27 Nisan 2024 Cumartesi

'DAİŞ, ABD ve İsrail'in paralı askeridir'

İran'da DAİŞ tarafından düzenlenen saldırılarda ölen yaklaşık 100 kişinin cenazesinde konuşan İran Cumhurbaşkanı Reisi, DAİŞ'i "ABD ve İsrail'in yönettiğini" söyledi.

İran'da Devrim Muhafızları'nın Kudüs Gücü komutanı Kasım Süleymani'nin  öldürülmesinin dördüncü yıl dönümünde düzenlenen anmada gerçekleştirilen ve DAİŞ'in üstlendiği saldırılarda ölen 89 kişi için cenaze töreni düzenlendi.

Binlerce kişinin katıldığı törenden "İntikam" sesleri yükselirken, İranlı Şiilerin kutsal kenti Kum'daki Cemkeran Camisi'nin kubbesine de, "intikam" anlamına gelen kırmızı bayrak çekildi.

'İNTİKAM İNİSİYATİFİ SİLAHLI KUVVETLERİMİZİN ELİNDEDİR'
İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi yaptığı konuşmada, Kirman'daki saldırılardan ABD ve İsrail'i sorumlu tutarak "ABD, bölgede İslami görünüme sahip başka bir İsrail'in oluşumunu arıyordu. Şimdiki İsrail, Yahudi görünümü ve adıyla kurulmuştu fakat bölgede diğer İsrail'in de IŞİD'in 'İslam Halifeliği' adı altında kurulmasını planlıyorlardı" dedi.

Bu planların boşa çıkarıldığını savunan Reisi, "Bu hadisede de halkımıza güvence veriyorum. İntikam inisiyatifi silahlı kuvvetlerimizin elindedir, saldırıya karşılığın yeri ve zamanı silahlı kuvvetlerimiz tarafından belirlenecektir" dedi.

'DAİŞ ABD VE İSRAİL'İN PARALI ASKERİ'
Törende konuşan İran Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı Tümgeneral Hüseyin Selami de DAİŞ'i "ABD ve İsrail'in paralı askerleri" olarak niteledi. Selami, DAİŞ'e hitaben, "Sizi nerede olursanız olun bulacağız" ifadelerini kullandı.

İran İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi ise devlet televizyonuna açıklamasında, saldırılarla ilgili bir dizi tutuklama yapıldığını söyledi. Vahidi'nin yardımcısı Mecid Mirahmadi ise beş eyaletin beş kentinde saldırıları destekleyen veya bağlantısı bulunan bazı kişilerin tutuklandığını söyledi.