28 Mart 2024 Perşembe

DEDEF'ten örgütlenme ve mücadele çağrısı

Seçim gecesi Can Dersim Tunceliler firması otobüsüne MHP bayraklı araçlar tarafından saldırılmasına ilişkin açıklama yapan DEDEF, geleneklerinde boyun eğmek olmadığını kaydetti. Mücadele edeceklerini belirten DEDEF, bir arada örgütlenme çağrısı yaptı.

Dersimliler Dernekleri Federasyonu (DEDEF), seçim gecesi MHP bayraklı araçlar tarafından Can Dersim Tunceliler firmasının Gümüşhane yolunda saldırıya uğramasına ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesinde açıklama yaptı. "Irkçı saldırılara boyun eğmedik, eğmeyeceğiz" pankartının açıldığı basın toplantısına DEDEF üyeleri ve İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri katıldı.

DEDEF Yönetim Kurulu üyesi Ali Rıza Billur, 28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu tamamlandıktan sonra seçim kutlamalarının nefret gösterisine dönüştüğünü ifade ederek, gösterilerde 1 kişinin yaşamını yitirdiğini, 4 kişinin de yaralandığını hatırlattı. Seçim öncesi ve sonrasında toplumsal bölünmeye dikkat çeken Billur, "Bu dil ve politikanın sonucunda ise mevcut iktidardan olmayan herkes hedef haline geldi. Bunun başında Osmanlı'dan ve yüzyıllık Cumhuriyetin hedefi olan biz Kızılbaş Kürt olan Dersimliler oldu" ifadelerini kullandı.

Seçim gecesi Can Dersim Tunceliler otobüsüne yapılan saldırının MHP bayraklı kişiler tarafından yapıldığını belirten Billur, "MHP bayraklı araçlardan inen kişilerin aracı yakacaklarını ve araçta bulunan kişilerin inmesini istemişledir. Bunun üzerine saldırganlara araçta bulunan Karadeniz Bölgesinden iki kadın tepki göstermiştir. Daha sonra olay yerine polisler gelmiş ancak yolu kesen saldırganların kimlik tespitini yapmamış ve herhangi bir işlem uygulamamışlardır" ifadelerini kullandı. Billur, benzer bir durumun Trabzon'da da yaşandığını hatırlattı.

Geleneklerinde baş eğme gibi bir durumun olmadığını vurgulayan Billur, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizler halkların ve inançların bir arada hoşgörü ile yaşamasını savunmaya devam edeceğiz. Başta Dersimliler olmak üzere sınırsız, sınıfsız ve cinsiyetçi olmayan bir dünyanın özlemini kuranlar, mücadeleden, haktan yana olan herkese çağrımız safları sıklaştırmak ve örgütlenmektir. Gücümüz birliğimizden ve örgütlülüğümüzden gelir. Bu yüzden Hacı Bektaş Veli'nin sözüne kulak verelim; bir olalım, diri olalım, iri olalım."