20 Mayıs 2024 Pazartesi

CSUN'da Birleşik Metal-İş üyesi işçiler fabrikayı işgal etti

CSUN EURASIA fabrikasında, DİSK'e Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçiler ücretlerinin ödenmemesi üzerine fabrikayı işgal etti.
Tuzla Serbest Bölgesi'nde kurulu CSUN EURASIA fabrikasında, DİSK'e Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçiler ücretlerinin ödenmemesi üzerine fabrikayı işgal etti.
 
Direnişe ilişkin açıklama yapan Birleşik Metal-İş, "Sendikamızın örgütlü olduğu fabrikada yaklaşık bir yıldır ücret ve ücrete bağlı ödemelerde düzensizlikler yaşanmasına rağmen işçiler çalışmalarını sürdürdüler. Ancak artık bıçak kemiğe dayandı. Ücretlerin ödenmemesi üzerine dün itibariyle işçilerin tamamı fabrikaya kapandı. Yaklaşık 400 işçi geceyi fabrika içinde geçirdi" dedi.
 
CSUN işçilerinin talebi, ücretlerin derhal ödenmesi ve sonrasına ilişkin net açıklamaların yapılması olduğu belirtilen açıklamada, "Çin sermayeli şirket 2013 yılında ülkemizde, güneş enerjisi panelleri üretimine başladı. Kurulurken Türkiye'deki en büyük Çin özel sektör yatırımı olarak kayıtlara geçti. Şirket bu süre zarfında hükümetin uluslararası sermayeye tanıdığı büyük olanaklar, teşvik ve imtiyazlardan yararlanarak büyüdü. Devlete güneş enerjisi panelleri sattı. Şirket 2014 yılında yüksek verimli güneş panelleri üretiminde dünya çapında birinci seviye üretici seçildi" diye kaydedildi.
 
Bu büyümeden işçilerin payına ise yine sefaletin düştüğü ifade edilen açıklamada, "2014 yılında sendikamızda örgütlenerek çalışma koşulları ve ücretleri hakkında söz hakkı etmiş olsalar da şimdi şirket kriz koşullarını bahane ederek faturayı işçilere çıkarmaya çalışıyor" denildi.
 
Kurulduğu günden buyana sürekli büyüyen ve karlarına kar katan şirketin ilk krizde faturayı işçilere çıkarmaya kalkmasının kabul etmeyeceklerinin altını çizen Birleşik Metal-İş Sendikası, "Ayrıca işçilerin hakları konusunda, ülkemize yatırım yapan yerli yabancı sermaye gruplarına bunca imtiyazı, teşviki, imkanı sağlayan Hükümetin de sorumlu olacağının bilinmesini istiyoruz" diye kaydetti.
 
CSUN işçilerinin haksızlığa rıza göstermeyeceğini vurgulayan sendika, "Ne hak ettiklerimizin, ne geleceğimizin çalınmasına izin vermeyeceğiz" diye belirtti.