19 Mayıs 2024 Pazar

Devrimci tutsaklara Kırşehir Hapishanesinde ölüm tehdidi

Kırşehir Hapishanesi'nde tutulan devrimci tutsaklar Rezan Şengül, Vedat Doğan ve Halil Yakut hem adli tutsakların hem de gardiyanların ölüm tehdidine uğruyor. Tek kişilik hücrelerde tutulan tutsaklar siyasi tutsaklarla yan yana kalmak, ailelerine yakın hapishanelere sevk edilme gibi taleplerle süresiz açlık grevi direnişine başlarken, anne Gülten Yakut, siyasi tutsakların başına gelecek her türlü olumsuzluktan hapishane yönetimi ve Adalet Bakanlığı'nın sorumlu olduğunu kaydetti. 

Devrimci tutsaklara yönelik saldırılar sürüyor. Tecrit işkencesine maruz kalan devrimci tutsaklar hapishanelerde ölümle tehdit ediliyor, her türlü hakkı gasp ediliyor. Devrimci tutsaklar ise bu saldırılara karşı direnişi yükseltiyor. 

Kırşehir Hapishanesi'nde tutulan Vedat Doğan, Rezan Şengül ve Halil Yakut da adlilerin bulunduğu koridorda yer alan tek kişilik hücrelerde tutuluyor. Maruz kaldıkları hak gaspları ve hukuksuzluklar karşısında açlık grevi direnişine başlayan devrimci tutsaklar sağlık kontrollerine gidiş ve gelişlerde, "tecrit işkencedir" sloganı attıkları için gardiyanların gözetiminde, adli tutukluların tehdidine uğruyor. Sistematik şekilde, "sizi öldüreceğiz, yok edeceğiz, buradan cenazeniz" çıkacak diye tehdit eden adli tutuklular gardiyanlardan "açın kapıyı da şunu/şunları öldüreyim" isteminde bulunuyor. Gardiyanlar ise tutsaklara "öldürürlerse karışmayız" diyerek tehdidi tekrarlıyor.

Tecrit işkencesinin sona ermesi, siyasi tutsakların yanına geçme, yan yana kalma ve ailelerinin bulunduğu en yakın hapishaneye sevk edilme talepleriyle Rezan Şengül 30 Mart, Vedat Doğan 3 Nisan, Halil Yakut ise 18 Nisan'da açlık grevi direnişine başladı. 

Oğlu Halil ve devrimci tutsakların can güvenliğinden endişe duyan anne Gülten Yakut ETHA'ya süreci aktardı. Anne Yakut'un anlatımına göre oğlu Halil 6 Şubat deprem katliamında halkın ihtiyacını karşılamak için Antakya'ya gitti, burada ara ara Halk İçin Sağlık çadırına giderek ihtiyaç duyulan ilaçları aldı. Deprem bölgesinde gecesini gündüzüne katarak çalışan Yakut, tutuklanma gerekçelerinden biri de bu çadıra uğraması.

'BAŞGARDİYAN ÖLÜMLE TEHDİT ETTİ'
Başgardiyan tarafından ölümle tehdit edilen Yakut, bir ay sonra tek kişilik hücresinden zorla çıkarılarak adli tutsakların bulunduğu bölüme konuldu. 19 Nisan'da oğluyla telefonda konuşan Gülten Yakut, "Halil, 17 Nisan'da zorla hücresinin değiştirildiğini ve adli mahpusların bulunduğu koridorun olduğu bölümdeki hücrelerden birine konulduğunu söyledi. Daha önce kendisini ölümle tehdit eden başgardiyanın hücresinin önüne gelip 'Seni öldürürlerse karışmayız' diyerek bağırdığını, bundan cesaret alan adlilerin kendisine küfür ettiğini ve ölümle tehdit ettiğini belirterek 18 Nisan'da süresiz açlık grevine başladığını aktardı" dedi.

'TEHDİT EDİLDİĞİ GÜN ADLİ MAHPUSLARIN BÖLÜMÜNE KOYMUŞLAR'
Oğlunun hücresinin, başgardiyan tarafından tehdit edildikten sonra zorla değiştirilmesinin tesadüf olmadığına işaret eden Yakut, oğlunun derhal sevk edilmesini istedi. Bu hücre değişikliğinin kendisinden gizlendiğine de dikkat çeken Yakut, "17 Nisan günü oğlumun sevk talebini konuşmak üzere hapishane yönetimiyle telefonla konuştum. Bana hiçbir şey yokmuş gibi konuştular, oysa aynı gün oğlumun hücresini zorla değiştirerek adli mahpusların olduğu bölüme koymuşlar" dedi.

'HER TÜRLÜ OLUMSUZLUKTAN HAPİSHANE VE BAKANLIK SORUMLU'
Oğlunun can güvenliğinin olmadığını vurgulayarak duyarlılık çağrısı yapan Yakut, şunları kaydetti: "Tutuklu olmasına rağmen müebbet hapis koşullarında tutulan oğlum zaten sevk edilmek için gerek Adalet Bakanlığı'na gerek Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'ne defalarca dilekçe yazdı. Ama sevk edilmek veya siyasi tutsakların bulunduğu bir koğuşa götürülmek yerine, her gün ölümle tehdit edildiği adlilerin bulunduğu bölüme konuldu. Şimdi de süresiz açlık grevine başladı. Zaten hapishane bize çok uzak olduğu için kendisini doğru dürüst ziyaret edemiyorum, şimdi de tehdit edildiğini öğreniyorum. Ben çocuğumun derhal ya bize yakın olan Adana Kürkçüler Hapishanesi'ne sevk edilmesini ya da siyasi tutsakların yanına konulmasını istiyorum. Tekli hücreden ve adlilerin bulunduğu bölümden çıkarılmasını istiyorum. Bu yapılmadığı takdirde başına gelebilecek her olumsuzluktan hapishane müdürü, idaresi ve Adalet Bakanlığı sorumlu olacak."

Anne Gülten Yakut, tüm devrimci tutsakların sesinin duyulmasını istedi. "Haberlerinizde Vedat ve Rezan'ın da sesini duyurun" diyen Yakut, tutsakların açlık grevi taleplerinin derhal kabul edilmesi, devrimci tutsaklarla dayanışmayı yükseltme çağrısı yaptı.