16 Mayıs 2024 Perşembe

Devrimciler 1 Mayıs'a damgasını vurdu

İşçi ve emekçiler, göçmenler İskoçya, Avusturya, Almanya, Belçika ve İsviçre'de sokağa aktı, 1 Mayıs'ta taleplerini haykırdı. Devrimci ve komünistler 1 Mayıs'ın içinin boşaltılmasına izin vermeyerek eylemlere damgasını vurdu, kimi yerlerde iki 1 Mayıs kutlandı. 

İskoçya, Avusturya, Almanya, Belçika ve İsviçre'de işçi ve emekçiler 1 Mayıs'ı kutladı. 

İSKOÇYA
İskoçya'nın başkenti Edinburgh'ta Marksist Leninist Komünist Parti (MLKP) taraftarları 1 Mayıs'ı kutladı. Edinburgh şehir merkezinde yapılan gösteride İngilizce konuşmalar yapıldı, Kürdistan'da Türk devletinin işgal saldırısı, İsrail siyonizminin Filistin'deki vahşetini lanetleyen sloganlar atıldı.

İskoçya'da sendikalar 1 Mayıs'ı 1 Mayıs gününde kutlayamadı ve salon etkinlikleri ile geçiştirmesi ayrıca teşhir edildi. 1 Mayıs eylemini MLKP taraftarları her sene olduğu gibi bu sene de kendi özgüçleri ile yaptılar. 

AVUSTURYA
Avusturya'nın Viyana kentinde kutlanan 1 Mayıs yürüyüşünde yapılan konuşmalarda pahalılığa ve emperyalist savaşlara dikkat çekildi. Avrupa devletlerinin Kürdistan'da ve Filistin'de süren sömürgeci savaşlarda suç ortağı olduğu ifade edilirken, Avrupa'da işçilerin ortak mücadelesi ile geleceği kazanmanın mümkün olduğu belirtildi. Yapılan konuşmalarda Taksim'deki direniş de selamlandı, faşist şef Erdoğan'ın Taksim meydanını işçi ve emekçilere kapatması "Her yer Taksim, her yer direniş" sloganıyla protesto edildi.

Marksist Leninist Komünist Parti (MLKP), "Irkçılığa, yoksulluğa ve savaşlara karşı sosyalizm için birleşik mücadeleye!" pankartı ile kortejde yerini aldı. Yürüyüş boyunca "Yaşasın partimiz MLKP", "Partinin güneşi Komünist Kadın Örgütü" ve Kürdistan'a yönelik işgal saldırılarını protesto eden sloganlar atıldı.

Polisin Filistin kortejine yönelik baskısı ve kortejin ilerlemesine yönelik engelleme çabası, devrimci dayanışma ile geri püskürtüldü.

Sosyalist gençlik örgütü Young Struggle kendi korteji ile 1 Mayıs yürüyüşünde yerini aldı. "Gençlik gelecek, gelecek Sosyalizm" pankartıyla festival alanına yürüdü. Kapitalist sömürüye karşı sloganların yanı sıra Ivana Hoffmann ve Özgür Namoğlu'nu selamlayan sloganlar da yürüyüş boyunca yükseldi.

ALMANYA
Almanya'nın Stuttgart kentinde  düzenlenen iki 1 Mayıs eylemine devrimciler ve komünistler damgasını vurdu.

DGB'nin düzenlediği 1 Mayıs'a katılan ADGB bileşenleri ve devrimci örgütler, geri ve icazetçi bir tutum sergileyen sendikal bürokrasinin 1 Mayıs'ın devrimci içeriğini boşaltmaya yönelik tüm çabalarına karşın 1 Mayıs'ı coşkuyla kutladı. 

Yürüyüşe MLKP, AGİF, SKB, Young Strugle, ZORA  da katıldı.

MLKP GÜÇLERİ TAKSİM DİRENİŞİNİ SELAMLADI
MLKP kortejinde yapılan konuşmalarda Taksim direnişi selamlandı, faşizmin saldırıları teşhir edildi.

DEVRİMCİ 1 MAYIS EYLEMİ
Alman antifaşist devrimci örgütlerin düzenlediği 1 Mayıs eylemine MLKP güçleri de katıldı.

Yapılan kısa bir yürüyüşün ardından polis kitlenin önünü kesti. Daha sonra da atlarla ve gazlarla kitleye saldırdı. Kitlenin tepki vermesi üzerine polis ve eylemciler arasında arbede yaşandı. Birçok kişi gözaltına alındı.

Eylemde Polis engeline karşı militan duruşuyla tutum sergileyen MLKP, eyleme öncülük etti.

FRNAKFURT'TA 1 MAYIS KUTLAMASI
Almanya'nın Frankfurt kentinde1 Mayıs yürüyüşü bu yıl Alman Sendikalar Birliği (DGB) öncülüğünde Hauptwache meydanında başladı. Binlerce işçi ve emekçinin katıldığı 1 Mayıs yürüyüşüne HBDH güçlerinin korteji dikkat çekti. TKP-ML, MKP, PKK ve MLKP güçlerinin oluşturduğu görkemli kortejin en önünde ortak HBDH Pankartı taşındı. Tüm örgütler HBDH ve KBDH bayraklarıyla yürüdüler. MLKP kortejine Komünist İnşa güçleri de katıldı ve birlikte Almanca/Türkçe sloganlar atıldı.

Frankfurt 1 Mayıs yürüyüşü Römer meydanında bitti. MLKP'nin enformasyon standı kitlenin yoğun ilgi odağı oldu. Komünist İnşa da bu yıl ilk defa 1 Mayıs'ta stant açtı. Römer meydanında açılan sayısız enformasyon stantları 1 Mayıs'a zenginlik kattı.

Frankfurt'ta aynı gün saat 18.00'de farklı çevre şehirlerin katılımıyla yine binlerce işçi ve emekçinin katıldığı "devrimci 1 Mayıs yürüyüşü" yapıldı.

ULM'DAKİ 1 MAYIS'TA COŞKU HAKİMDİ
Alman Sendikalar Birliği (DGB) tarafından tüm Almanya'da "Daha fazla ücret daha fazla boş zaman ve daha fazla güvenlik" sloganıyla gerçekleştirilen 1 Mayıs coşkuyla kutlandı. Sendikaların yanı sıra Ulm şehrinde bulunan örgütlenmelerden ADHF, AGEB, AGİF, AKM, ATİF, FED-GEL, DEM Aktivistleri, DİDF, Cultura, Tohum Kültür Merkezi, AJK, SOL Parti (TR), Umweltgewerkschaft, SDAJ, DKP, Die Linke, SPD, Yeşiller, Rebell, InterBündnis ve diğer çok sayıda kurum 1 Mayıs'ı coşkuyla kutladı.

Bündnis Gemeinsam für Vielfalt und Demokratie (Çeşitlilik ve Demokrasi için Birlikte) pankartının yer aldığı, şehir içinde yapılan uzun yürüyüşten sonra, yine başlangıç noktası olan DGB Sendika Binası önünde, Weinhof meydanında miting gerçekleştirildi. Yürüyüş boyunca "Yaşasın 1 Mayıs!, Bijî yek Gulan!, Es lebe der 1. Mai!", "Yaşasın Enternasyonal Dayanışma" ve "Yaşasın devrim ve sosyalizm!" sloganları sık sık atıldı.

Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi (AKM) Ulm'un müzik korosu büyük ilgi gördü. Koronun seslendirdiği özellikle 1 Mayıs Marşına ve Çav Bella (Bella Ciao) şarkısına tüm kitle eşlik etti. Sendikacılar, Ulm Belediye Başkanı Martin Ansbacher ve diğer konuşmacıların yanı sıra, göçmen kurumları adına Avrupa Demokratik Güç Birliği (ADGB) Ulm temsilcisi Barış Çaktı güncel sorunlara değindi. Çaktı işçilerin sorunu, Türkiye ve Almanya politikası gibi bir çok konuya değildi.

KÖLN'DE 1 MAYIS EYLEMİ
Köln kentinde bir mayıs eylemi DGB Sendika Binası önünde devrimci marşlar ile başlayarak geleneksel rotası ile Heumarktt'a yürüdü. Eylemin binlerce katılımcısı arasında farklı Alman sendikaları yer alırken yüzlerce devrimci kortejde yürüdü. FKO, AVEG-KON, ATİK, AGİF, Young Struggle, Zora, Arbeiterbund gibi devrimci yapılanmalar devrimci kortejde yürüdü. Filistinli örgütlerle birlikte Israil Siyonizmine karşı işçi sınıfı dayanışmaya çağrıldı. Aynı zamanda Türkiye'deki saldırılara karşı sloganlar atıldı ve Taksim direnişi selamlandı.

BERLİN'DE 1 MAYIS 
30 Nisan akşamından başlayan 1 Mayıs yürüyüşlerinin doruk noktası 1 Mayıs akşamı saat 18.00 de başlayan ve saat 21.00 de bitirilen Devrimci 1 Mayıs Yürüyüşü oldu. Toplam 20 civarında yürüyüş başvurusunun yapıldığı Berlin'de 30 Nisan akşamı antikapitalist yürüyüşlerin yani sıra feminist kadın yürüyüşü de gerçekleştirildi. 1 Mayıs günü de farklı taleplerle çeşitli yürüyüşler yapıldı. Ancak değişik uluslardan, halklardan işçi ve emekçileri, gençleri, kadınları, LGBTİ+'ları bir araya getiren temel iki eylem dikkatleri çeken yürüyüşler oldu bu yıl da.

Almanya Sendikalar Birliği ve bağlı sendikaların çağrısını yaptığı yürüyüş sabah saat 11.00 de başladı. Yürüyüşe yerli ve göçmen çok sayıda devrimci parti ve örgütte kendi bayrak ve pankartlarıyla katıldı. Yürüyüşte Sınıf Mücadeleci Blok oluşturan ve aralarında KA, KJ, REBEL, MLPD, KGÖ, YS, Zora, Priede Rebellion gibi örgütlerin olduğu blokun Filistin kortejine sahip çıkması hem polisi ve hem de sendikaları rahatsız ettiğinden polisin sürekli tacizine uğradı. DGB'nin yürüyüş ve mitingine 15 bin civarında katılımın olduğu belirtildi.

DEVRİMCİ 1 MAYIS YÜRÜYÜŞÜ ENGELLENEMEDİ
Günlerdir kriminalize edilmeye çalışılan, Young Stuggle ve ZORA gibi örgütlerin çağrıcıları arasında olduğundan Filistin direnişi ile dayanışmanın öne çıkacağından dolayı polisin müdahale etmesini işleyen ve böylece katılımı zayıflatmayı düşünen Berlin burjuva medyası belki de hayal kırıklığı yaşadı. Devrimci 1 Mayıs yürüyüşü büyük bir kararlılıkla ve militanca gerçekleşti. 25 binin üzerinde katılımın olduğu yürüyüş Berlin'de göçmenlerin yoğun yaşadığı Kreuzberg ve Neukölln semtlerinde gerçekleştirildi. Yerli parti ve örgütlerin yanı sıra Asya'dan Avrupa'ya, Ortadoğu'dan Latin Amerika'ya kadar değişik ülkelerden katılımın olduğu yürüyüşte gözler Young Struggle (YS), ZORA, KJ ve Rebel'in oluşturduğu Devrimci Gençlik Bloku'ndaydı. Filistinle dayanışmanın öne çıktığı ve Filistin bloku ile birlikte yürüyen devrimci gençlik örgütleri, canlı ve enerjik bir yürüyüş gerçekleştirdiler. Filistin ve Kürdistan direnişi ile dayanışmanın öne çıktığı blokta bulunan örgütler ve ayrıca Pride Rebellion, KGÖ ve TSP de birer konuşma yaptılar.

KGÖ adına yapılan konuşmada MLKP'nin 7. Kongresi ve MLKP/KKÖ'nün 3. Konferansı selamlandı.

TSP adına yapılan konuşmada politik tutsakların 1 Mayıs'ı kutlandı ve politik tutsakları sahiplenme çağrısı yapıldı. TSP ayrıca alanda bildiri dağıtımı gerçekleştirdi.

Yürüyüşte sık sık faşist Türk devletine karşı direnen gerilla selamlandı, Rojava'yı savunma sloganları atıldı. İvana Hoffmann, Özgür Namoğlu ve diğer Rojava şehitlerinin resimleri taşındı.

İSVİÇRE
İsviçre'de 1 Mayıs Bern, Basel, Zürich ve Luzern başta olmak üzere birçok kantonda kitlesel ve coşkuyla kutlandı.

Yoksulluk krizine bağlı yaşam standartlarının düşmesi bu seneki bir mayısta ekonomik talepleri öne çıkardı. İsviçre genelinde tüm bir mayısların afiş ve pankartlarda yansıyan talep ise sağlık sigortalarına ödenen primlerin yüksekliğine dikkat çekilerek maaşların düşüklüğüne vurgu yapıldı.

"Sigorta primlerini düşür-maaşları arttır!" sloganının öne çıktığı kortejlerde ekonomik ve sosyal taleplerin yanı sıra başta Filistin işgali olmak üzere dünyadaki savaşların durdurulması çağrısı yapıldı.

ZÜRİCH DE KİTLESEL VE COŞKULU YÜRÜYÜŞ
İsviçre'nin Zürich kentinde Helvetiaplatz'da sabah saatlerinde bir araya gelen İsviçre'li parti sendika ve örgütlerinin yanı sıra yabancı örgütler ve kurumların kortejlerinin yer aldığı kitle buradan Sechseläutenplatz'a kadar yürüyüş düzenledi.

İsviçre Sendikalar Federasyonu adına yapılan konuşmaların ardından sona eren yürüyüş Kasernenareal da kurulan bir mayıs stantları ve etkinliklerin olduğu festival ile devam etti.

BELÇİKA'DA ANTWERPEN VE BRÜKSEL'DE 1 MAYIS KUTLANDI
Belçika'nın başkenti Brüksel'de 1 Mayıs kutlamaları kentin merkezindeki Albertine ve Mont des Arts meydanlarında yapıldı.

Meydanların etrafı bariyerlerle çevrilirken, etrafına ambulanslar ve polis araçları konuşlandırıldı. Meydanların girişinde özel güvenlik görevlilerinin yerleştirildiği ve vatandaşların kutlama alanlarına teker teker alındığı görüldü. MLKP'liler kriz ve ırkçılık kapitalizm demektir yazılı pankart ile yürüdüler. Ülkedeki işçi sendikaları, 1 Mayıs dolayısıyla iki meydanda stantlar açtı.