19 Mayıs 2024 Pazar

BMİS 48. yılında 15-16 Haziran işçi direnişini selamladı

15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi'nin 48. yılı dolayısıyla açıklama yapan Birleşik Metal-İş Sendikası, bugün işçi sınıfının ihtiyacı ayağa kalkan bir DİSK olduğunu belirtti.
DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası, 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi'nin 48. yılı dolayısıyla açıklama yaptı.
 
Açıklamada, "Bundan tam 47 yıl önce, 15-16 Haziran günlerinde işçi sınıfı bütün görkemiyle ayağa kalktı. Örgütlenme hakkına yapılan büyük saldırıya dur demek için harekete geçti" denildi.
 
1967 yılında kurulan ve kısa sürede işçi sınıfının sendikal örgütlenmesinin merkezi haline gelen DİSK'i, sermayenin ve onun siyasi temsilcilerinin hedef tahtasına yerleştirmesi şaşırtıcı olmadığı kaydedilen açıklamada, "Ama DİSK'in kapatılması anlamına gelecek yasal düzenlemeyi Meclis'e sevk ettiklerinde işçilerin ayağa kalkmasına sermaye cephesi çok şaşırdı" diye belirtti.
 
Açıklamada, "Çok şaşırdılar çünkü işçiler ücretleri ya da çalışma koşulları için değil, örgütüne yani sendikasına sahip çıkmak için ayağa kalktı. Şaşırdılar çünkü işçi sınıfının birliğini gördüler. Yürüyen DİSK'lilere katılan Türk-İş üyesi işçileri, sendikasız işçileri gördüler. Şaşırdılar çünkü işçi sınıfı iki gün süren bu şanlı direnişle tarih yazdı" diye vurgulandı.
 
Birleşik Metal-İş Sendikası, "Bizim köklerimiz işte bu şanlı tarihtedir. Birleşik Metal-İş Sendikası bu tarihin omuzlarına yüklediği sorumlulukla mücadelesini sürdürmektedir. Fabrika fabrika süren örgütlenme mücadeleleriyle; hükümetin grev yasaklarına rağmen yapılan fiili grevlerle; kadrolarıyla, işyeri komiteleriyle; işçinin söz ve karar sahibi olduğu, sınıf ve kitle sendikacılığı anlayışıyla; 15-16 Haziran sendikamızın bugünü için pusula olmaya devam ediyor" dedi.
 
Bugün işçi sınıfının ihtiyacı ayağa kalkan bir DİSK olduğunun altı çizilen açıklamada, "48 yıl önceki gibi sendikalı sendikasız, ya da başka konfederasyonlara üye işçilerin sömürüye karşı verdiği mücadelede DİSK öne çıkmalıdır. Ülkenin düzlüğe çıkabilmesi, işçi sınıfının kazanılmış haklarını koruyabilmesi ve ilerlemesi için DİSK ayağa kalkmalıdır" diye belirtildi.