18 Mayıs 2024 Cumartesi

'Devletin saldırılarına karşı kadınlar mücadeleyi yükseltecek'

HDP İstanbul Kadın Meclisi'nin düzenlediği şölende, erkek egemen devletin tüm baskı araçlarıyla kadınları bertaraf etmeye çalıştığı vurgulandı. Ancak kadınların tüm bu saldırılara karşı mücadeleyi yükselteceği kaydedildi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Kadın Meclisi, "Bu böyle gitmez! Kadınlar izin vermez" şiarıyla yürüttüğü kampanyanın finalini kadın şöleniyle yaptı. Şölende, birlikte ve dayanışma içinde kadınların sesini yükseltme çağrısı yapıldı.
 
Su Gösteri Merkezi'nde düzenlenen şölene Meclis Grup Başkanvekili ve HDP İstanbul Milletvekili Pervin Buldan, Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) Genel Sözcüsü Fadime Çelebi, Barış Anneleri ve çok sayıda kadın katıldı.
 
Şölen zılgıt ve halaylarla başladı. Şölenin açılış konuşmasını yapan HDP İl Eşbaşkanı Esengül Demir, PKK Lideri Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılması ve kadına yönelik şiddetin son bulması için yürüttükleri kampanyayı şölenle sonlandırdıklarını söyledi. İstanbul'da kongre hazırlıklarının devam ettiğini ifade eden Demir, diğer illerde de kongrelerde kadın temsiliyetinin artan sayısına dikkat çekti.
 
'ERKEK EGEMEN DEVLETİN SALDIRILARINA KARŞI KADINLAR MÜCADELEYE DEVAM EDECEK'
 
Demir, "Erkek egemen devlet ne kadar üzerimizde baskı araçlarını kullansa da kadınları bertaraf etmeye çalışsa da bütünlüklü olarak hem kadın hareketi hem de HDP çalışma yürütmeye devam edecektir" dedi. 25 Kasım'ın bu yıl daha özel olduğunu dikkat çeken Demir, OHAL koşullarında 25 Kasım'a gidilirken, OHAL'de kadına yönelik şiddetin hızla arttığı ve kadın kazanımlarının hızla yok edilmeye çalışıldığı bu dönemde Eş Genel Başkan Figen Yüksekdağ ve HDP'li kadın vekillerin tutsak edildiğinin altını çizdi. Demir, tutsak kadın siyasetçileri ve kadın özgürlük mücadelesinin önemli isimlerine selam gönderdi.
 
Demir, Devletin katledilen kadınlar üzerinden tüm kadınlara mesaj vermeye çalıştığını dile getirdi. "Koca baba, kardeş aile üçgeninin devlet aldığı güçle ne yazık ki kadın kıyımları gittikçe artmaktadır" diyen Demir, Ekim ayında 31 kadının katledildiği verilerini paylaştı. Demir, "Son 10 ayın bilançosu ise daha korkunç; 240 kadın katledildi, 77 kadın tecavüze uğradı, taciz edilen kadın sayısı 207 ve cinsel istismara uğrayan çocukların sayısı 286'dır" ifadesini kullandı. Demir, birlikte ve dayanışma içinde kadın özgürlük mücadelesini yükselteceklerinin altını çizdi.
 
'ASLA KADINLARA DİZ ÇÖKTÜREMEYECEKLER'
 
HDP Parti Meclisi Üyesi Zeynep Boğa ise Kürtçe bir konuşma yaptı. Cizre'de, Sur'da, Nusaybin'de, Yüksekova'da kadınların "bizi duyun" diye bağırdığında sesleri duyulmamasından sorumlu olduklarını söyleyen Boğa, "Onların mücadelesini, direnişini büyütmek bizim sorumluluğumuz. Berivanlar'ın, Ronahiler'in, Seveler'in Pakizeler'in yaktığı özgürlük mücadelesinin meşalesinin biz devraldık" dedi.
 
KHK ile neredeyse bütün kadın kurumlarının kapatıldığını hatırlatan Boğa, konuşmasını şöyle devam etti: "Bu yolla kadınların sesini kısmak ve başvuracakları bir dayanışma ağını ortadan kaldırmak istediler. Biz kurumlarımız olmadan da kadınların sesi olmayı hedeflemeliyiz. Belki mecliste irademizi tutuklayabilirler, belki kurumlarımızı kapatabilirler, belki bizi katledebilirler ama asla kadınlara diz çöktüremeyecekler."