25 Nisan 2024 Perşembe

DAİŞ'in yenildiği Kobanê'de kadınlar 8 Mart'ı kutladı

Kuzey ve Doğu Suriye'nin Kobanê, Minbic ve Tabqa kentlerinde binlerce kadın 8 Mart dolayısıyla yürüyüşler yaptı. Eylemlerde "kadınların özgürlüğü sağlanana kadar mücadeleye devam edeceğiz" denildi.

Kuzey ve Doğu Suriye'nin Fırat bölgesinde binlerce kadın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla eylemler yaptı. Kobanê, Minbic ve Tabqa kentlerinde yapılan eylemlerde Rojhilat'ta direnen kadınlar selamlandı.

KOBANÊ
Kobanê de binlerce kadın, Şehir Hastanesi önünden Kobanê kent ormanına yürüyüş yaptı. Yürüyüşte kadın özgürlük mücadelesinde ölümsüzleşen kadınların fotoğrafları taşındı. Eyleme Kongra Star, Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ) ve Özerk Yönetime bağlı kadın kurumları da katıldı.

Kent ormanında konuşma yapan Kongra Star Fırat Koordinasyonu Üyesi Emine Bekir, "DAİŞ'e karşı kadınların kazandığı direniş kentinden tüm dünya kadınlarına sesleniyoruz; susmayın, bugün sizin gününüz. Bugün tüm kadınlar için tarihi bir gündür. Kuzey ve Doğu Suriye'de kadınlar büyük mesafe kat etti. Bu dönem kadınların özgürlük dönemi olacaktır. Kadınların tam özgürlüğü sağlanana kadar mücadeleye devam edeceğiz" dedi.

Eylem "Jin jiyan azadî" sloganıyla sona erdi.

MİNBİC
Fırat Hastanesi önünde toplanan kitle Wadi Caddesine kadar yürüyüş yaptı. Yürüyüşün ardından konuşma yapan Minbic Demokratik Sivil Yönetimi Yürütme Meclisi Eşbaşkan Yardımcısı Nûra El Hamid, Kuzey ve Doğu Suriye'deki kadın devriminin dünya kadınları üzerindeki etkisine dikkat çekti. Nura El Hamid, "Kuzey ve Doğu Suriye'deki kadınlar tüm dünyaya örnek oldu ve 'Jin, jiyan, azadî' ile sembol oldu. İran'daki Kadın Devrimi'nin ruhunu 'jin, jiyan, azadî' oluşturuyor" dedi.

Nura El Hamid, Kuzey ve Doğu Suriye'deki kadınlar olarak Rojhilat'da direnen kadınları selamladıklarını belirtti.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Başkanlık Divanı Üyesi Foza Yusif konuşmasında dünya kadınlarının 8 Mart'ını kutladı. Kuzey ve Doğu Suriye'deki kadın devriminin tüm dünyadaki kadınlar üzerindeki etkisine dikkat çeken Foza Yusif, "Kuzey ve Doğu Suriye'deki kadınlar, kadın devrimiyle küresel bir devrime öncülük ediyor. Mücadelemizle hiçbir katliam, hedef alma, saldırı bizi devrim ve kadın özgürlüğü yolundan geri adım attıramayacağını gösterdik" ifadelerini kullandı.

Tabqa'da da yüzlerce kadın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla eylem yaptı.