20 Nisan 2024 Cumartesi

Burjuva partiler erkeklerden, Emek ve Özgürlük İttifakı kadınlardan yana tercih yaptı

İttifaklar ve partiler seçim listelerini açıkladı. YSK listelerin son halini henüz vermedi, ancak açıklanan listelerde burjuva partiler ve ittifaklar tercihini her zaman olduğu gibi erkeklerden yana yaptı. Emek ve Özgürlük İttifakı listelerinde eşit temsiliyet sağlanamasa da yüzde 40 kadın kotası uygulandı. Fermuar sistemi uygulanan Yeşil Sol Parti, seçim bölgelerinde en fazla kadını birinci sıradan aday gösteren parti oldu.

28. dönem milletvekili seçimleri için partiler ve ittifaklar aday listelerini oluşturdu. Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı partileri listelerinde yine erkekleri tercih etti, kadınlara ise sınırlı alan açtı.

Siyasi partiler, 14 Mayıs seçimlerinde aday göstereceği milletvekilleri listelerini tamamlayarak, Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) sundu. İstanbul Sözleşmesi'ni kaldıran, 6284 sayılı kadına yönelik şiddetin önlenmesini öngören yasanın yanı sıra nafaka, kürtaj hakkını gasp etmeye çalışan, kadın katillerini, tecavüz, taciz saldırısında bulunanları koruyan, aklayan AKP-MHP iktidarı aday listelerinde de bu politikasına uygun davrandı.

AKP tarafından YSK'ye sunulan 600 kişilik milletvekili adayı listesinde, sadece 113 kadın yer aldı. MHP'nin aday listesinde ise sadece 73 kadın yer buldu. AKP'de yüzde 18,83 oranında kadın aday gösterilirken, bu oran MHP'de yüzde 12,16'ya düştü. MHP'de liste başlarını erkekler tutarken, sınırlı sayıda kadın aday liste başında gösterildi. MHP, kadınları vekil çıkaramadığı kentlerden liste başında aday yaptı. AKP'de de durum farklı olmadı. Erkeklerin liste başı yapıldığı AKP'de, sadece 4 kadın liste başından aday gösterildi. Büyükşehirlerin tamamında erkekleri liste başına yerleştiren AKP, önümüzdeki dönem izlenecek politikasını da milletvekili aday listesiyle ortaya koymuş oldu.

MİLLET İTTİFAKI'NDA ERKEKLER LİSTE BAŞI
CHP tarafından YSK'ye sunulan listede 580 aday yer aldı. Bu adaylardan sadece 153'ü kadın. 385 aday gösteren İYİP'in adaylarının ise 145'i kadın. CHP'nin listesinde yer alan milletvekillerinin yüzde 26,37'si kadınlardan oluşurken, bu oran İYİP'de yüzde 37,66 oldu.

CHP sadece 8 kentte kadınları liste başından aday gösterirken, kadın aday sayısı yüksek olmasına rağmen İYİP sadece 7 kentte kadınları liste başı yaparak, erkek adaylara ilk sıraları açtı.

EMEK VE ÖZGÜRLÜK İTTİFAKI KADIN İTTİFAKI OLDU
Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) ise listelerinde fermuar sistemi uyguladı. YSK'ye sunulan listede yer alan 490 milletvekilinden 193'ü kadınlardan oluştu. İttifakta yer alan Türkiye İşçi Partisi (TİP) tarafından aday gösterilen 398 kişiden 161'i kadınlardan oluşuyor. Yeşil Sol Parti'nin yüzde 39,38'i kadınlardan oluşurken, bu oran TİP'te yüzde 40,45 oldu. TİP 27 seçim bölgesinde kadınları birinci sıradan aday gösterirken, fermuar sisteminin uygulandığı Yeşil Sol Parti ise 34 kadını birinci sıradan aday gösterdi.