18 Mayıs 2024 Cumartesi

Dersim Tertelesi'nin 87. yılında, Ankara'da anma yapıldı

Dersim Tertelesi'nin 87. yılında yaşamını yitirenler için Ankara'da anma etkinliği düzenlendi. 1937/38 yıllarındaki askeri saldırıda onbinlerce Alevi Kürt'ün katledildiği belirtilen etkinlikte, ardından başlatılan kültürel soykırımın günümüze kadar sürdüğü kaydedildi.

Ankara Dersimliler Derneği, Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), Ankara Varto Kültür ve Dayanışma Derneği; Dersim Tertelesi'nin 87. yılı dolayısıyla ortak anma düzenledi.

Anmada, kurumlar adına yapılan ortak açıklamayı Dersimliler Derneği Eşbaşkanı Hüseyin Arat okudu.

'HAKLARIMIZI ALMAK İÇİN MÜCADELEYİ YÜKSELTMEK ZORUNDAYIZ'
Dersim Katliamının en büyük, en kanlı Alevi katliamı olduğunu söyleyen Arat, o dönem yaşananları aktardı. Onbinlerce kişinin katledildiği, binlerce kişinin sürgün edildiği, çocuklarının evlatlık verildiğini belirten Arat, katliamın kültürel soykırımla bugüne kadar devam ettiğini vurguladı.

Dersim'in ardından Alevilerin, Maraş'ta, Sivas'ta, Çorum'da ve Gazi Mahallesinde katledildiğini hatırlatan Arat, "Aleviler ve tüm ötekileştirilenler bunun karşısında çaresiz değiller, örgütlü güçlerini yükselterek, talep eden değil hesap soran olmak durumundadırlar. Nasıl ki Seyit Rıza diz çökmediyse bizler de zulmü ebedi mirası olarak bırakan nahak aklın ürünü devletin karşısında dik durup haklarımızı almak için mücadelemizi yükseltmek zorundayız. Soykırımı, devlet aygıtlarını ellerinde bulunduran kadrolar yapmıştır. İnsanlık suçunu işleyenler hesap vermek zorundadırlar. Ocaklarımızın, halkımızın gaspedilen topraklarımızın sürgünlere mecbur bırakılan canlarımızın haklarının tahkimi ve bedelini ödemek zorundadırlar. İnsanlık suçu işleyenlerin tüzel veya fiziki kişiliklerinin hepsi uluslararası mahkemelerde yargılanmalıdır" diye konuştu.

Arat, Dersim'in adının iade edilmesi, seyitlerinin mezar yerlerinin açıklaması ve ailelerine teslim edilmesi, 1937 soykırımının kabul edilip yüzleşilerek Dersim halkından özür dilenmesi, Dersim'in kayıp kızları ve çocuklarının akıbetinin açıklanması, 1937'de Elazığ İstiklal mahkemelerinde mahkum edilenlerin akıbetinin açıklanması, Genelkurmay ve TBMM'nin soykırım dönemi arşivlerinin açıklanması taleplerini dile getirdi.

Arat, "Ocaklarımızdan, ziyaretgâhlarımızdan, suyumuzdan, coğrafyamızdan ellerinizi çekin! Hiçbir şeyi unutmadık, hiç bir şeyi affetmedik" diye ekledi.

DEM Parti Van Milletvekili Sinan Çiftyürek, DEM Parti Hukuk Komisyonu Eş Sözcüsü Öztürk Türkdoğan, 2 Temmuz Sivas Katliamında kardeşi Gülsüm Karababa'yı kaybeden Hüseyin Karababa, Ankara Dersimliler Derneği Başkanı Çiğdem Camkıran, DAD Ankara Şube Başkanı Mustafa Karabudak'ın konuşmalarının ardından, çerağ uyandırıldı ve lokma pay edildi.