29 Mart 2024 Cuma

Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Ayşe Güneş bıçaklı saldırıya uğradı

Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Ayşe Güneş, eski eşi Dr. Niyazi Akay tarafından bıçaklı saldırıya uğradı. Saldırıya tepki gösteren SES, Niyazi Akay'ın derhal tutuklanmasını talep etti.

Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Ayşe Güneş, 1 yıl önce boşandığı eski eşi Dr. Niyazi Akay tarafından Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi acil servisi önünde bıçaklı saldırıya uğradı. Dr. Güneş'e saldırının kızlarının önünde gerçekleştiği ve Güneş'in yara almadan kurtulduğu açıklanırken, üyesi olduğu Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası yaptıkları açıklamayla olaya tepki gösterdi.

SES açıklamasında, Niyazi Akay'ın araç içerisindeki Ayşe Güneş'e bıçakla koştuğunu, Güneş'in aracın kapı ve camlarını kilitlemesi üzerine aracın lastiklerini yardığını ve Güneş'in yarılmış lastiklerle karakola gidemeden yarı yolda kaldığını aktardı. Güneş'in yarı yolda devriye ekibi gelmesiyle karakola gittiği, durumu anlatarak Akay'ın elinde bıçakla hastane bahçesinde olduğu ve müdahale edilmesini istediği anlatılan açıklamada, polislerin "çok işleri olduğunu" belirterek Güneş'in ifadesini anlatmakla yetindikleri kaydedildi.

"Tüm bu zaman diliminde Dr. Niyazi Akay ise hastane bahçesinde elinde bıçakla uzun süre bağıra çağıra dolanmış, tehditler savurmaya devam etmiş, üyemizin babasını tahrik etmiş, duruma müdahale etmeye çalışan sendika üyelerimize saldırmış, taşkın davranışlarını sürdürmüş, sonrasında suç mahallinden uzaklaşmıştır" ifadeleri kullanılan açıklamada, polisin "olayın daha da büyüyebileceği" endişesiyle olayın üstünü kapatmaya çalıştığı dile getirildi.

COŞKUN: OLAYIN TAKİPÇİSİYİZ
Hastane önünde de olaya ilişkin bir eylem düzenlendi. Eylemde konuşan SES Çanakkale Şubesi Eşbaşkanı Canan Coşkun, yaşanan saldırının kadına yönelik erkek şiddetinin her alanda kesintisiz olarak sürdüğünü gösterdiğine işaret etti. Polis ve adalet mekanizmalarının sınıfta kaldığını dile getiren Coşkun, saldırgan Niyazi Akay'ın hala serbest olduğunu vurguladı. 

Akay'ın derhal tutuklanmasını isteyen Coşkun, şöyle devam etti: "Yıllardır kadınlara yönelik şiddetin ortaya çıkmadan önlenebileceğini, şiddet uygulayanlar cezalandırılmadan caydırıcı olunamayacağını, şiddete karşı kurumların koordinasyon içinde çalışması ve görevini ihmal eden görevliler hakkında işlem yapılması gerektiğini, tüm bunların mümkün olabilmesi ve kadına yönelik şiddeti ortadan kaldırmak için bir siyasi iradenin şart olduğunu söylüyoruz. Kadınların şiddete maruz kalarak geçen ömürlerinin, şiddet tehdidi nedeniyle kısıtlanan ve erkek şiddeti nedeniyle kaybettikleri hayatlarının telafisi yok. Kadınlar hayattayken, özgür ve bağımsız hayat kurabilmeleri için alınacak önlemlere ihtiyacımız var."

Olayın takipçisi olacaklarının altını çizen Coşkun, saldırganın etkin bir soruşturma sonucu hakettiği cezayı alması çağrısında bulundu.

TTB: SALDIRI İKTİDARIN KADIN DÜŞMANLIĞINDAN AYRI DÜŞÜNÜLEMEZ
Türk Tabipleri Birliği (TTB) de yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Ayşe Güneş, boşandığı eşi N.A. tarafından hastane bahçesinde ve çocuklarının önünde bıçaklı saldırıya uğramıştır. Saldırı, iktidar eliyle kadınların kazanımlarının hedef alınmasından ve kadın düşmanlığının tırmandırılmasından ayrı düşünülemez. Öte yandan saldırganın da hekim olması, TTB Cinsel Şiddeti Önleme ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Destekleme Yönergesi gereği durumu daha da ağırlaştırmaktadır. Meslektaşımız Dr. Ayşe Güneş'in her daim yanındayız ve sürecin sonuna kadar takipçisiyiz."