5 Mayıs 2024 Pazar

Birleşik Krallık'ın 'Ruanda planı' parlamentodan geçti

Birleşik Krallık'ta Avam Kamarası, mültecileri Ruanda'ya gönderme planını onayladı. Başbakan Rishi Sunak, mültecileri sınır dışı edecek uçakların 10 ile 12 hafta içinde kalkacağını söyledi.

Birleşik Krallık'ın ülkedeki mültecileri Ruanda'ya göndermeye yönelik planı Avam Kamarasında kabul edildi.

Plan 2023 Kasım ayında Yüksek Mahkeme tarafından reddedilmiş, Birleşik Krallık hükümeti tüm tepkilere, protestolara rağmen planı hayata geçirmekte ısrar etmişti. Plan, Kral Charles tarafından imzalandığında yürürlüğe girecek.

Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak, oylama öncesi yaptığı açıklamada mültecileri Ruanda'ya sınır dışı edecek uçakların 10 ile 12 hafta içinde kalkacağını söyledi.

Resmi adı "Ruanda'nın Güvenliği Yasa Tasarısı" olan plan ile ilgili basın toplantısı düzenleyen Sunak, ana muhalefetteki İşçi Partili milletvekillerin mültecileri Ruanda'ya sınır dışı etmeyi öngören planı durdurmak için her yola başvurduğunu öne sürerek, "Aması lakini yok. Bu uçaklar Ruanda'ya gidecek" dedi.

MÜLTECİLER İÇİN EKSTRA GÖZALTI MERKEZLERİ
Tasarının yasalaşmasının ardından, önceden belirlenmiş mültecilerin uçakla Ruanda'ya gönderileceğini duyuran Sunak, "Sınır dışı ederken gözaltıları da yapabilmek için gözaltı merkezlerindeki kapasiteyi 2 bin 200'e çıkardık. Başvuruları hızlıca işleme koymak için 200 yeni memurumuz var. Adliyeler de hazır hale getirildi. 5 bin duruşmayı ele alabilecek 25 duruşma salonu ve 150 hakim belirlendi" diye konuştu.

Sunak, ismini açıklamadığı havalimanından ticari uçuşlarla Ruanda'ya sınır dışı edilecek mülteciler için rezervasyon yapıldığını kaydetti. "Hiçbir yabancı mahkeme bizi durduramaz" diyen Sunak, Ruanda hükümetinin de yasal düzenlemeler yaptığını ve Birleşik Krallık'tan gelecek mülteciler için hazır olduğunu dile getirdi.

GİKDER: BU İNSANLIK SUÇUNA ORTAK OLMAYACAĞIZ
Göçmen İşçiler Kültür Derneği (GİK-DER), planın parlamentodan geçmesine tepki gösterdi. Muhafazakar Parti hükümetinin ırkçı, ayrımcı uygulamaları giderek tırmandırdığı ifade edilen açıklamada, "Genel seçim yaklaşırken mülteci düşmanlığı yaparak kaybettiği oyları geri kazanmaya çalışan hükümet, İngiltere'ye yapılacak mültecilik başvurularında istenen koşulları ve başvuru ücretlerini karşılanamaz hale getirdi. Ardından iki yıldır tartışılan Ruanda Planı makyajdan öteye gitmeyen bir iki değişiklikle dün yeniden Parlamento'ya getirildi. Parlamento'da sert tartışmalara neden olan tasarı bugün sabaha karşı onaylandı" ifadelerini kullandı.

Açıklama, şöyle devam etti: "Plan yasalaşırsa, hükümetin deyimiyle ülkeye yasadışı yollardan giren hiçbir göçmen İngiltere'de barındırılmayacak. Mülteciler önce gözaltı merkezlerinde tutulacak, ardından Ruanda'ya gönderilecek. Mültecilerin göçmenlik başvuruları kendileri Ruanda'dayken değerlendirilecek, sonuç olumlu olsa dahi bu kişiler bir daha İngiltere'ye giremeyecek. Başvurusu başarılı olanlara mülteci statüsü verildikten sonra Ruanda'da kalmalarına izin verilebilecek. Yani aslında göçmenler Ruanda'ya göç edecek."

Ruanda'nın göçmenler için güvenli bir ülke olmaktan çok uzak olduğu vurgulanan açıklamada, "Göçmen İşçiler Kültür Derneği olarak bu suça ortak olmayacağımızı bir kez daha ilan ediyoruz. Siyasal sığınma ve mültecilik insan hakkıdır ve savunulmalıdır. Kendi yurtlarından edilen, binlerce kilometre yolu ve bütün zorlukları aşıp güvende yaşamak üzere Britanya'ya ulaşan göçmenleri Afrika'nın Ruanda ülkesine göndermek en hafif deyimle insanlık suçudur. Bu insanlık suçuna ortak olmayacağız" ifadeleri kullanıldı.