1 Mayıs 2024 Çarşamba

CHP'li belediyeler göçmen ve mülteci  düşmanlığında sınır tanımıyor

CHP'li belediyelerin göçmen ve mülteci düşmanlığına dikkat çeken İzmir Mülteci Dayanışma Platformu, her yerde bu ırkçılarla mücadele etmek ve bir an önce "nefret söyleminin" suç sayıldığı bir yasanın çıkması için mücadele ettiklerini belirtti. 

İzmir Mülteci Dayanışma Platformu, belediyelerin mülteci, göçmen ve yabancı öğrencilere karşı ayrımcı uygulamalara ilişkin açıklama yaptı. CHP'nin kazanmasının mülteciler açısından bir umut olmadığı kaydedilen açıklamada, "Zira Afyonkarahisar Belediye Başkanının Dem Partilileri (Kürtleri) belediye kapısında içeri almayacağını söyledi, parti yönetimi tarafından ciddi bir uyarının yapılmaması daha önce kentte yaşayan mülteci ve göçmenlerin su faturasını iki katına çıkacağını beyan eden belediye Başkanı Tanju Özcan'ın yeniden aday olarak gösterildi ve aynı şahıs şimdi de Bolu İzzet Abant Baysal Üniversitesi'nde okuyan yabancı öğrencilerin ulaşım ücretlerine astronomik zam yapacağını duyurdu" hatırlatması yaptı. 

'IRKÇILARIN CİNAYETLERİNE TANIK OLACAĞIZ'
Bir süre önce sosyal medyada çeşitli yalanlarla hedef alınan, Karabük'te okuyan Afrikalı öğrencilere yapılan ırkçılığa atfen, Bolu'yu Karabük yapmayacağını gerekçe gösteren Özcan, "Oysa biz hak savunucuları, Karabük'ü ne yazık ki, 26 Mart 2023'te Gabonlu üniversite öğrencisi Dina'nın (Jeannah Dinabongho Ibouang) ırkçı bir saldırı sonrası katledilmesi hatırlıyoruz ve bu manada elbette ki hiçbir yer Karabük olmamalı. Ama korkarız ki Tanju Özcan ve onun gibi ırkçılar ulu orta nefretlerini kustukları sürece benzer cinayetlerin tanığı olacağız. Bunu durdurmanın öncelikli yolu her yerde bu ırkçılarla mücadele etmek ve bir an önce 'nefret söyleminin' suç sayıldığı bir yasanın çıkmasıdır" ifadeleri kullanıldı.

'NEFRET, AYRIMCILIK GETİRECEK'
CHP belediyelerinin ırkçı ve mülteci düşmanı tutumunun bunlarla sınırlı kalmadığı, Kilis ve Bursa belediye başkanlarının da, daha önce İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin uyguladığı, güya yabancı ama aslında arapça tabelaları kaldıracaklarını beyan ettikleri belirtilen açıklamada, "Yerel seçimlerde birinci parti olarak çıkan ve muhalifler için umut olan partinin bu vb. tutumu, kendilerinin diline pelesenk ettikleri 'hak, hukuk, adalet' yerine ırkçılık, nefret, ayrımcılık getirecek. CHP sahiden hak, hukuk, adalet konusunda duyarlı ise bu ırkçı tutuma karşı gereğini yapmalı. Zira bu kötülük, barış içinde, çok kültürlü, renkli ve zengin bir ortak yaşamın olanaklarını yok ediyor. İzmir Mülteci Dayanışma Platformu olarak, haklardan yararlanmak için 'vatandaş' değil 'insan' olmak yeterli diyoruz. Zira; insan hakları ile insandır. O nedenle, bu ırkçı nefrete karşı, insan olmak ve öyle kalmak için 'sınırsız' dayanışma ve mücadele diyoruz" dedi.