28 Nisan 2024 Pazar

Çiçek: MESEM'ler eliyle kaç çocuk işçi hayatını kaybetti

MESEM'ler aracılığıyla çalıştırılan çocuk işçilerin iş cinayetlerinde katledilmesini Meclis gündemine taşıyan HDK Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na yönelttiği soru önergesiyle öğrencilerin çalışma koşullarına ilişkin İSİG önlemlerinin nasıl denetlendiğini sordu.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü ve Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul milletvekili Cengiz Çiçek, Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) aracılığıyla çalıştırılan çocuk işçilerin iş cinayetlerinde katledilmesine ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.

'ÇOCUK İŞÇİLERİN ÜCRETLERİ FONLA ÖDENİYOR'
2016'da Resmi Gazete'de yayınlanan bir kararla çıraklık eğitiminin örgün ve zorunlu eğitim kapsamına alındığını, MESEM'lerin Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü'ne bağlandığını hatırlatan Çiçek, "25 Aralık 2021 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan 7346 Sayılı Kanun ise öğrenci çocuk işçiliğini daha da 'cazip' hale getirdi. Kanuna göre MESEM kapsamında staj yapacak 9, 10 ve 11. sınıf öğrencilerine asgari ücretin en az yüzde 30'u, 12. sınıftaki kalfalara asgari ücretin en az yüzde 50'si kadar ödeme yapılması kararlaştırıldı. Stajyer öğrencilerin sigorta ve ücretleri onları çalıştıran işverenleri tarafından değil İşsizlik Sigortası Fonu'ndan ödeniyor. Böylece işverenler hiçbir maddi külfeti olmadan stajyerleri çalıştırabiliyor" dedi.

'ÇOCUK İŞÇİLİĞİ YASAL STATÜ KAZANDI'
İktidarın MESEM programıyla çocuk işçiliğinin yasal statü kazandığını, asgari ücretin üçte birine çalıştırılan çocukların ücretinin üçte ikisinin ise devlet tarafından karşılandığını belirten Çiçek, MESEM'lerdeki çırak ve kalfa sayısı 160 binken 2021'de yapılan kanun değişikliğinden sonra bu programlara kayıtlı öğrenci sayısının yüzde 784'lük artışla 1 milyon 405 bine ulaştığını vurguladı.

"Milli Eğitim Bakanlığı'nın mesleki eğitim programı MESEM adı altında ucuz iş gücü olarak çalıştırılırken, çalışan öğrenciler denetimlerin yeterli düzeyde olmadığı işyerlerinde, gereken önlemlerin alınmaması, işverenlerin cezai sorumluluklarının caydırıcı olmaması vb. durumlardan ötürü iş cinayetlerinde hayatlarını kaybetmektedir" diyen Çiçek, son olarak Kütahya'da MESEM kapsamında bir mobilye atölyesinde çalışan 15 yaşındaki Erol Can Yavuz'un iş cinayetinde katledildiğine dikkat çekti.

'KAÇ ÖĞRENCİ İŞ CİNAYETİNDE HAYATINI KAYBETTİ?'
Geçen hafta ise İstanbul'da Özkanlar Metal'de yine MESEM kapsamında çalıştırılan 14 yaşındaki Arda Tonbul'un başı makineye sıkışarak katledildiğini hatırlatan Çiçek, "16 yaşındaki Zekai Dikici, 17 yaşındaki Ulaş Dumlu, 15 yaşındaki Ömer Girgin ve 17 yaşındaki Ömer Çakar da bu dönem içinde MESEM kapsamında çalışırken işyerlerinde hayatlarını kaybettiler" dedi.

Çiçek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a aşağıdaki soruları yöneltti:
🔹"Bakanlık olarak iş cinayetlerinde hayatlarını kaybeden çocuk işçilere ilişkin başlatmış olduğunuz herhangi bir soruşturma var mı? Varsa ne aşamadadır?
🔹Yaşanan iş cinayetlerinden sonra haklarında dava açılan ve cezalandırılan işveren sayısı kaçtır?
🔹Bugüne kadar MESEM aracılığıyla çalıştırılan kaç öğrenci iş cinayeti sonucu hayatını kaybetmiştir?
🔹Bugüne kadar MESEM aracılığıyla çalıştırılan kaç öğrenci iş kazası sonucu yaralanmıştır?
🔹Bugüne kadar MESEM aracılığıyla çalıştırılan kaç öğrenci meslek hastalığına yakalanmıştır?
🔹Öğrencilerin çalıştırıldıkları işyerlerinde işçi sağlığı ve güvenliğine ilişkin denetimler nasıl sağlanmaktadır?"