27 Nisan 2024 Cumartesi

Direnen Agrobay işçileri ilk kazanımı elde etti

Tarım-Sen üyesi Agrobay işçileri yedi ayı aşkın süren direnişlerinde ilk kazanımı elde etti. İşçilerin ağustos ayı maaşı ve yıllık izinleri ödendi. Tarım-Sen, işçilerin tazminatları ödenenen kadar süreci takip edeceklerini, aksi durumda yeniden direnişe başlayacakları uyarısında bulundu. 

Maruz kaldıkları baskı, mobbing, hak gaspları karşısında Tarım-Sen'e üye oldukları için kod46 ile işten atılan Agrobay işçileri, 7 ayı aşkın süren mücadelelerinde ilk kazanımı elde etti. 

BERGAMA'DA ANKARA'YA YÜRÜMÜŞLERDİ
Direniş süresince patron Arzu Şentürk'ün bağlantılı olduğu siyasetçilerle, kentet bulunan milletvekilleri ve belediye başkanıyla görüşen işçiler sürekli oyanlandı. Seçim çalışmaları sürerken, taleplerini oy malzemesi yapan siyasetçileri teşhir etmek ve Ankara'da temaslarda bulunmak üzere işçiler 18 Mart 2024 tarihinde Bergama'dan Ankara'ya doğru bir yürüyüş başlattı. 25 Mart 2024 tarihinde Ankara'ya ulaşan işçiler ve sendika Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve siyasi partilerin genel başkan yardımcıları düzeyinde birer görüşme gerçekleştirdi. Bu görüşmelere bağlı olarak Agrobay işletmesi işçilerin avukatı ile şirketin avukatının görüşmesi ve bir mutabakat yapılması yönünde adım attı. İşçilerin alacaklarına dair hesaplama tablosunu şirkete iletildi ve böylece müzakere zeminibaşlamış oldu. 

'AĞUSTOS AYI MAAŞLARI VE YILLIK İZİNLERİ ÖDENDİ'
Son duruma ilişkin açıklama yapan Tarım-Sen, "Gelinen aşamada, bugün itibariyle işçi arkadaşlarımızın ağustos ayı maaşları ve yıllık izinleri ödenmiştir! Agrobay işçileri aylarca yoksulluk, işsizlik, kimsesizlik gibi sorunlarla; fiziksel ve yargısal zor mekanizmalarıyla boğuşmasına rağmen mücadele direncini sürdürmüş, haysiyetli duruşlarından taviz vermemiştir. Aylarca süren bir direniş ve bitti denilen, olmaz denilen, verilmez denilen yerde büyük bir ısrar ve iradeyle, kolektif çaba ve emeğimizle bu mücadeleyi var ettik. İşçilerin sürdürdükleri kararlı mücadele, kamuoyunun bu mücadeleyi sahiplenmesi ve desteklemesiyle birlikte haklarımızın ilk bölümünü aldık. Bu kazanım Agrobay işçilerinin ilk kazanımıdır, bu açıdan önemli ve tarihidir. Ancak yeterli değildir. İşçilerin hak ettikleri tazminatlar ödenene kadar sürecin takipçisi olacağız. Tazminatlar konusunda yaşanacak olumsuz bir durumda direnişimizi sürdüreceğiz. Mücadelemizi takip eden tüm kesimlerin bu kazanımımızı ve kalan haklarımızı alana kadar sürecimizi sahiplenmeye davet ediyoruz" dedi.