29 Nisan 2024 Pazartesi

Büyük Set Resifi'nde bazı mercanlar ölmeye başladı

Avustralya'da bulunan Büyük Set Resifi'ndeki mercanlar solmaya başladı. Deniz  biyologları bu solmaların rekor derecede olduğuna dikkat çekerek, 18 metre derinliğe kadar ulaşan zararını vurguladı. Uzmanlar, bazı mercan türlerinin ölmeye başladığını kaydetti. 

Uzun yıllardır uzmanların tehlike altında olduğu yönünde uyardığı Büyük Set Resifinde, tarihindeki en ciddi mercan solması yaşanıyor. Birbirinden ayrı 2 bin 900 resif ve 900 adadan oluşan, 2 bin 600 km genişliğe yayılan Büyük Set Resifi, sayısız mikroorganizmanın yanı sıra, en az beş bin yumuşakça türü, bin 800 balık türü, 124 köpekbalığı, yüzlerce kuş türü, deniz kaplumbağalar ve diğer deniz memelilerine ev sahipliği yapıyor. 2022 yılında resifin oluşmasında katkısı olan faktörlerin hızla değiştiği ve resifin normal haline dönmesinin zor olduğu tehlikeli seviyelere ulaştırığı uyarısı yapılmıştı.

RESİFLERİN YARISINDAN FAZLASI SOLDU
Queensland Üniversitesi‘nden deniz biyoloğu Dr. Selina Ward, Avustralya'daki resifte mercan solmasının 18 metre derinliğe kadar ulaşan zararına dikkat çekti. Dr. Ward, mercan solmasının, genellikle solmaya dirençli türleri bile etkilediğini ve bazı mercanların ölmeye başladığını açıkladı. The Guardian'da yer alan habere göre, resiflerin yarısından fazlasının yüksek veya çok yüksek seviyede solduğunu belirtti.

DENİZ SICAKLIKLARI ARTIYOR
Mercanların yaşamlarını tehdit eden en önemli unsurlardan biri deniz yüzeyinin sıcaklığı. Deniz yüzeyi sıcaklıkları bu yıl beklenenden 0,5°C ila 1,5°C daha sıcak. 

16 siteyi ziyaret eden Ward, bazı mercan türlerinin ölmeye başladığını söyledi. 

MERCANLARIN ÖNEMİ
Deniz omurgasızlarından Anthozoa sınıfının üyesi olan mercanların her bir bireyine "polip" denir. Milyonlarca polipin bir araya gelmesiyle mercan kolonileri oluşur. Yeryüzündeki oksijenin yüzde 80'nini üreten mercanlar; balıklar, sürüngenler, deniz kaplumbağaları gibi deniz canlılarının yüzde 25'ine yuva. 

Birçok antiviral ve antikanser ilacı, mercan kayalığı organizmalarından elde ediliyor. Mercan ekosisteminin yok olması balinalardan, planktonlara kadar tüm deniz canlılarının yok olması anlamına geliyor.