20 Nisan 2024 Cumartesi

ÇEVİRİ | 'Komünistlerin sabra ihtiyacı var'

Catete Sarayı, Rio de Janeiro'nun ortasında heybetli neoklasik bir yapıdır. Brezilya hükümeti bir zamanlar orada yer alıyordu. Ancak Kesmeşeker Dağı'ndaki şehir 1960 yılında başkent olarak yerini Brasília'ya bıraktı ve bu nedenle eski resmi konut şimdi, altı milyonluk metropolün ortasında yeşil bir vaha gibi süslü çeşmeler, palmiye ağaçları ve yapay bir göl ile küçük, sofistike görünümlü bir kamu parkı ile çevrili bir müze halini aldı. Anita Prestes bu sıcak günde bile sık sık burada yürüyor. 85 yaşındaki Anita yoldan geçen biri tarafından selamlanıyor: "Olá, senhora Anita!"

Bayan Prestes, şurada sarayda, "yoksulların başkanı" olduğu iddia edilen diktatör ve ateşli bir antikomünist olan Getúlio Vargas 1954 yılında intihar etti. Kendisi anneniz Olga Benario'yu Nazi Almanya'sına iade etti ve anneniz orada katledildi. Buranın sizin için anlamı nedir?
Hayır, ben sadece buranın çok güzel olduğunu düşünüyorum. Bitişikteki Guanabara Körfezi nedeniyle burası yaz aylarında şehrin geri kalanına göre daha serindir.

Tanınmış bir ailede doğdunuz: Anneniz Alman-Yahudi komünist Olga Benario, babanız Luís Carlos Prestes ise Brezilya Komünist Partisi'ni (PCB) kurdu. 1935'de ebeveynleriniz silah arkadaşlarıyla Vargas liderliğindeki askeri rejime karşı ayaklanmaya cesaret etti, ama başarısız oldular. Kişisel hikayeniz nerede başlıyor?
Ekim 1936'da annem ve yoldaşı Elisa Ewert Brezilya'dan sınır dışı edildi. Bir yük gemisiyle Hamburg'a getirildiler ve oradan doğruca Berlin-Friedrichshain'daki Barnimstraße kadın hapishanesine gönderildiler. 1936'da orada doğdum.

Hapishaneden kurtarılmayı nasıl başardınız?
Babaannem ve teyzem Lígia'nın öncülük ettiği büyük, uluslararası bir kampanya vardı. Başta babam olmak üzere siyasi tutukluların serbest bırakılmasıyla ilgiliydi, bu yüzden kampanyanın adı "Prestes" idi. Ama aynı zamanda benim ve annem için de mücadele ettiler. Büyükannem ve teyzem Paris'ten "Prestes Komitesi"ni koordine ettiler ve kampanya için Avrupa'yı dolaştılar. Latin Amerika, Asya ve ABD'de de büyük bir yankı uyandırdı.

Henüz bebek olduğum için benim durumum kamuoyunun özellikle ilgisini çekiyordu. Hitler ve Goering mektup ve telgraf bombardımanına tutuldu, heyetler serbest bırakılmam için gösteri yapmak üzere Almanya'ya gitti. Daha sonra bu konuda bir kitap yazdım. Gestapo arşivlerinden Nazilerin bu kampanyadan son derece rahatsız olduklarını görebiliyordum. Bu sayede Ocak 1938'de büyükanneme teslim edildim. Önce Paris'e, ardından da birçok antifaşistin sürgüne gittiği Mexico City'ye gittik.

Peki ya anneniz? 
O, tanınmış bir komünistti. Yoldaşlarına asla ihanet etmediği için onun serbest bırakılma şansı yoktu. Gestapo kimsenin ona yaklaşmasına izin vermedi. Ben kurtarıldıktan sonra annem Mart 1938'de toplama kampına gönderildi. Önce Lichtenburg'a, sonra Ravensbrück'e. 1942 yılında Bernburg ölüm merkezinde öldürüldü.

Ama annenizin ölümünü yıllar sonra öğrendiniz. 
Evet. Babam onun hala hayatta olabileceğine dair büyük bir umut besliyordu. Ancak 1945'te Sovyet ordusu Ravensbrück'ü ele geçirdiğinde, annemin gaz odasında öldürüldüğüne dair bir telgraf aldık. Babam için bu çok kötüydü. Benim onunla ilgili hiçbir anım yok. Ama akrabalarım bana çok şey anlattı, onun hikayesini biliyordum ve onunla tanışmayı çok isterdim.

1945'de siyasi mahkumlar için af çıktığında, babanızın vatanı olan Brezilya'ya geldiniz. O zamanla ilgili neler anlatırsınız?
Savaş sonrası dönem demokratik bir uyanış dönemiydi. Birçok insan anneme ne olduğunu öğrendi. Sempati çok büyüktü. Ancak daha sonra Soğuk Savaş başladı ve 1947 yılında Komünist Parti Brezilya'da yasaklandı. Bir yıl sonra, senatör olan babam da dahil olmak üzere tüm komünist milletvekilleri vekilliklerini kaybetti. Bir baskı ve zulüm dönemi başladı, siyasi cinayetler işlendi. Polisin sürekli evimizin önünden geçtiğini hatırlıyorum. Babam ve birçok yoldaşı, haklarında tutuklama emri çıkarıldıktan sonra yeraltına çekildi.

O zamandan sonra babandan ayrı yaşadın. Bu senin için nasıl bir şeydi?
Tabii ki babamın da yanımda olmasını isterdim. Ama her zaman etrafımda birçok insan vardı ve sevgiyle büyütüldüm. Lígia teyzem benim için anne gibiydi. Daha çok, çok fazla şımartılma tehlikesi vardı.

Ailenizin yolundan gideceğiniz sizin için her zaman net bir şey miydi?
Politik olarak, evet. Ama hiçbir zaman profesyonel olarak siyaset yapmak istemedim. Baskı ve somut tehditler nedeniyle Komünist Parti 1949'da beni Moskova'ya göndermeye karar verdi. Orada ortaokulun tamamını bitirdim, Rusça ve ülke hakkında çok şey öğrendim. Sovyetler Birliği'nde büyük bir dayanışma yaşadık, annemin kaderi oradaki birçok insan tarafından biliniyordu. Bir Brezilyalı olarak benim için sadece hava şartları zordu. Yaz aylarında Karadeniz sahillerine giderdik.

Brezilya'ya dönebildiğimde endüstriyel kimya okudum. Aslında daha sonra bir plastik fabrikasında çalışmak istiyordum. Ama ben şanslı değildim, mezuniyetim tam da General Humberto Castelo Branco yönetimindeki askeri darbenin olduğu yıla denk geldi: 1964. O dönemde antikomünizm yine çok güçlüydü. Sol görüşlü olduğundan şüphelenilen herkes kovuldu. Soyadımla iş piyasasında hiç şansım yoktu. Böylece Komünist Parti için gizlice çalışmaya başladım.

Ta ki tekrar ülkeyi terk etmek zorunda kalana kadar... 
Evet, bir noktada baskı çok güçlüydü. 1973 yılında tekrar sürgüne gitmek zorunda kaldım, yine Moskova'ya. Brezilya'da kalsaydım muhtemelen şu anda hikayemi anlatamıyor olacaktım. Komünistlere karşı nefret büyüktü. Partinin birçok kadrosu öldürüldü ya da hala kayıp olduğu düşünülüyor. Ben de Moskova'da ekonomi doktorası yaptım. Daha sonra Brezilya'da tarih alanında bir doktora daha yaptım.

Siz bir tarihçisiniz ama aynı zamanda kendiniz de tarihin bir parçasısınız. Bu sizin için bir çelişki miydi?
Bazı insanlar bu konular hakkında araştırma yaptığımda ve yazdığımda önyargılı olduğumu düşünüyor. Ancak çalışmalarımda her zaman bir mesafeyi korudum. Amacım hiçbir zaman tarihi aklamak olmamıştır. Babamla ilgili doktora tezimi savunduğumda sınav kurulu da bunu takdir etti.

Sovyet sürgünündeyken gıyabınızda size dört buçuk yıl hapis cezası verildi. Neyle suçlandınız?
Buna "yıkıcı faaliyetler" diyorlardı. Diğer şeylerin yanı sıra, São Paulo'daki Volkswagen fabrikasında çalışan işçilere yönelik siyasi eğitim çalışmalarından dolayı hüküm giydim. O zamanlar bilmediğimiz şey, fabrika yönetiminin gizli polisle birlikte çalıştığı ve işçileri gözetlediğiydi. Birçok yoldaşımız tutuklandı ve işkence gördü. Bana mümkün olan en yüksek hapis cezasını verdiler. Onlara göre bunun babama bir ders olması gerekiyordu.

1979 yılında, Brezilya'da bir başka hükümet değişikliğinin ardından, diğer birçok sürgün gibi siz de geri döndünüz.
Bize dedikleri gibi, "yıkıcılar" için bir af vardı. Sorun, askeri rejimin faillerinin de af kapsamına alınmış olmasıydı. Birçok eski işkenceci, akıl almaz zulümler yapmış olmalarına rağmen devlette görev aldı.

Bugün pek çok kişi radikal sağcı başkan Jair Bolsonaro'nun seçim zaferini Brezilya tarihinin yeniden ele alınmaması ile açıklıyor. Bunu nasıl görüyorsun?
Bu kesinlikle bir sebep. Brezilya'nın demokratikleşmesinin sadece yarısı tamamlanmıştır. Ordu, diktatörlükten sonra da önemli bir rol oynamaya devam etti. Ancak Bolsonaro'nun seçilmesinin dünya genelinde aşırı sağın yükselişi gibi başka nedenleri de var.

Açık bir antidemokrat ve askeri diktatörlük hayranı olan Bolsonaro'nun başkanlığı Brezilya tarihinin mantıksal bir sonucu olabilir mi?
Benim için onun seçilmesi şaşırtıcı değildi. Brezilya son derece muhafazakardır. Demokratik dönemler kısa sürdü, muhafazakarlık her zaman çok güçlü oldu. Dört asırlık kölelik dönemine bakıyoruz. Bu durum sadece elit kesimin değil, sıradan insanların da zihniyetini şekillendirdi. Brezilya köleliği kaldıran son ülke oldu. Bu dönüp dolaşıp kendini yaktı. Irk ayrımcılığı hala günlük hayatın bir parçası. Rio de Janeiro'da her gün siyahlar polis tarafından öldürülüyor ve pek çok kişi bunu alkışlıyor. "İyi bir suçlu ölü bir suçludur" diyorlar.

Bu ifade Bolsonaro'nun destekçileri arasında sık sık duyuluyor. Irkçılık, bilimin inkarı ve homofobinin yanı sıra, düzenli olarak komünistlerin iktidarı ele geçirme tehlikesini dile getirmekte ve hükümete yönelik her türlü eleştiriyi komünistlikle suçlamaktalar. Antikomünizm bu insanlar için neden bu kadar önemli? 
Bu, halktan gelebilecek herhangi bir direnişi durdurmakla ilgili. Muhalefet komünist olarak etiketleniyor ve bu da onunla savaşmak için bir gerekçe oluşturuyor. Komünizm hayaleti bir karşı seferberlik aracıdır. Ve bu sadece Brezilya'da değil, tüm dünya sağı için geçerli. Ancak bunun komünistlerin gerçekten güçlü olmasıyla hiçbir ilgisi yok, zira komünistler zayıf bir durumda.

Peki bu neden böyle?
Kullandıkları dil kısmen sekter kalıyor ve diğer insanların bunu anlaması oldukça zor. TV reklamlarında davalarını orak çekiçle tanıtıyor ve büyük sözler kullanıyorlar. Bu durum sıradan insanların hoşuna gitmiyor. Gerçek sorunların ele alınması gerekiyor. Öte yandan, bugün Brezilya solunun geniş kesimleri reformizme, yani kapitalizmi biraz daha iyi hale getirme fikrine kapılmış durumda. Ancak neoliberalizm nedeniyle Avrupa tarzı bir refah devleti şansı giderek azalıyor.

Brezilya'daki mevcut duruma bir bakın: Toplumsal eşitsizlik yeniden artıyor. Lula döneminde işler geçici olarak biraz düzelmişti, ancak bu çoktan geçmişte kaldı. Bu ülkede insanlar yine açlıktan ölüyor, sefalet büyük. Artık sokak köşelerinde sizden para için değil, yemek için yalvarıyorlar.

Bu koşullar isyanların patlak vermesi için iyi bir gelişim alanı olurdu, değil mi?
Hayır, sanmıyorum. Sefalet ve açlık sınıf mücadelelerine yol açmaz. Açlar kendilerine bir parça ekmek verenin peşinden koşarlar. Sadece demokratikleşme ve kalkınma işçilerin örgütlenmesini sağlar.

Yani, "insanlar ne kadar kötü durumdaysa devrim olasılığı o kadar yüksektir" diyen yoksullaşma teorisine inanmıyorsunuz.
Kesinlikle böyle olmaz. Lenin ya da Gramsci gibi marksist teorisyenler, nüfusu harekete geçirmek için asgari bir burjuva demokrasisine ihtiyaç olduğunu zaten yazmışlardı. Ortada tam bir sefalet varken yeraltında örgütlenmek işe yaramıyor.

Diğer Latin Amerika ülkelerinde ise büyük protesto ve işçi hareketleri var. Özellikle Brezilya solu neden bu kadar zor zamanlar geçiriyor?
Onun zayıflığı tarihseldir. Özellikle ülkenin kuzeydoğusunda her zaman isyanlar olmuştur, ancak bunlar acımasız bir şiddetle bastırılmıştır. Örneğin, Komünist Parti yasaklanana kadar birçok şehirde mahalle komiteleri vardı. Burada sakinlere okuma yazma öğretilerek hakları için mücadele etmeleri sağlandı. Model iki yıl boyunca iyi işledi, ardından komiteler polis tarafından ezildi. Bu her zaman böyle olmuştur.

Bu yüzden Arjantin, Uruguay ya da Şili'nin aksine burada büyük bir ayaklanma geleneği yok. Brezilya'daki yönetici sınıf her zaman sıradan insanlardan korkmuştur. Herhangi bir şekilde örgütlenmeye başladıklarında verilen yanıt her zaman şiddet ve baskı oldu. Bu durum bugün de kısmen geçerli. Dahası, Brezilya'da elit kesim kendi fikirlerini ülkeye dayatıyor. Mevcut Ekonomi Bakanı Paulo Guedes, hamalların çocuklarının üniversitelerde okumaması gerektiğini söyledi. Üniversitelerin elit bir kesim için ayrılmasını istiyor. Elit kesim böylece toplumsal farklılıkları doğal bir olgu olarak ilan ediyor ve ilerici bir değişimle böyle de mücadele ediyor.

Birçok komünist için Sovyetler Birliği'nin çöküşü büyük bir hayal kırıklığı oldu. Sizin için nasıldı?
Ağır bir yenilgiydi. Ve evet, Sovyetler Birliği'nde dikkatle analiz etmemiz gereken pek çok hata yapıldı. Ancak bu, sosyalizmin temel fikirlerini yanlış hale getirmez.

Bayan Prestes, gerçekten hala kapitalizmin sonuna inanıyor musunuz? 
Bu bir inanç meselesi değil. Bunun bir noktada gerçekleşeceğine bilimsel olarak ikna olmuş durumdayım. Marx, "Das Kapital"de kapitalizmin çelişkilerinin yoğunlaşmaya devam edeceğini göstermiştir. Ve şu anda tanık olduğumuz şey de tam olarak budur. Ancak kapitalizmin bir noktada patlayıp yok olacağına inanmak yanlış olur. Bunun gerçekleşmesi için örgütlü bir harekete ihtiyaç var. Tek çözüm üretim araçlarının el değiştirmesidir. Bu gerçekleşene kadar kapitalizm hayatta kalmanın yollarını bulacaktır. Ne zaman sona erecek, bilmiyorum. Babam şöyle derdi: Bir komünistin ihtiyacı olan bir özellik varsa o da sabırdır.

PROF. YAYINCI ANİTA PRESTES: 1936'da doğan Anita Leocádia Prestes, halen Rio de Janeiro Federal Üniversitesi'nde Brezilya tarihi dersleri vermektedir. Hayatı boyunca işçi hareketi ve komünizm tarihi üzerine birçok kitap yayınlamıştır.

OLGA BENARİO: 1908 yılında Münih'te Yahudi avukat bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi ve erken yaşta Komünist Gençlik'e katıldı. Berlin ve Moskova'daki görevlerinin ardından 1935 yılında Komünist Enternasyonal tarafından Brezilyalı Luís Carlos Prestes ile birlikte devrimi desteklemek üzere Brezilya'ya gönderildi. Çiftin ilişkisinden Anita dünyaya geldi. Brezilya'daki ayaklanma başarısız oldu. Benario hapsedildi, Almanya'ya iade edildi ve 23 Nisan 1942'de Naziler tarafından öldürüldü. Doğu Almanya'da bir ikon olarak görülen Olga Benario'nun ismi sokaklara, anaokullarına ve üretim tesislerine verildi.

*taz'da yayınlanan Anita Prestes röportajı İvana Benario tarafından ETHA için Türkçeye çevrilmiştir. Röportajın aslına buradan ulaşabilirsiniz.