23 Nisan 2024 Salı

Cumartesi Anneleri'ne polis saldırısına tepki: İstanbul Valiliği suç işliyor

Cumartesi Anneleri'ne dönük sistematik polis şiddetine tepki gösteren hak savunucuları, İstanbul Valiliği'nin suç işlediğini belirterek, tüm toplumu Cumartesi Anneleri'ni sahiplenmeye çağırdı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve hak savunucuları, Cumartesi Anneleri'ne dönük sistematik polis şiddetine tepki göstermek için İHD İstanbul Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Musa Piroğlu, Cumartesi Anneleri ve çok sayıda kişi katıldı.

Cumartesi Anneleri'nin Galatasaray Meydanında okumayı planladığı ama polis saldırısı nedeniyle okuyamadığı basın açıklamasını Meral Şahin okudu. 17-31 Mayıs Gözaltında Kayıplar Haftası nedeniyle bir kez daha "Kayıplarımız nerede" diye sorduklarını ifade eden Şahin, 947 haftadır ısrarla gerçeği anlatmaya devam ettiklerini vurguladı.

"Gözaltında kaybetme yalnızca kişiyi yok etme ile sonuçlanan bir suç değildir. İnkar ve cezasızlığı da içeren, çeşitli formlarda bugün de devam eden bir suçtur. İnkar ve cezasızlık, bir yandan gözaltında kaybetmeleri görünmez kılarken, bir yandan da gözaltında kaybetmeleri besleyen ve tekrarlayan bir işlev görüyor" diyen Şahin, devleti yönetenlerin gözaltında kaybetmeler konusunda inkar ve cezasızlık politikasına hep bağlı kaldığını vurguladı.

Devletin ağır insan hakları ihlallerinin soruşturulması konusunda yükümlülüklerini yerine getirmediğini vurgulayan Şahin, uluslararası sözleşmelerin de yok sayıldığına işaret etti. Şahin, şöyle devam etti: "Biz devletin 'kayıp yok, suç yok, fail yok' dayatmasına karşı son çare olarak Galatasaray'a çıktık. 28 yıldır elimizde taşıdığımız fotoğraflarla kayıplar var, tanıklığımızla suç var, fail var diye itiraz ettik. Bu yüzden bizi susturmak, bizim kamuoyuna seslenme mekanımız olan Galatasaray'ı elimizden almak istiyorlar. Bu yüzden Anayasa Mahkemesi'nin Galatasaray'daki varlığımızın engellenmesini hak ihlali olarak değerlendiren iki kararını yok sayıyorlar. Altı haftadır bizi gözaltına alarak hukuki güvenlik hakkımızı, toplanma özgürlüğümüzü geri dönülmesi imkansız bir biçimde tahrip ediyorlar."

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Beyoğlu Kaymakamı Mustafa Demirelli, İstanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktaş'a seslenen Şahin, AYM kararına rağmen Galatasaray'da engellenmelerinin suç olduğunu vurguladı. Şahin, "Biz kayıplarımızdan da hakikat ve adalet arayışımızdan da vazgeçmeyeceğiz. Kayıplarımız bulunana kadar failler üzerindeki cezasızlık zırhı kaldırılıncaya kadar haklı mücadelemizi sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

Ardından söz alan hak savunucuları, polis şiddetini gözlemlediklerini ve raporlaştırdıklarını anlattı.

PİROĞLU: BU SORUMLULUK HEPİMİZİN
HDP milletvekili Musa Piroğlu, polisin alandaki şiddetini "devlet terörü" olarak nitelendirdi. Hukukun rafa kaldırıldığını ve AYM kararlarının ciddiye alınmadığını dile getiren Piroğlu, şöyle devam etti: "Kanunsuz bir şekilde gözaltı ve işkenceye başvuruyorlar. Toplu bir şekilde bu işe itiraz etmediğimiz sürece devletin bu saldırıları devam edecek. Bu, toplumun sorunudur. Eğer karşı durmazsak bütün ülke ablukaya alınır. Ya buna karşı hep birlikte duracağız ya da hepimiz bunun altında kalacağız. Bu, bizim sorumluluğumuzdur ve hep birlikte olursak AYM kararı uygulanır. Bu görevimizdir ve yerine getirelim."