2 Mayıs 2024 Perşembe

Çepni ortodonti tedavisinin sorunlarına dikkat çekti

Ortodondi tedavisinde hastaların yaşadığı sorunları Sağlık Bakanı'nın gündemine taşıyan HDP milletvekili Murat Çepni, bakanlığın kolay ve erişilebilir ağız ve diş sağlığı hizmeti sunmak için ne tür çalışmalar yaptığını sordu.
HDP İzmir milletvekili Murat Çepni, ortodonti tedavisinde yaşanan sorunları bir soru önergesi ile Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın gündemine taşıdı. 
 
Ortodonti tedavisinin çocuk ve yetişkinlerde; konuşma, çiğneme gibi işlevsel bozuklukları gidermek için de yapıldığına dikkat çeken Çepni, sorunlara ilişkin şunları sıraladı:  "Kamu ağız ve diş sağlığı merkezlerinde ve diş hekimliği fakültelerinde en erken randevu ortalama 8 ay ile bir yıl arasında verilmektedir. Özel ortodonti kliniklerinde çok yüksek rakamlara hizmet alınmaktadır. 18 yaş üstü hastalar da devlet tarafından ödeme kapsamından çıkartılmıştır."
 
Bakanlığın sorunların giderilmesi için ne tür önlemler aldığını soran HDP milletvekili Murat Çepni, "Ortodonti tedavisi oldukça pahalı bir tedavi. Ortodonti tedavisi olamayanlarda fiziksel ve psikolojik birçok olumsuzluklara neden olmaktadır. Sosyal devlet anlayışı gereği, vatandaşın üzerindeki yükün alınması, makul fiyatlarda tedavinin yapılabilmesi için bakanlığınızın girişimleri olacak mıdır?" diye sordu.
 
Murat Çepni ayrıca "Bakanlığınızın kolay ve erişilebilir ağız ve diş sağlığı hizmeti sunmak, toplumu ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlendirmek için ne gibi çalışmaları vardır?" sorusuna da yanıt istedi.