24 Nisan 2024 Çarşamba

Boğaziçi Üniversitesi'nde 4 işçi tazminatsız işten çıkarıldı

Boğaziçi Üniversitesi'nde kayyum yönetim 4 işçiyi tazminatsız işten çıkardı. Duruma tepki gösteren Boğaziçi Öğrenci Meclisi, "Bu kampüste her değer birlikte üretiliyor ve öğrenciler olarak da kampüsteki işçi düşmanlığına her daim karşı duracağımızı göstermek istiyoruz" dedi.

Boğaziçi Üniversitesi'nde yönetim, Kennedy Lodge'da çalışan ikisi 16, biri 10, diğeri 17 yıllık dört işçiyi Kod49'la tazminatsız işten çıkardı. Diken'den Mehmet Baran Kılıç'ın haberine göre, işten çıkarılanların yerine sosyal tesisler şube müdürü Mehmet Tunç'un akraba ve tanıdıkları alındı.

Tunç, geçen günlerde okul içerisindeki bir işletmede düzenlenecek iftarda, işten çıkarılan işçiler dahil bazı işçilerin 8-17 mesaisi yerine 12-22 çalışmasını sözlü olarak istedi. İşten çıkarılan işçiler ise bunun için yazılı bir talimat verilmesini gerektiğini belirterek değişikliği sözlü olarak geri çevirdi. Ertesi gün mesai bitiminde söz konusu işçilere, kendilerine iletilen mesai saatinde (12-22) iş başında olmadıkları gerekçesiyle iş akitlerinin "haklı gerekçelerle ve tazminatsız" feshedildiği iletildi. İşçiler, okula girmek istediğinde okula alınmadı, kartları iptal edildi ve eşyalarını almalarına dahi izin verilmedi.

BÖM: BU DURUMA SESSİZ KALMAYACAĞIZ
Boğaziçi Öğrenci Meclisi (BÖM), işten çıkarılan işçilere destek olmak amacıyla Güney Meydan'da basın açıklaması düzenledi. "İşçi düşmanı kayyum yönetime karşı işçi öğrenci omuz omuza" pankartı açılan eylemde basın açıklamasını Utku Can İlhan okudu.

Üniversitede kayyum atamasına kadar işçilerin, öğrencilerin, akademisyenlerin alanına hiç müdahale edilmediğini kaydeden İlhan, kayyum yönetimin işçiler ve üniversite bileşenleriyle geliştirilen demokratik deneyimleri bir kenara attığını söyledi.

Kayyum yönetimin 4 işçiyi Kod 49'la işten çıkarmasına işaret eden İlhan, işçilere hiçbir savunma hakkının tanınmadığını, hukuki prosedürün de işletilmediğini vurguladı. İlhan, şöyle devam etti: "Bizler, bu okulun öğrencileri olarak siyasi iktidarın piyonu olarak hareket eden bu kayyum yönetiminin ne kadar zalim olduğunu en başından beri göstermeye çalışıyoruz. Yalnız bizleri değil, işçi ve sendika düşmanı oyunlarıyla çalışanları ve kalan tüm bileşenleri de baskı altına almaya çalışılıyor. Fakat bu kampüste her değer birlikte üretiliyor ve öğrenciler olarak da kampüsteki işçi düşmanlığına her daim karşı duracağımızı göstermek istiyoruz."

Kayyum yönetime seslenen İlhan, "Koltuğunuzda rahat oturamazsınız. Ramazan ayında dahi insanların rızkına el uzatmaktan vaz geçmeyişinizle işçi düşmanlığınızı yine gözler önüne serdiniz. Bizlerse buna sessiz kalmayacağız. İşçilerin taleplerini derhal kabul edin! İşe alım ve çıkarmaları şeffaflaştırın! Sendikal baskı ve tehdide son verin" ifadelerini kullandı.