24 Nisan 2024 Çarşamba

CİSST: Aysel Tuğluk derhal tahliye edilmelidir

Demans hastası Aysel Tuğluk'un durumunun hapishanede kaldıkça ağırlaşacağına dikkat çeken CİSST, Tuğluk'un cezasının infazı ertelenerek derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST), yaptığı yazılı açıklamayla Kandıra Hapishanesi'nde rehin tutulan demans hastası Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk'un derhal infazının ertelenmesi çağrısında bulundu.

"Hapishaneler gerek zamanında ve düzenli tedaviye erişememeleri, gerek kalabalık ve hijyenik olmayan ortamlarda tutulmaları, gerekse yetersiz beslenme koşulları bakımından hayatını tek başına idame ettiremeyen birçok engelli ve ağır hasta mahpus için işkenceye dönüşmektedir" ifadeleri kullanılan açıklamada, hayatını tek başına idame ettiremeyen tutsakların bu koşullarda kapatılmasının temel bir insan hakkı ihlali olduğu vurgulandı.

Anayasanın tutsakların insanlık onuruna yakışır koşullarda tutulmasını da koruma altına aldığı hatırlatılan açıklamada, "İnfazın yönteminin ve infaz sürecindeki davranışların, mahpusları, özgürlükten mahrum kalmanın doğal sonucu olan kaçınılmaz elem seviyesinden daha fazla sıkıntılı veya eziyetli bir duruma sokmaması gerekir" denildi.

Aysel Tuğluk'un yakalandığı demans hastalığının ağırlığına dikkat çekilen açıklamada, hapishane koşullarının demansı ilerletme riskinin yüksek olduğu vurgulandı. Açıklamada, Kobanê davasında Aysel Tuğluk hakkında hastalığı sebebiyle tahliye kararı verilmişken, Tuğluk'un başka bir davadan hükümlü olduğu için hapishanede tutulmaya devam edildiği kaydedildi ve demansın infazı geri bırakılmasını gerektirecek hastalıklar olduğu ifade edildi.

Açıklama şöyle devam etti: "Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği olarak hasta ve engelli mahpusların dil, din, ırk, cinsel yönelim, etnik köken ve siyasi görüşüne bakılmaksızın, sağlık durumları dikkate alınarak cezanın infazının geriye bırakılması hakkına erişebilmesi gerektiğini savunuyoruz. Bu kapsamda hapishanede hayatını tek başına idame ettiremeyecek olan Aysel Tuğluk'un cezasının infazının bir an önce geri bırakılması için başta Adalet Bakanlığı olmak üzere ilgili tüm kurumlara çağrıda bulunuyoruz."