20 Mayıs 2024 Pazartesi

Çerkes sürgün ve soykırımında yaşamını yitirenler anılıyor

21 Mayıs Çerkes sürgün ve soykırımında yaşamını yitirenler birçok kentte anılıyor.
21 Mayıs Çerkes Sürgün ve Soykırımında yaşamını yitirenler birçok kentte anılıyor.
 
SAMSUN
 
Samsun Çerkez Dernekleri tarafından 1864 yılındaki Çerkez sürgünü ve soykırımında hayatını kaybedenler için yürüyüş düzenledi.
 
Sahil yolunda bir araya gelen Çerkezler, Tütün İskelesi'ne kadar ellerinde bayraklarla yürüdü. Çerkezler, Tütün İskelesi'nde Çerkez sürgünü ve soykırımda hayatını kaybedilenleri andı. Nart Çocuk Kulübü'nce sunum yapılırken, Çerkez Dernekleri Korusu tarafından da ağıtlar seslendirildi. Çerkezler ile Kafkasların denize çelenk ve karanfil bıraktığı programda konuşan Samsun Çerkez Derneği Başkanı Rahşan Erdoğan Yılmaz, "Bizler bu tarih itibarıyla vatanımızdan sürgün edilmiş bir halkın torunlarıyız. Vatanından kimse uzakta kalmak, kopmak istemez. Hiç kimsenin tercihi bu değildir" dedi.
 
Halklara zorla dayatılan, onların yaşamasına maruz bırakılan sonuçların maalesef gelecek kuşaklarda da toplumların dillerini, kimliklerini kaybetme tehlikeleri ile karşı karşıya kalmalarına sebep olduğunu kaydeden Yılmaz, "Biz artık savaş isteyen bir halkın çocukları değiliz. Biz artık dilini, kimliğini korumak isteyen bir halkız. Çocuklarımızın dil, kimlik bilincinin gelişmesi için elimizden geleni yapmak zorundayız. Bu, bizim sürgün yollarında yitirdiğimiz atalarımıza büyük bir borcumuzdur. Bu, var olma mücadelesidir" diye belirtti.
 
Tek isteklerinin geçmişi, kültürü unutmamak ve unutturmamak olduğunu kaydeden Kafkas Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi Bahattin Çalışkan ise "Bugüne kadar da tek bir isteğimiz olmuştur. Geçmişimizi, kültürümüzü unutmamak, unutturmamaktır" diye konuştu.
 
SİVAS
 
?Kuzey Kafkas Kültür Derneği üyeleri Cumhuriyet Meydanı'nda Çerkes sürgün ve soykırımında yaşamını yitirenleri andı. "21 Mayıs 1864 Çerkez soykırımını ve sürgününü unutmadık, unutmayacağız", "Çerkez sürgünü ve soykırımında ölenleri rahmetle anıyoruz" yazılı pankartların açıldığı anmada konuşan Sivas Kuzey Kafkas Kültür Derneği Başkanı Nesrin Alpan, "Büyük toplumsal olaylar, tüm insanlığın sorunudur. Olayları görmezden gelmek, yardım çığlıklarına duyarsız kalmak, zulme destek vermektir. Biz Çerkezler son yıllarda, gerek ülkemizde, gerek tüm dünyada yaşanan şiddet olaylarına duyarsız kalmıyor, zulüm nereden gelirse gelsin, şiddetle protesto ediyoruz" dedi.