20 Mayıs 2024 Pazartesi

Demirtaş: Çerkes halkının acısını paylaşıyoruz

Tutuklu cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, 154. yıl katledilen Çerkesleri anarken, Çerkes halkının taleplerinin karşılanmasını istedi.
HDP'nin tutuklu cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, 154. yıl önce gerçekleştirilen Çerkes soykırımını lanetlerken, yaşamını yitirenleri andı.
 
Soykırımın insanlığa karşı suç olduğunu belirten Demirtaş, Çarlık Rusyasının 154 yıl önce imha politikası izleyerek 21 Mayıs 1864 gününü, tarihe Çerkes soykırımının simgesi olarak yazdırdığını ifade etti.
 
Çarlık Rusyasının yaklaşık 1.5 milyon Çerkesi sürgün ettiğini, halkın özgürce yaşama, kültürünü geleceğe taşıma ve insanlığın ortak kültürüne katkıda bulunma hakkını yok saydığını kaydeden Demirtaş, Çerkesler'in yaşadıkları her yerde kimliklerini geliştirebilmek, kültürlerini ve dillerini yeniden üretebilmek için demokrasi mücadelesi saflarında yerlerini kararlılıkla aldıklarını ifade etti. 
 
Çerkeslerin soykırımın kabulü, sürgün ulus statüsü verilmesi, hem Rusya ve hem de yaşadıkları ülke vatandaşlığının verilmesi ve tarihsel vatanlarına dönebilme garantisi verilmesi taleplerini hatırlatan Demirtaş, Türkiye'nin de bu karara uygun davranması gerektiğinin altını çizdi. 
 
Demirtaş, 154 yıl önce bu trajediyi yaşamış olan Çerkes halkının, bugün Türkiye'de ve Ortadoğu'da, Suriye ve Irak'ta yaşananları, o coğrafyadaki Kürt, Arap, Türkmen, Süryani, Ezidi, Hıristiyan ve diğer farklı halkların ve inanç gruplarının gördükleri zulmü çok daha iyi anlayabileceğini belirtti. 
 
Demirtaş, “154. yılında Çerkes soykırımının acısını bir kez daha paylaşıyor ve Çerkeslerin anadili, kültürü ve inancıyla özgür, eşit ve demokratik yaşam mücadelesini kendi mücadelemiz olarak kabul ediyoruz” dedi.