27 Temmuz 2024 Cumartesi

Cumartesi Anneleri Hizbullah tarafından kaybedilen Çelik ailesinin hikayesini paylaştı

939'uncu hafta açıklamalarını yapan Cumartesi Anneleri, Hizbullah tarafından kaybedilen İbrahim ve Edip Çelik'in hikayesini kamuoyuyla paylaştı ve Erdoğan'ın HÜDA-PAR'la olan ittifakına tepki gösterdi.

Cumartesi Anneleri 939'uncu hafta açıklamasını online olarak yayınladı. Basın açıklamasını okuyan Maside Ocak, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın HÜDA-PAR'la ittifak kurmasına ve "yerli ve milli" değerlendirmesinde bulunmasına tepki gösterdi.

HÜDA-PAR'ın adı ağır işkence ve insanlık suçlarıyla anılan Hizbullah terör örgütünün siyasi uzantısı olduğuna işaret eden Ocak, Erdoğan'ın bunu reddetmesine ilişkin "Toplumu hakikatten uzaklaştırmayı amaçlayan bu yaklaşım, hakikati bilme hakkımıza yönelmiş bir saldırıdır, reddediyoruz. Ülkemizin selameti, bu topraklarda yaşayan herkesin huzuru için Erdoğan'ı ve tüm siyasetçileri gerçekleri muhatap almaya davet ediyoruz" dedi.

Ocak, Hizbullah'ın devletle bağlantısının Meclis komisyon raporlarına da yansıdığına işaret ederek, "Hizbullah, çok sayıda Batmanlıyı gündüz vakti herkesin gözü önünde infaz etti. Evlerinden aldıkları, sokaklardan kaçırdıkları insanları, kendilerine tahsis edilmiş işkence köylerinde vahşi yöntemlerle sorgulayıp katletti, kaybetti" ifadelerini kullandı. Ocak, 90'lı yıllarda Batman'ın özel harp stratejileriyle faaliyet gösteren Hizbullah'ın merkezi olduğunu vurguladı.

Batman'da Hizbullah tarafından evlerinden kaçırılarak kaybedilen 50 yaşındaki İbrahim Çelik ve 19 yaşındaki oğlu Edip Çelik'in hikayesini paylaşan Ocak, 10 Temmuz 1994'te maskeli ve silahlı 4 kişinin Soğuksu mezrasında bulunan Çelik ailesinin evinin kapısını çalarak İbrahim Çelik ve Edip Çelik'i yer gösterme bahanesiyle yanlarında götürdüğünü söyledi.

"Baba-oğul eve dönmeyince endişelenen aile Jandarma'ya ve Emniyet'e başvurdu. Ardından olayla ilgili Hizbullahçıların isimlerini vererek savcılığa suç duyurusunda bulundu. Ancak ailenin bütün başvuruları sonuçsuz kaldı; İbrahim ve Edip Çelik'ten bir daha haber alınamadı" diyen Ocak, İbrahim ve Edip Çelik'in akıbetlerinin 29 yıldır karanlıkta bırakıldığını kaydetti.

Ocak, şöyle devam etti: "939'uncu haftamızda bir kez daha devleti yönetenlere sesleniyoruz: İbrahim ve Edip Çelik'in akıbetlerini açıklama ve faillerini cezalandırma yükümlülüğünüzü yerine getirin! Kaç yıl geçerse geçsin İbrahim ve Edip Çelik için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten, devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan, 240 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekanımız Galatasaray'dan vazgeçmeyeceğiz."