19 Mayıs 2024 Pazar

CSUN işçilerinin direnişi sürüyor

Bir haftadır iş yerini terk etmeyerek birikmiş alacaklarını talep eden Birleşik Metal-İş üyesi CSUN işçileri, seçime saatler kala HDP milletvekili adaylarıyla fabrika önünde buluştu. Halkların Demokratik Partisi 1'inci Bölge Adayları Sema Uçar ve Nurullah İşlek, Tuzla'da alacakları için direniş başlatan CSUN işçilerini ziyaret etti. Bir haftadır iş yerini terk etmeyen işçiler milletvekili adaylarıyla fabrika önünde sohbet ettiler.

CSUN işçileri HDP heyetini sıcak bir şekilde karşılarken, milletvekili adayları seçime saatler kala direnen emekçilerin yanında olmaktan gurur duyduklarını ifade etti. CSUN işçileri, "Üç sene öncesine kadar burası sektöründe tekti. 24 saat üretim yapılıyordu. O dönemde kazanılan para nereye gitti?" diye sordu.

370 işçinin çalıştığı fabrikada nöbet tutan işçiler yaşadıkları süreç hakkında bilgi verdi. İşçiler, "6 aydır işletme çalışmıyor. Borçlar yüzünden hacizler oldu. Depoda bizim ürettiğimiz mallar var. Onları haciz yaparak götüreceklerdi. Dün icradan geldiler. Ama izin vermedik. Zaten bir haftadır işçi arkadaşlarımız fabrikada nöbette. Nöbette olan arkadaşlarımıza mesaj iletince hepsi geldiler. 200 kadar kişi üzerlerine yürüyünce kamyonlar geri gitti" dedi.

İşçiler sadece ücretlerini almak istemediklerini aynı zamanda fabrikanın üretime devam etmesini istediklerini söyledi. Bundan sonraki planları için işçiler "Önümüzdeki hafta sendikamız Birleşik Metal-İş, patronlarla görüşme yapacak. Burası Çin sermayeli bir firma, Çin'den para geleceği söyleniyor. Para gelirse ücretlerimiz ödenecek ve üretime devam edilecek ama aksi bir durum olursa biz direnişimize devam edeceğiz." diye belirtti.

DİRENİŞİNİZ VE İŞYERİ İŞGALİNİZ MEŞRUDUR

HDP adayı Sema Uçar yaptığı konuşmada "Buradaki en büyük sıkıntı fabrikalar kar ederken bu karı işçilerle paylaşmayıp zarar ederken bu zararı işçilerden çıkarmaya, bedeli onlara ödetmeye çalışmaları. HDP olarak OHAL'i patronlar için ilan eden, grevleri yasaklayan, sermaye aklıyla hareket eden, sermayeden yana olan bir iktidar değil emekten yana olan, emeğin hakkını veren bir iktidar istiyoruz. Umarım bunu Pazar günü gerçekleştireceğiz. Pazartesi günü aydınlık bir günü, sizin de taleplerinizin karşılandığı bir günü hep beraber karşılamış olacağız. Sizin direnişiniz ve işyeri işgaliniz meşrudur en büyük hakkınızdır, emeğinizin karşılığının verilmesi için bu işgal haktır. Gayrimeşru olan 12 Eylül faşizminin bugünkü yürütücüleridir, OHAL'i patronlar için ilan ettik diyenlerdir." diye kaydetti.

Nurullah İşlek de şöyle konuştu: "HDP her zaman emekçilerle beraber. Bundan sonra her zaman sizin yanınızda olacağız. Bunu bir görev olarak görüyoruz. Yaşadığınız durum ülkenin genel durumuyla da alakalı. Tutup bir medya patronuna bankalar bir milyar dolar kredi veriyor. Ama bakın bu tür bir yere belki onun onda biri kadar bir parayla destek çıkmıyor. Bu ülkeyi yönetememelerinden ileri geliyor. HDP olarak şunda iddialıyız; bizim bu işin üstesinden gelecek kadrolarımız var, bilgi birikimimiz var. Biz bu ülkeyi sizlerle beraber onlardan çok daha iyi bir şekilde yönetebiliriz."

Milletvekillerine eşlik eden Limter-İş Sendikası Genel Sekreteri Hakkı Demiral ise "Burada özne sizsiniz. Eğer siz bu malları onlara yedirirseniz sizin ekmeğiniz, aşınız elinizden gitmiş olur. İş yerleri bizim kendi yerlerimizdir. Onların sermaye dediği aslında bizim emeğimizin birikimidir. Biz buradaki işçi arkadaşlarımızın emeğine yönelik gaspa sessiz kalmayacağız. Eğer durum çözülmezse bölgedeki emek güçleriyle birlikte ortak hareket ederek bu süreci birlikte yürüteceğiz." dedi.