18 Mayıs 2024 Cumartesi

'Devrimin ulaştığı aşamaya dair önemli tartışmalar yürütüldü'

Kadınların, kadın devrimine yaklaşım ve Rojava kadın devriminin gelişimi için yapması gerekenleri tartıştığı ve önlerine hedef koyduğu JKŞ'nin Kadın Devrimi Çalıştayını ETHA'ya değerlendiren, Wîdad Mihemed ve Heyfa Mehmûd, erkek egemen sistemin tüm boyutlarıyla ele alındığını kaydetti.

Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ) "Kadın devrimi kolay değil ama zafer kesin" şiarıyla Kadın Devrimi Çalıştayı düzenledi. Yürütülen tartışmaları, çalıştayın önemini ve çıkan sonucu, kadın özgürlük mücadelesinin hedefini çalıştaya katılan JKŞ üyesi Wîdad Mihemed ve Nujen Partisi Temsilcisi Heyfa Mehmûd ETHA'ya değerlendirdi.

JKŞ üyesi Wîdad Mihemed, kadınların çalıştaya katılımlarının aktif olduğunu belirtti. Wîdad Mihemed, "Devrim kurumlarından birçok kadın arkadaş çalıştayımıza katıldı. Devrime ve devrimin ulaştığı aşamaya dair önemli tartışmalar yürütüldü" dedi.

Kadınların ittifakının kritik bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Wîdad Mihemed, Türk devletinin saldırılarına rağmen kazanımların korunması için mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti ve şu vurguyu yaptı: "Evet kadın devrimi kolay değil ama zafer kesin."

'KADIN KENDİ RENGİ İLE DOĞASI İLE HER ZAMAN BARIŞI, EŞİTLİĞİ, DEMOKRASİYİ İSTİYOR'
Nujen Partisi Temsilcisi Heyfa Mehmûd kadın devrimi mücadelesinde ölümsüzleşen kadınları andı. Heyfa Mehmûd, JKŞ'nin düzenlediği çalıştayın tüm kadın örgütleri açısından önemli tartışmaların yürütülmesini sağladığını ekledi. Heyfa Mehmûd konu başlıklarına ilişkin şunları ifade etti: "Bu çalıştay 4 nokta üzerinde düzenlendi. Devrimci komünist hareketten kadınlar hem kadın devrimleri tarihi üzerine, hem de Ortadoğu ve dünyada ki kadınların durumu üzerine tartışmalar yürüttü. Çalıştayda özellikle Rojava devrimi ve bu devrim içerisinde kadınların rolü dile getirildi. Kadınların katılmadığı, öncülük etmediği bir devrimde ne tür zayıflıkların yaşandığını tartıştık. Bugün kadınların öncülük ettiği bu devrimde hangi kazanımların elde edildiği üzerine önemli noktalar dile getirildi."

Kadın kazanımlarının kadınlar da ne gibi değişimler yarattığının tartışıldığını kaydeden Heyfa Mehmûd, "Devrimlerde yaşanan zorluklar, erkek egemenliğinin topluma verdiği zararlar bütün boyutları ile tartışıldı. Erkek egemen sistem bu noktalara çok sert yaklaşıyor. Kadın kendi rengi ile doğası ile her zaman barışı, eşitliği, demokrasiyi istiyor" dedi.

Heyfa Mehmûd, son olarak şunları dile getirdi: "Devrimci Komünist Kadınlar'a böyle bir çalıştay örgütledikleri için çok teşekkür ediyoruz. Bugün birçok kadın yana yana geldi, görüşler dile getirildi. İnanıyorum ki bugün buraya katılan kurum temsilcisi kadınlar bu tartışmaları kendi kurumlarına taşıyacaktır. Bunlar tartışılacaktır. Burada tartışılan noktaların gerçekleşmesi için birçok pratik öneri ortaya konuldu."