29 Mart 2024 Cuma

Cinsel şiddet faili Bülent Arı tekrar İstanbul Üniversitesi'nde göreve başladı

2022'de Kocaeli Üniversitesi'nde bir kadını tehdit ederek kendisiyle birlikte olmaya zorlayan Bülent Arı İstanbul Üniversitesi'nde yeniden göreve başladı. Duruma tepki gösteren Eğitim Sen, Arı'nın derhal görevden alınmasını istedi.

2022 yılının Kasım ayında Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi içerisinde bulunan eğitim fakültesinde eski doktora öğrencisi ve fakültede görevli Ş.K. isimli kadın akademisyenin odasına girerek "Benim olacaksın, benimle evleneceksin, yoksa seni işsiz bırakırım" diye tehdit eden İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde görevli Prof. Dr. Bülent Arı, tehdit sonrası önce gözaltına alınmış, sonra serbest bırakılmış ve kendisine kınama cezası ve 3 ay uzaklaştırma cezası verilmişti.

Bülent Arı, yeniden İstanbul Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsünde göreve başladı.

EĞİTİM SEN: BÜLENT ARI DERHAL GÖREVDEN ALINMALIDIR
Duruma tepki gösteren Eğitim Sen İstanbul Üniversiteler Şubesi, "Anlaşılan o ki İstanbul Üniversitesi kamuoyu baskısı nedeniyle vermek zorunda kaldığı bu cezayı yeterli bulmuş ki kadına yönelik şiddet faili bu kişiyi koruyup kollamaya devam ediyor" dedi.

Kadın düşmanı erkek egemen politikaların çürümüşlüğünden nasibini alan üniversitelerde şiddet ve tacizin kol gezdiği, kadınların bu kurumlarda tehdit altında olduğu dile getirilen açıklamada, "Daha önce de 'Cehalet iyidir' diyerek iktidarın isteklerine uygun, bilimden uzak bir toplumsal yaşama yönelik övgüler sunarak tepki çekmiş, bu tepkiler sonucunda bir vakıf üniversitesinden ilişiği kesilmiş olan bu şahsın pervasızca bir kadına saldırısı münferit bir olay değil, üniversitelerde kadın öğrencilerine ve kadın çalışma arkadaşlarına taciz, baskı ve mobbing uygulayan eril zihniyetin sayısız örneğinden birisidir" ifadeleri kullandı.

'YÖK KADINA ŞİDDET FAİLLERİNİ KORUYOR'
Bülent Arı'nın YÖK eliyle korunup kollandığına işaret edilen açıklamada, kadına yönelik şiddeti teşvik edenlere karşı hiçbir kadının yalnız ve çaresiz olmadığı vurgulandı. Açıklama, şöyle devam etti: "Tüm dünyada ve ülkemizde kadınlar canları pahasına verdikleri eşitlik ve özgürlük mücadelesi ile erkek egemen anlayışı ve bu şahıs gibi taşıyıcılarını mutlaka tarihin çöplüğüne gönderecektir. Eğitim Sen olarak saldırıya uğrayan kadın arkadaşımız ile dayanışma içinde olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz. 2016-2019 yılları arasında YÖK Denetleme Kurulu üyesi olan ve İstanbul Üniversitesi'nde görev yapan saldırgan Bülent Arı'nın göstermelik bir ceza ile kamuoyu baskısını bertaraf ederek başka bir birimde yeniden göreve başlatılmasını kabul etmiyoruz ve görevden alınmasını talep ediyoruz."