3 Mayıs 2024 Cuma

Dina'nın duruşmasında hakim ırkçılığı savundu, aileyi suçladı

Katledilen Gabonlu Dina'nın 2. duruşmada aile kızlarının maruz kaldığı ırkçılığı aktardı, tehlikede olduğunu düşündüğü için Sakarya'dan gitmek istediğini belirtti. Davayı izlemek için salona gelenlere "niye geldiniz" tepkisi gösteren mahkeme başkanı, Türkiye'de ırkçılık olmadığını iddia etti, Dina'nın annesini suçladı. Fail Dursun Acar ise Dina’ya yardım ettiğini öne sürdü, basının etkisiyle tutuklandığını iddia etti.

Karabük'te Filyos Çayı'nın Yeşilköy mevkisinde cansız bedeni bulunan Gabonlu üniversite öğrencisi Jeannah Danys Dinabongho Ibouanga'nın katledilmesine ilişkin davanın 2. duruşması Karabük Adliyesinde görüldü.

Dina'nın duruşmasına izleyicilerin tamamı alınmadı. Feminist Avukatlar, Mahkeme heyeti başkanının duruşmaya katılan kadınlara, "Niye bu kadar kalabalık geliyorsunuz, ne oluyor kalabalık gelince" dedi.

'KIZIM IRKÇILIK GÖRDÜ'
Duruşmada Dina'nın annesi ve babası katılımcı olarak dinlendi. Dina'nın babası "Biz hakikatin ortaya çıkarılmasını istiyoruz. Kızım tehditler aldı. Genç yaşta Türkiye'ye geldi ve katledildi" diyerek şikayetçi oldular. Dina'nın annesi ise kızının cinsel birlikteliğe zorlandığını ifade ederek, "Sakarya'ya gitmek istemesinin nedeni kendini tehlikede hissetmesiydi" dedi ve kızının ırkçılık gördüğünü söyledi.

HEYET BAŞKANI: TÜRKYİE'DE IRKÇILIK YOK, ANNESİ ALSAYDI BURADAN
Dina için Feministler adına söz alan avukatlar, dosyadaki belgelerden ve beyanlardan Dina'nın siyahi göçmen bir kadın olduğu ve ayrımcılığa uğradığını vurguladı. Evrensel'in haberine göre hakimin yanıtı, "madem öyle aynı gün Gabonlu öğrencilerin kongresinde ne işi vardı" oldu. Heyet başkanının "Türkiye'de ırkçılık yok. Öyle ırkçılık olsa on bin tane öğrenci burada olmaz. Burada medyaya malzeme çıkarmayın. Annesi niye kızını buradan almamış o zaman" sözleri tepki çekti.

FEMİNİST AVUKATLAR GÖRGÜ TANIĞININ DİNLENMESİNİ İSTEDİ
Feminist avukatlar, tanık anlatımlarını özetleyerek yeniden keşif talebinde bulundu, Filyos çayında yapılacak keşif için gün tayini talep etti, Gabonlu tanıkların dinlenilmesini istedi. Avukatlar ayrıca, fail Dursun Acar'ın arabasından Dina'nın kaçarak indiğini, sanığın peşinden hareket ettiğini gören tanığın da duruşmada dinlenilmesini istedi. Duruşmaya katılan avukatlar, hakkında takipsizlik kararı verilen iki kişinin de tanık olarak dinlenmesini talep etti.

FAİL DURSUN ACAR'DAN 'YARDIM ETTİM' İDDİASI
Mahkemede savunma yapan sanık Dursun Acar, sadece yardım etmek için Dina'yı aracına aldığını ve takip ettiğini iddia etti, "Suçum olmadan basının etkisiyle cezaevine girdim. Bunu hak etmedim" dedi. Sanığın avukatlarının savunmalarının ardından mahkeme sanık Dursun Acar'ın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Davanın bir sonraki duruşması 29 Nisan'a ertelendi.