerin takibini yapacaklarını, sözler tutulmadığı takdirde yeniden Ankara'ya geleceklerini aktardı. 

'SENDİKA HAKKIMIZI YEDİRMEYECEĞİZ'
"İşçilerin canı, işçilerin hayatı tek bir oydan daha kıymetlidir. Hiçbirimiz tek bir oy değiliz asla" diyen Kocagöz, "228 günlük direnişimiz şunu gösterdi ki. Bu ülkede patronları koruyan siyasilerin gözünde işçilerin hakkı hukuku yok. Siyasi partilerin bize yaklaşımını gördük deneyimledik. Başta Bakırçay havzası olmak üzere tarım işçilerinin olduğu her yerde, işçilerin haysiyesi için örgütleneceğiz. Daha güçlü geleceğiz, sendika hakkımızı asla yedirmeyeceğiz" dedi.