19 Mayıs 2024 Pazar

CSUN işçileri krizin faturasını ödemek istemiyor

Ücretlerinin ödenmesi ve üretime devam edilmesi talebiyle fabrikada başlattıkları nöbeti sürdüren CSUN işçileri, haklarını alana kadar direnişlerini devam ettirecek. Tuzla'da kurulu CSUN güneş enerjisi panelleri fabrikasında çalışan 400'e yakın işçi, şirketin krizi öne sürerek ücretleri ödememesi ve üretimi durdurmasına tepkili. Alacakları için farikayı terk etmeyen işçiler gece gündüz nöbet tutuyor. 18 Haziran'da direnişe başlayan işçiler, daha önce ürettikleri ve depoda bekleyen ürünleri hacz etmek isteyenlere izin vermedi. Geçtiğimiz günlerde alacakları için malları almaya çalışan serbest bölge yetkilileri engellendi. Mallara el koymak için gelen kamyonlar kovuldu.

Bir dönem ülkenin en büyük şirketleri listesine giren, sektöründe en büyük olarak kabul edilen şirket Çin özel sektörünün Türkiye'ye yaptığı en önemli yatırım olarak kabul ediliyor. Ama devlet teşvik ve imtiyazlarından yararlanarak sürekli büyüyen şirketin ilk krizde faturayı işçiye kesmesi tepki topladı. Ücretlerini alamayan işçiler Bu kadar kazanç nereye gitti? diye sorarken maduriyetlerini dile getirdi. Kiralarını zor ödediklerini ve kredi kartından harcama yapabildiklerini söyleyen işçiler, bir an önce fabrikanın üretime geçmesini istiyor.

12 saatlik vardiyalarda, düşük ücretle, sosyal haklardan mahrum şekilde çalışan işçiler 2014 yılında DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası'na üye oldu. Sendikaya üye olduktan sonra işçilerin çalışma koşulları düzelirken, 8 saatlik çalışma süresi, ücretlerde artış gibi haklar kazanıldı.

FABRİKANIN ÖNÜ DÜĞÜN YERİ GİBİ

Ücretlerin ödenmesi ve yeniden iş başı yapılması talebiyle fabrika önündeki bekleyişlerini sürdüren CSUN işçileri halay çekerek, bağlama çalıp türkü söyleyerek moral buluyor. İşçiler bir şarkıda horon diğer şarkıda halay çekerken birden çifte telli oynamaya başlıyor. Ve en önemlisi yüzlerden gülümseme eksik değil.

Kazanacaklarına inançlarının tam olduğunu ifade eden işçilerle direnişin 9'uncu gününde konuştuk. İşyeri temsilcisi Deniz Uzunyayla uzun süre üretimin kesintili şekilde yapıldığını, ayda beş altı gün işe çağrıldıklarını, sürecin belirsizliğinden dolayı da rahatsız olduklarını belirtti. Uzunyayla, şirketin serbest bölgeye borcu nedeniyle mal giriş çıkışının engellendiğini ve üretimin durduğunu söyledi. Uzunyayla "Bayramdan önce maaşlarımızı yatıramadılar, bizde arkadaşlarımızı fabrikaya çağırdık, geçen haftadan bu yana dönüşümlü olarak nöbet tutuyoruz. Bizim burada iki temel talebimiz var. Birincisi; Maaşlarımızın bir an önce yatırılması. İkincisi; Belirsizliğin giderilmesi. Bizim isteğimiz farikanın kapanmasından yana değil, biz burada çalışmak istiyoruz." dedi.

"Geçen hafta mal sahibi alacaklarına karşılık buraya hacze geldi. Onlara izin vermedik. Malı biz çıkaramayız, CSUN çıkarmak istese ona da izin vermeyiz. Çünkü biz bayramdan önce çocuklarımıza bir paket şeker bile götüremedik." diyen işyeri temsilcisi depoda bekleyen ürünlerin değer tespiti yapıldığı gün eylem yaptıklarını ve malların dışarıya çıkarılmasını engellediklerini sözlerine ekledi.

BİR ÇOK FABRİKADA BENZER SORUNLAR VAR

İşçilerden Ali Gömeç üç yıldır fabrikada çalıştığını belirtti. Gömeç "Bir senedir üretimde sıkıntılar vardı. Bir gün geliyoruz, bir gün gelmiyoruz. Düzensiz bir çalışma vardı. Altı aydır da hiç üretim olmadı. Bizim isteğimiz burada üretim olması ve bize güvence verilmesi. İki aydır maaş alamıyoruz, herkes zor durumda." dedi. Çoğu fabrikada benzer sorunların yaşandığını ifade eden Gömeç, "Patronlar kazanırken işçiye yansıtmıyor. Ama sorun olduğunda da faturayı işçiye kesiyorlar." dedi.

Dört yılıdır CSUN'da çalışan Kazım İnci ise "Herkes emin kendinden, kazanacağını biliyor. Ne istediğimizi biliyoruz. Nasıl alacağımızı da biliyoruz. Mücadelemize devam ederek hakkımızı alacağız. Patronlar da bunun farkında. Bir telefonla 300 kişiyi buraya yığdık. Bizden habersiz bir şey yapamayacaklarını anladılar." diye konuştu.