Çok sayıda kentte 25 Kasım eylemi
Çok sayıda kentte buluşan kadınlar şiddetsiz, sömürüsüz, eşit ve özgür bir yaşam talebini yükseltti. Kadına yönelik şiddete karşı özsavunma hakkını kullanma çağrısı yapan kadınlar, kadın dayanışmasının ve birlikte mücadelenin önemine dikkat çekti.
Kadın ve LGBTİ+'lar 25 Kasım'da kent kent meydanlara, sokaklara çıktı. Yapılan eylemlerde erkeklerin cezasızlık politikasından güç aldığı ve erkek yargının cezasızlık politikasıyla ödüllendirdiği kaydedilirken, özsavunmanın önemine vurgu yapıldı.
BALIKESİR
Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde kadınlar Emek ve Demokrasi Bileşenleri Kadınlar Grubunun çağrısıyla sokağa çıktı. Yürüyüşün ardından Dilek Avcı ve Pervin Çağlayan basın metnini okudu. 25 Kasım'ın tarihinin hatırlatıldığı açıklamada, Dilovası'nda katledilen kadın ve çocuk işçiler anıldı. Avcı ve Çağlayan, "Güvencesiz, denetimsiz ve kayıt dışı çalışmanın kalıcı hale getirildiği bu politikaları kabul etmiyoruz" dedi.

Kadınlar son olarak, "Barış içinde, demokratik bir ülkede yaşama talebimizden vazgeçmiyoruz" ifadelerini kullandı. Eylem sloganlarla sona erdi.
Edremit'te Cumhuriyet Meydanında bir araya gelen kadınlar "Sesimiz yaknılasnı, birbirimiz için sokaktayız", "Şiddetsiz, sömürüsüz, eşit ve özgür bir yaşam için yalnız olma örgütlü ol", "İnadımız irademizdir, hesaplaşacağız" pankartları açıldı. Rojin Kabaiş ve Gülistan Doku'nun isimlerinin anıldığı eylemde; cezasızlık politikaları, laiklik karşıtı uygulamalar ve savaş politikalarının kadınları hedef aldığı belirtildi. Kadınlar açıklamayı, "Eşitlik, özgürlük ve yaşam hakkı mücadelemizden vazgeçmiyoruz. Bir kişi daha eksilmeyeceğiz" sözleriyle noktaladı.

Ayvalık'ta öğretmen evinden Cumhuriyet Meydanına yürüyen kadınlar, "Şiddetsiz, eşit ve özgür bir yaşam istiyoruz" pankartı açıldı. Ayvalık 25 Kasım Kadın Platformunun çağrısıyla yapılan eylemde "Cinsel istismarın affı olmaz", "Çocuk yaşta evlendirme suçtur", "Erkek şiddetine susma", "6284'ü uygula", "Cezasızlığa son" dövizleri taşındı.

Gömeç'te Sadettin Baycan Parkından Cumhuriyet meydanına kadar sloganlar, düdükler, erbaneler ve zılgıtlar eşliğinde yürüyen kadınlar; "Öldürülen kadınlar isyanımızdır", "AKP elini bedenimden çek" ve "Korkmuyoruz, susmuyoruz, itaat etmiyoruz" sloganları attı. Kadınlar, kadına ve çocuğa yönelik şiddete, doğa katliamlarına ve hukukta kadınlar aleyhine yapılmak istenen değişikliklere tepki gösterdi. Barkovizyondan günün anlamıyla ilgili videoların gösterildiği etkinlik, bir arada mücadele eden kadınların halaylarıyla son buldu.

MERSİN
Mersin Kadın Platformu'nun çağrısıyla Kushimoto Sokağında bir araya geldi. Kadınlar, "Jin, jiyan, azadî", "Erkek vuruyor devlet koruyor", "Nefrete inat yaşasın hayat", "Kadın cinayetleri politiktir" sloganları attı. Yürüyüşte kadınlar "Aile yılına, güvencesizliğe, LGBTİ+ fobiye, erkek devlet şiddetine, kadın cinayetlerine karşı feminist isyandayız" pankartı açtı.
.jpg&cache=31536000)
Özgecan Aslan Meydanında yapılan basın açıklamasını platform adına okuyan Naz Dere, "Bundan tam 64 sene önce Dominik Cumhuriyetinde diktatörlükle mücadele ettikleri için tecavüz edilip öldürülen Mirabel kızkardeşlerin mücadelesinin yaktığı ateş her sene olduğu gibi bu sene de sokakları aydınlatıyor. Bizler her sene olduğu gibi bu 25 Kasım'da kadın cinayetlerine, cezasızlık politikalarına, yoksulluğa, istismara ve LGBTİ+ fobiye karşı sokaklardayız. Bir kez daha AKP-MHP faşist iktidarının karşısına dikiliyor ve hesap soruyoruz. Hatta trajikomiktir ki bu hesabı yine paramızla soruyoruz. Burada bulunan onlarca kadına, anladığımız kadarı ile cezayı yazan memur tarafından dahi yeri ve zamanı bile doğru bilinmeyen eylemler gerekçe gösterilerek para cezası uygulandı. Bir kez daha yinelemekte fayda var: Mücadelemizi ne para cezaları ne de başka şeyler engelleyemez. Bakın işte buradayız, yüzleriz" dedi.
İZMİR
İzmir Foça'da Barış Kadınları İnisiyatifi, Foça Kent Konseyi Kadın Meclisi, Foça Belediyesi ve Tüm Emeklilerin Sendikası Foça Şubesi, "Savaşa, Yoksulluğa Şiddete karşıyız" vurgusuyla iki gün sürecek etkinlikleri başlattı. İlk eylem için Bağarası Atatürk Parkında toplanan kadınlar, "Korkmuyoruz susmuyoruz itaat etmiyoruz", "Katilleri aklama" pankartının arkasında, "Kadın yaşam özgürlük", "Şiddete hayır" ve "Jin jiyan azadi" sloganları ve dövizlerle Bağarası Meydanına yürüdüler.

Basın açıklamasını Remziye Baltaş okudu. Baltaş, "Her geçen gün daha çok şiddetle karşı karşıya kalıyoruz. Hiçbir yerde güvende değiliz. Evler, sokaklar, işyerleri, okullar, yurtlar kadın ve çocukların erkekler tarafından hedef alındığı yerler haline geldi" dedi.
Çanakkale'de Golf çay bahçesinde açıklama
ZONGULDAK
Zonguldak Çaycuma'da Cumhuriyet Meydanında yapılan basın açıklamasında, "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz, "Eşit işe eşit ücret", "Kadın erkek birlikte, şiddete hayır de", "İstanbul Sözleşmesi yaşatır" sloganları atıldı. Okunan basın metninde, "Çaycuma'da yaşananlar sadece bireysel bir trajedi değil; ülkemizde eğitimden sosyal politikaya, çocuk koruma sisteminden toplumsal cinsiyet eşitliğine kadar her alanda içten içe çürüyen ve çöken bir toplumsal ve siyasal düzenin sonucudur" dedi.

Dilek, şunları kaydetti: "Şiddetsiz, eşit, özgür, barış içinde; emeğimizin değer gördüğü demokratik ve laik bir ülkede yaşamak istiyoruz. Her alanda mücadelemizi büyüterek işyerlerinde, sokaklarda, yaşamlarımızda emeğimize ve özgürlüğümüze yönelen her türlü şiddete karşı sözümüzü örgütlüyoruz."
TRABZON
Trabzon Demokratik Kadın Platformu Maraş Caddesinde açıklama yaptı. "Mücadelemiz birbirimiz için, şiddetsiz, eşit ve özgür bir dünya istiyoruz" pankartı açtı. Taleplerini sıraladı.
.jpg&cache=31536000)
ARTVİN
Artvin Hopa'da Hopa Parkında kadınlar eşit ve sömürüsüz bir dünya için mücadele edeceklerini söyledi. Kadınlar "Şiddete, yoksulluğa karşı isyandayız, özgürlük için sokaktayız" pankartı açan kadınlar "Kadın cinayetleri politiktir", "Köpekleri değil failleri topla", "Biz yaşadıkça sen çıldır", "Kadın düşmanı rejiminize karşı isyandayız, birlikte kazanacağız" dövizleri taşındı.

RİZE
Fındıklı'da "Hayatımız değil bu düzen yıkılsın" pankartıyla Dörtyol kavşağında buluştu. Dövizlerle "Sen, ben, biz birbirimizin çaresiyiz" taşıyan kadınlar taleplerini dile getirdi.

SAMSUN
Samsun'da kadınlar eski vergi dairesi önünden Çiftlik Caddesi Akbank'a yürüdü. Yürüyüş sırasında "Artık yeter her gün kadınar katlediliyor. Erkek-devlet şiddeti son bulana kadar isyandayız" pankartı ile "Şule Çet'ten, Rojin Kabaiş'e gerçek adalet", "Bu akşam yürürüm", "Hasta tutsak kadınlara özgürlük", "Kadınım, haklıyım, kazanacağım", "İzninizle var olmayız, yasağınızla yok olmayız", "Şeriatın karşısında kadınlar var", "Sokaklar var" dövizleri taşıdı.
.jpeg&cache=31536000)
SİNOP
Sinop'ta kadınlar "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz yaşasın kadın dayanışması" pankartı açtı.

ORDU
Ordu Altınordu İlçesinde Ordu Kadın Platformu çağrısıyla 19 Eylül Ortaokulu önünden Ceren Özdemir Meydanına kadar sloganlarla yürüdü. Basın metnini okuyan Nilgün Yılmaz, "Çok yakın bir tarihte Kocaeli Dilovası'nda kadın ve çocuk işçiler çalışmak zorunda oldukları iş yerinde yanarak öldürüldü. Göz göre göre 6 kişi denetimsizlikten ve iş güvenliği olmayan koşullar altında çalışmak zorunda bırakıldıkları için öldürüldü. 2025 yılı içerisinde sadece MESEM'lerde ölen çocuk işçilerin sayısı 80'lere ulaşmıştır. Kadınların ve çocukların emeğini ucuz sayan katliam düzenine karşı isyandayız" ifadelerini kullandı.

ESKİŞEHİR
Eskişehir'de Espark Bağlar kapısında buluşan kadınlar "Şiddete, yoksulluğa, ayrımcılığa karşı kadınların güvencesi mücadele" pankartı açıldı; "Saray rejimine son. Şiddete, cezasızlığa karşı birleşelim", "Rojin Kabaiş isyanımızdır", "Aile bizi hayatta bağlamaz", "Yaşasın kadın devrimimiz", "Kadın cinayetlerini durduracağız", "Gece karanlıktan korkarsan bu şehri ateşe veririz", "Erkek-devlet şiddetine karşı isyandayız, yan yanayız" dövizleri taşındı.

Rojin Kabaiş'in fotoğraflarını taşıyan kadınlar mücadele edeceklerinin altını çizdi.

ÇANAKKALE
Çanakkale'de Golf çay bahçesinde açıklama bir araya gelen kadınlar "Zincirlerimizden başka kaybedecek neyimiz var", "Rojin'den vazgeçmiyoruz" fotoğrafları açıldı. Katledilen kadınların fotoğrafları taşındı.
.jpeg&cache=31536000)
KAYSERİ
Kayseri Kadın Platformu çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, Forum AVM önünden Cumhuriyet Meydanına yürüyüş gerçekleştirdi. Şiddete, tacize ve sömürüye karşı yürüyen kadınlar, "Yaşasın kadın dayanışması", "Yaşasın mücadelemiz" sloganları attı. Meydanda yapılan açıklamayı, kadınlar adına Kayseri Kadın Platformu adına Özge Mutlu okudu. Mutlu, "Türkiye'de kadınların yaşam hakkı ve güvenliği üzerindeki ağır tehdit, mevcut AKP ve tek adam rejimi politikalarının doğrudan bir sonucu olarak şiddetle hissedilmektedir. Hükümetin, kadın cinayetlerini ve şiddeti önlemede hayati bir mekanizma olan İstanbul Sözleşmesi'nden hukuka aykırı şekilde çekilmesi, bu mücadelenin uluslararası dayanağını bizzat ortadan kaldırmış ve faillere adeta bir cezasızlık mesajı vermiştir. Sözleşmeden çekilme sonrası dönemde kadın cinayetlerinin ve şüpheli kadın ölümlerinin katlanarak artmasıyla iktidarın söylemi ve eylemlerinin sürekli olarak toplumsal cinsiyet eşitliğini reddeden ve kadını birey yerine sadece ‘aile' içine hapseden muhafazakar bir ideolojiyi dayatması paralel olarak ilerlemektedir. Bu siyasi irade eksikliği her bir kadın cinayetinin arkasındaki siyasi sorumluluğu da görünür kılmaktadır" dedi.

AYDIN
Söke Emek ve Demokrasi Güçleri, Hükümet meydanında toplanarak, kadına yönelik şiddete, eşitsizliğe, güvencesizliğe karşı yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın metnini okuyan Elif Akcan Erik, "Bugün fabrikalardan depolara yükselen ses aynı şeyi söylüyor: Artık yeter. Bu ses sadece kadınların değil; tüm işçi sınıfının birleşme çağrısıdır. Sermayenin şiddet sarmalını kırmanın yolu, kadın işçilerin öncülüğünde örgütlü ve birleşik mücadeleyi büyütmektir. Çünkü kurtuluş, bireysel dayanışmalarda değil; örgütlü mücadelededir" dedi.

BURSA
Bursa'da 25 Kasım dolayısıyla yürümek isteyen kadınlar polis tarafından engellendi, "Kadınlar ölürken polis neredeydi" diyen kadınlar engellemeye tepki gösterdi. Fomara Meydanında buluşan kadınların Kent Meydanına yapmak istediği yürüyüşün engellenmesine kadınlar tepki gösteriyor.
DENİZLİ
Denizli'de kadın örgütleri 25 Kasım yürüyüşünde kadın cinayetlerini, cinsiyetçi yargı pratiklerini ve sömürü düzenini protesto ederek "Yas değil, şiddet iklimini dağıtmak için sokaktayız" dedi. "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü. Şiddetsiz, eşit, özgür bir yaşam için mücadelede kararlıyız" pankartıyla Çınar Meydanına yürüyüş yapıldı. Ardından yapılan açıklamada kadına yönelik şiddete ve kadın kırımına dikkat çekildi, "Erkek egemen kapitalizmin öldürdüğü bütün kadınların isimleri hafızamızda; öfkemiz bugünkü gibi diri. Biz artık yas tutmak için değil, kadınları öldüren şiddet iklimini dağıtmak için sokaktayız. Öfkemiz haklı, meşru ve örgütlüdür. Eşit, güvende, şiddetsiz yaşam hakkını türlü şekillerle gasp ettiğiniz; evlerde, üniversitelerde, yurtlarda, iş yerlerinde, sokaklarda koruyamadığınız, yaşam koşullarını sefalete çevirdiğiniz kadınların vermeyeceğinizi sandığınız hesaplarını tek tek soracağız. Gerçek eşitlik sağlanana kadar susmayacağız. İstanbul Sözleşmesini, 6284'ü uygulatacağız" dedi.
KOCAELİ
25 Kasım kapsamında Kocaeli Kadın Platformunun çağrısıyla kadınlar yürüyüş yapmak için bir araya geldi. Yürüyüş esnasında açılmak istenen LGBTİ+ bayrağına ise polisler saldırdı. Polislerce bayrak zorla alınırken yaşanan arbedede bir kadın bayıldı. Bir kişi ise gözaltına alındı.