2 Mayıs 2024 Perşembe

DEM Parti PM toplantısını gerçekleştiriyor: Örgütleneceğiz, genişleyeceğiz

DEM Parti PM'si, seçim sonuçlarını değerlendirmek ve yeni dönem mücadele hattını belirlemek üzere toplantı. Toplantının açış konuşmasını yapan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, "Yeni dönem perspektifimiz çok net; örgütleneceğiz, genişleyeceğiz" dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Parti Meclisi (PM), seçim sonuçlarını değerlendirmek üzere toplandı. İki gün sürece toplantıda önümüzdeki dönem mücadele hattı üzerine de tartışmalar yapılacak.

Toplantının açılış konuşmasını yapan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, 31 Mart yerel seçimlerine değindi, seçimlerin halklar, emekçiler, gençler, kadınlar ve Kürtler için yeni bir ışık, yeni bir yol olduğunu söyledi.

Kürt halkının 31 Mart yerel seçimlerinde iradesine sahip çıkarak kayyumları gönderdiğini vurgulayan Bakırhan, "Bölge halkı ranta, yıkıma, talana hayır demiştir. Her türlü hileye ve yalana karşı, rüşvete karşı DEM Parti çatısı altında bir araya gelerek tekrar belediyeleri kazanmıştır. Batıda da ezilenler, emekçiler, kadınlar, gençler yine DEM Parti çatısı altında yerel yönetimlerde söz sahibi olmuştur. Bu çok değerli ve anlamlıdır. Seçime başlarken de; bölgede kayyumlarla yönetilen belediyeleri kazanacağımızı söylemiştik. Kayyumları göndereceğimizi, Batıda da halklarımızın yaşadığı her yerde iradelerinin yönetime yansıyacağını belirtiştik. Her iki stratejimiz de başarılı bir şekilde hayat buldu" dedi.

'DEM PARTİ GELECEĞİN ROTASINI BELİRLEMİŞTİR'
Kars, Şırnak ve Bitlis'te hile, yalan dolanla halkın iradesinin gasp edildiğine dikkat çeken Bakırhan, partilerinin Türkiye'de seçim sonuçlarını ve geleceğin rotasını belirlediğini söyledi. Kaçak seçmenlerle iradesi gasp edilen Kars, Şırnak ve Bitlis halkına seslenen Bakırhan, "Üzülmeyin, siz kaybetmediniz, kazandığınız iradenizi gasp ettiler" diye konuştu.

'BAŞARI HALKLARIMIZIN, EKSİKLİKLER BİZİMDİR'
Seçimlerin ardından daha güçlü örgütlenmek için çalışmalarını sürdüreceklerini vurgulayan Bakırhan, "Daha güçlü örgütleneceğiz. Bu haram ve kaçak seçmenlerle gasp edilen kentleri el birliği ile önümüzdeki seçimlerde hırsızları göndererek tekrar halklarımızın iradesini yönetimine taşıyacağız. Kaybettiğimiz yerlerde hata ve eksiklerimizin olduğunu gördük. Başarımızı tabii ki kutlayacağız ama bu toplantıları başarımızı kutlamak için yapmıyoruz, seçimlerde eksik kaldığımız, yetersiz kaldığımız, kaybettiğimiz yerlerdeki nedenleri tartışarak ve bunları ortadan kaldırmaya yönelik çaba ve çalışmalar için yapıyoruz. Evet, bir kazanım var ama bu kazanım halklarımızındır, eksik ve yetmezlikler bizimdir. Bu toplantılarla bu eksik ve yetersizliklerimizi tespit ederek bunları ortadan kaldırmanın çalışmasını yürüteceğiz" dedi. 

'YENİ DÖNEM PERSPEKTİFİMİZ ÖRGÜTLENME VE GENİŞLEME'
Yeni dönem perspektiflerinin örgütlenme ve genişleme olduğuna işaret eden Bakırhan şunları söyledi: "Hiç kimsenin kuşkusu olmasın daha güçlü örgütleneceğiz. Önümüzdeki dönem en önemli çalışma alanlarımızdan birisi örgütlenme olacak. Örgütlü olduğumuz ve olmadığımız kentlerle önemli çalışmalar yapacağız. Bu seçimlerle birlikte çok önemli bir fırsat elimize geçti. Evet genişleyeceğiz, sadece Kürdistan'da seçimleri kazanmak, batıda kent uzlaşısı ile yönetimlere girmek yetmiyor daha da genişleteceğiz, daha da büyüteceğiz. Seçim sonuçlarında ortaya çıkan bu zemini demokratik ittifakları büyüterek sonuca ulaştıracağız."

Parti Meclisi'nin demokratik ittifak çalışması yürütmesi gerektiğini söyleyen Bakırhan, Hakkari'den İzmir'e, Van'dan İstanbul'a Iğdır'a kadar halkın değişim talebini dile getirdiğine işaret etti. Kürdistan'da da batıda da kazananın partiler ve adaylar değil emekçiler, kadınlar, gençler, yoksullar, Kürtler, Aleviler, Türkiye halkları olduğunu vurguladı.

'KÜRT HALKININ İRADESİNİ TANIMA ZAMANI GELMİŞTİR'
31 Mart'ta Kürt halkı ve Türkiye halklarının üç mesaj verdiğini söyleyen Bakırhan, bu mesajları şöyle sıraladı: "İlk mesaj Kürt halkının mesajıdır. Kürt halkı inkar düşmanlık, zulüm, kayyum ve kıyım politikalarına hayır diyerek bu politikaları sandığa gömmüştür. Kendilerini kutluyoruz. Kürt sorunun demokratik çözümü konusunda iradesini bir kez daha güçlü bir şekilde ortaya koymuştur. Bu sorunun çözümü için iktidar, ana muhalefet partisine muhalefet partilerine, devlet aklına bir kez daha PM toplantımızdan bir çağrı yapmak istiyorum; bir yüzyılı Kürtlerin iradesini inkar ederek yok sayarak kaybettiniz. İkinci yüzyılda bu iradeyi tanıma zamanı gelmiştir. Bu ülke halkına 86 milyona tekrar bir yüzyıl daha kaybettirmeye asla izin vermeyeceğiz. İkinci mesaj daha fazla demokrasi mesajı olmuştur. Türkiye halkları sandıkta söz birliği etmiştir bu sözün adı da ruhu da daha fazla demokrasi olmuştur."

'ÜÇÜNCÜ YOL SANDIKTA YOKSULLUĞA HAYIR DEMİŞTİR'
Kürt ve Alevi halkının eşitlik ve adalet taleplerinin çözümünün demokratik anayasa olduğunu söyleyen Bakırhan, üçüncü yolun açlığa ve yoksulluğa sandıkta hayır dediğini söyledi. Emeklilerin yoksulluk çığlığının sandığa yansıdığını, gençler geleceksizliğe hayır dediğini, işçilerin krizin faturasını ödemeyeceklerini haykırdığı, Kürtler ve Alevilerin eşit yurttaşlık taleplerini net bir şekilde ortaya koyduğunu kaydeden Bakırhan, "Bize düşen ise, bu mesajları Türkiye halklarının gündemine taşımak ve sahiplenmek ve sonuca ulaştırmaktır" diye ekledi.

Kürt halkı ve Türkiye halklarının kazanımlarını önceleyerek çalışmalarını sürdüreceklerini, kazandıkları için kibirlenmeyeceklerini vurgulayan Bakırhan, "Halk en büyük sorumluluğu partimize ve belediyelerimize yüklemiştir. Halkımızın bize yüklediği sorumlulukların farkındayız ve çok büyük anlam biçiyoruz. Bunu başaracak gücümüz, irademiz ve vizyonumuz var" diye konuştu.

'YERİMİZ BELEDİYE BİNALARI DEĞİL SOKAKLARDIR, EVLERDİR'
Belediyecilik anlayışlarının rantçılık, belediyeleri borç batağına batırmak üzerine kurulu olmadığını vurgulayan Bakırhan, yerlerinin de belediye binaları olmadığını söyleyerek şunları ekledi: "Bizim yerimiz sokaklardır, caddelerdir, evlerdir, köylerdir. İnsanlarımızın yaşamış olduğu her yerdir. Dolayısıyla halka dokunacağız, halklar birlikte karar alacağız, halkla birlikte yöneteceğiz.
"Bizim yerel yönetimlerimiz için hayat sosyal medyada, gazete manşetlerinde, medya plazalarında değil, bizim yerel yönetimlerimiz için hayat, sokakta, hizmetle başlar. Bizim için hizmet; 7 gün 24 saattir. Bu böyle devam edecektir. Siyaset il, ilçe örgütlerimizin, yetkili kurullarımızın, genel merkezimizin, milletvekillerimizin işidir. Hizmet belediyelerimizin işidir."

Geçmiş dönemde kayyum atanan ve AKP'nin rant anlayışıyla gasp edilen belediyelerdeki tahribatı gidermek için hızla çalışmalarını başlattıklarını söyleyen Bakırhan, yaşanan yoksulluğa işaret ederek, belediyelerin açlığa, yoksulluğa, işsizliğe, geleceksizliğe karşı korumak için halkla dayanışma içinde olacağını belirtti.

Bakırhan konuşmasını, PM üyelerinin, verdikleri sözlerin sahadaki takipçisi olacaklarını söyleyerek bitirdi.